NRK Meny
Normal

«Den tredje mann» av Graham Greene

Stedet er Wien. Tiden årene rett etter 2. verdenskrig. Og manusforfatter er Graham Greene. I år er det 60 år siden filmen The Third Man hadde premiere. Det markerer Radioteatret ved å sende sin versjon av klassikeren.

Graham Greene
Foto: Alexis Duclos / Scanpix/AP

Wien i tiårsperioden fra 1945 var en by som skarpt reflekterte tidens storpolitiske spenninger. Den herjede hovedstaden var okkupert av sovjetiske, amerikanske, britiske og franske tropper som styrte hver sin sektor.

Den gamle kulturmetropolen var blitt et labilt grenseland mellom øst og vest, godt tilrettelagt for spionasje og for lysskye økonomiske transaksjoner.

Splittet i lojalitet

En ideal-arena for Graham Greene, som gjerne legger sine romaner til triste og lurvete steder, mot et bakteppe av politiske konflikter. Livet og menneskene er motsetningsfylte og tvetydige. Heltene er knapt helter og skurkene ikke bare skurker.

Greene sammenlignet ofte forfatteren med en dobbeltagent: splittet i sin lojalitet, en person som må forsvare og forstå selv de mest gemene skikkelser han skaper.

En fallen helt

Harry Lime i «Den tredje mann» er en slik type: vinnende, sjarmerende og hensynsløst kynisk på samme tid. En fallen helt. Mer sier vi ikke, for ikke å røpe på forhånd hva en ny lytter skal få oppdage.

Graham Greene var en stor forteller. I over 60 år holdt han sine lesere i et fast grep med romaner, novellesamlinger, reiseskildringer og selvbiografiske bøker.

Enten han skrev nervepirrende agentromaner, nærgående psykologske dramaer, tumlet med moralske og metafysiske spørsmål eller henga seg til den burleske humor, holdt han alltid leseren i spenning og forventning.

Handlingen drives fremover med velkalkulert dramaturgi. Stadig lurer overraskelser rundt neste sving.

Instruert av en mester

Nils Nordberg, krim- og thrillersjangerens mester i Norge, har instruert Radioteatrets versjon som er fra 1978, med Vidar Sandem som hovedpersonen, den ikke altfor vellykkede forfatteren Rollo Martins. Joachim, Calmeyer er den tredje mann.

Stykket har vi delt i to, og de sendes 1. og 8. november.

Tilrettelagt for radio av Suzanne-Edith Peumery
Oversatt av Peter Magnus
Produksjonsleder: Mentz Schulerud jr.
Lyddesign: Aage Sandaker
Regi: Nils Nordberg

1. del: Død ved ulykkestilfelle.

Westernforfatteren Rollo Martins kommer for å besøke sin gamle venn Harry Lime og får vite at han er drept. Han aner at det er noe mystisk ved Limes død.

De som er med:

Rollo Martins – Vidar Sandem
Major Calloway – Roy Bjørnstad
Baron Kurtz – Carsten Winger
Popescu – Knut Risan
Anna Schmidt – Frøydis Armand
Cooper – Arne Lie
Vaktmesteren – Bjørn Jenseg
Den tredje mann: Joachim Calmeyer
Dr Winkel – Sverre Hansen
Ellers medvirker: Thoralf Norheim

Sendt første gang i 1978

Sendetider: søndag kl. 15.03 og mandag kl. 21.00.

Kulturstrøm

 • Siri Aurdals skulpturer reiser ut

  81-åringen får sitt internasjonale gjennombrudd nå. «Siri Aurdal gjør enestående comeback i kunstverden.» Det skrev Svenska Dagbladet da Malmö konsthall åpnet den hittil største utstillingen til den norske skulptøren. Den 20 x 40 meter store installasjonen «Continuum» er laget av samme type rør som ble anvendt i den norske oljeindustrien på 60-tallet. Siri Aurdal skapte også stor oppmerksomhet med en annen gigantisk skulptur skapt av industrirør på den Nordiske Paviljongen under den biennalen i Venezia i fjor. Hun er også aktuell med en utstilling på Skissernas museum i Lund i Sverige. Utstillingene er åpne til slutten av august.

  Skulptur av Siri Aurdal på Malmø kunsthall
  Foto: Helene Toresdotter
 • Iselin Steiro på coveret av Vogue

  Norges supermodell Iselin Steiro (32) er på forsida av franske Vogue. For syvende gang. August-utgaven av det toneangivende motemagasinet er dedisert til sterke kvinner. I den anledning har den norske supermodellen klipt av seg sitt lange, blonde hår til fordel for en såkalt pixie cut, skriver magasinet Melk & Honning. Bildet er tatt av motefotografen David Sims. Arkitektstudent Iselin Steiro har engasjert seg i bykultur innimellom modelljobbinga. Les hennes kronikk «Gater til folket».

  Laster Instagram-innhold
 • Nesbø håvet inn i 2017

  Jo Nesbøs selskap Skriveverkstedet bokførte i fjor inntekter på 16,1 million kroner, melder Finansavisen. Dermed har inntektene økt markant siden 2015 og 2016 (henholdsvis 7,6 og 5,9 millioner kroner). Nesbø markerte 20-årsjubileet sitt som krimforfatter i 2017. Feiringen kom i form av rekordopplagsromanen «Tørst».

  – Jeg har ikke de eksakte salgstallene for hånden, men vi solgte ut førsteopplaget på 300.000, uttaler Vidar Strøm Fallrø i Aschehoug forlag.

  Utenlandssalget inkludert skal Nesbø (58) ha skuffet unna anslagsvis 35 millioner bøker i løpet av karrieren (NTB).

  Jo Nesbø
  Foto: Aschehoug Forlag