Hopp til innhold

«En handlingens mann»

Vi leser om det i avisen. Om pirattaxituren hjem som ikke gikk bra. Dramatiker Jesper Halle tok utfordringen fra Radioteatret, og laget én variant av en tragisk voldtektshistorie.

Espen Reboli Bjerke spiller Olav
Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Det er lett å være tolerant når livet rusler jevnt av gårde. Hva skjer når kulturkonflikter og rasekonflikter virkelig røsker tak i vår selvrespekt?

Tragisk for alle

Vi møter Olav og og kjæresten hans Ellen. De har vært ute på byen og skal hjem. Taxikøen er lang. De hopper inn i en pirattaxi, og her kunne historien ha endt. Men de to er ufine. Kranglevorne. Fulle. Kanskje rasistiske.

Sjåføren får nok. Olav blir kastet av, bilen raser avgårde med en livredd Ellen i baksetet. Olav sverger hevn og dramaet ender tragisk, for alle impliserte.

Modig hørespill

«En handlingens mann» hadde premiere i 2008. Avisoppslag om lignende historier har dessverre fortsatt å komme.

Advarslene kommer stadig: Ikke la deg lokke til å ta pirattaxi. Kanskje er håndtakene på innsiden fjernet. Kanskje er barnesikringen på. Du kommer ikke ut. Noen er ute for å utnytte deg, ta deg.

Jesper Halle gjør det journalistene ikke kan gjøre: Han viser oss det som er bak oppslagene, det som er på innsiden. En handlingens mann er et modig hørespill som vekker reaksjoner.

Olav går fra å være feig til det helt ekstreme i «En handlingens mann».

Om produksjonen

En handlingens mann er skrevet av Jesper Halle og var et bidrag til Radioteatrets URO-prosjekt. Utfordringen til dramatikerne var å skrive historier som uroer oss, som vekker ubehaget i oss.

Lyddesign: Erki Halvorsen
Regi: Lasse Kolsrud
Produsent: Mette Sapiraa.
Produksjonsleder: Gjertrud Helland

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.