NRK Meny
Normal

«En handlingens mann»

Vi leser om det i avisen. Om pirattaxituren hjem som ikke gikk bra. Dramatiker Jesper Halle tok utfordringen fra Radioteatret, og laget én variant av en tragisk voldtektshistorie.

Espen Reboli Bjerke spiller Olav
Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Det er lett å være tolerant når livet rusler jevnt av gårde. Hva skjer når kulturkonflikter og rasekonflikter virkelig røsker tak i vår selvrespekt?

Tragisk for alle

Vi møter Olav og og kjæresten hans Ellen. De har vært ute på byen og skal hjem. Taxikøen er lang. De hopper inn i en pirattaxi, og her kunne historien ha endt. Men de to er ufine. Kranglevorne. Fulle. Kanskje rasistiske.

Sjåføren får nok. Olav blir kastet av, bilen raser avgårde med en livredd Ellen i baksetet. Olav sverger hevn og dramaet ender tragisk, for alle impliserte.

Modig hørespill

«En handlingens mann» hadde premiere i 2008. Avisoppslag om lignende historier har dessverre fortsatt å komme.

Advarslene kommer stadig: Ikke la deg lokke til å ta pirattaxi. Kanskje er håndtakene på innsiden fjernet. Kanskje er barnesikringen på. Du kommer ikke ut. Noen er ute for å utnytte deg, ta deg.

Jesper Halle gjør det journalistene ikke kan gjøre: Han viser oss det som er bak oppslagene, det som er på innsiden. En handlingens mann er et modig hørespill som vekker reaksjoner.

Olav går fra å være feig til det helt ekstreme i «En handlingens mann».

Om produksjonen

En handlingens mann er skrevet av Jesper Halle og var et bidrag til Radioteatrets URO-prosjekt. Utfordringen til dramatikerne var å skrive historier som uroer oss, som vekker ubehaget i oss.

Lyddesign: Erki Halvorsen
Regi: Lasse Kolsrud
Produsent: Mette Sapiraa.
Produksjonsleder: Gjertrud Helland

Kulturstrøm

 • Mer bråk om Nobelprisen

  Nobelstiftelsen i Sverige vil frata Svenska Akademien oppdraget med å dele ut Nobels litteraturpris. Intriger og sexanklager i Svenska Akademien har ført til krise for litteraturprisen, og Nobelstiftelsen frykter for prisens omdømme. Stiftelsen foreslår i stedet å opprette en ny Nobelkomite for litteratur, uavhengig av Svenska Akademien, noe Akademien motsetter seg, melder Dagens Nyheter.

  Alfred Nobel
  Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp
 • Clapton hyller Avicii

  Eric Clapton annonserer en hyllest til den avdøde svenske DJ Avicii på sitt kommende album. Albumet kommer i oktober, og inneholder bluesversjoner av kjente og ukjente julesanger. Claptons versjon av «Jingle Bells» er dedikert til minnet om Avicii, ifølge NME

  Eric Clapton
  Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix
 • Fikk gjev jazzpris

  Trommeslager Jon Christensen er vinner av årets Ella-pris. Prisen er Oslo Jazzfestivals hederspris, og tildeles en person som gjennom mange år har gjort en innsats for jazzmiljøet i Oslo, eller en norsk jazzmusiker av høy internasjonal klasse.

  Jon Christensen
  Foto: Egil Austrheim