Hopp til innhold

Sulekha nektet å snakke somalisk

Sulekha Ali Omar ble mer og mer norsk, mens moren forsøkte å ta vare på det somaliske. Serien «Det nye landet» – om innvandringshistorie i Norge - tar for seg kvinnenes kamp.

Video nsps_upload_2010_2_2_11_52_47_958.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Fjerde episode av serien «Det nye landet» tar for seg kvinnenes historier: NRK1 , tirsdag 2. februar kl 21.30

Som første jente med afrikansk bakgrunn kom Sulekha Ali Omar inn ved ballettlinjen ved Kunsthøyskolen i Oslo i 2004. Etter at hun hadde hoppet av psykologistudiet og virkelig satset, gikk drømmen i oppfyllelse.

I dag jobber hun som danser, og for tiden er hun aktuell i stykket «Før det ringer» - en forestilling for ungdom.

- Jeg tror ikke jeg hadde vært der jeg er i dag, hvis det ikke hadde vært for at moren min var nysgjerrig på nye ting og selv hadde lyst til å lære, sier Sulekha.

Visket vekk det somaliske

Sulekha, som i dag er 28 år, vokste opp i Harstad. Som barn og ungdom gikk hun så hardt inn for å tilpasse seg det norske at hun nærmest glemte sin somaliske identitet.

Sammen med sine to søstre og moren, Safia Yusuf Abdi, som fikk pris for sitt arbeid for kvinner i 2005, kom Sulekha Ali Omar Norge fra Somalia som 9-åring i 1992.

- Jeg visket vekk alt for å passe inn. Jeg ville være med på det andre norske jenter gjorde, det førte til konflikter og som 16-åring flyttet jeg hjemmefra for å kunne være fri til å ta egne valg, forteller Sulekha.

Til tross for at moren forsøkte å lære døtrene somalisk språk og ta vare på noe av kulturbakgrunnen for dem, slo de det vekk, og svarte bare på norsk.

Sulekha Ali Omar, danser

Danser Sulekha Ali Omar måtte finne igjen sine somaliske 20%.

Foto: Pandora Film

Møtte veggen

Sulekha forteller til nrk.no at det først var etter at hun var ferdig utdannet og hadde startet på karrieren som danser, hun oppdaget hvor mye energi hun hadde brukt på integrering. Kanskje hadde hun mistet noe underveis?

- Hvis jeg hørte somalisk musikk jeg likte, var jeg utrygg på om det var noe jeg burde like eller ikke, så langt var det gått, sier Sulekha.

- Jeg møtte veggen, og opplevde mange indre konflikter. Jeg følte meg 80 prosent norsk, men hvor var det blitt av de resterende 20 prosentene?

Sulekha Ali Omar forteller at hun til slutt måtte spørre seg selv på nytt om hva hun ville ta vare på videre, for å kunne utvikle seg videre som danser.

- Det var lett så lett å bli satt i bås. Fordi jeg var mørk ble det forventet at jeg likte hip hop, for eksempel. Under utdannelsen tok jeg ofte klovnerollen og jeg fant sjelden rom til å finne ut av hvem jeg egentlig var og hvilken retning jeg ville bevege meg i, kunstnerisk.

Det tar hun seg tid til nå. Etter at Sulekha Ali Omar er ferdig med rollen som 16-årige Dina og stykket som spilles for ungdom, skal hun gi seg i kast med Cirka Teater i et stykke skrevet av Erlend Loe som skal oppføres på Oslo Nye.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters