NRK Meny
Normal

«Den tredje mann» av Graham Greene

Stedet er Wien. Tiden årene rett etter 2. verdenskrig. Og manusforfatter er Graham Greene. I år er det 60 år siden filmen The Third Man hadde premiere. Det markerer Radioteatret ved å sende sin versjon av klassikeren.

Graham Greene
Foto: Alexis Duclos / Scanpix/AP

Wien i tiårsperioden fra 1945 var en by som skarpt reflekterte tidens storpolitiske spenninger. Den herjede hovedstaden var okkupert av sovjetiske, amerikanske, britiske og franske tropper som styrte hver sin sektor.

Den gamle kulturmetropolen var blitt et labilt grenseland mellom øst og vest, godt tilrettelagt for spionasje og for lysskye økonomiske transaksjoner.

Splittet i lojalitet

En ideal-arena for Graham Greene, som gjerne legger sine romaner til triste og lurvete steder, mot et bakteppe av politiske konflikter. Livet og menneskene er motsetningsfylte og tvetydige. Heltene er knapt helter og skurkene ikke bare skurker.

Greene sammenlignet ofte forfatteren med en dobbeltagent: splittet i sin lojalitet, en person som må forsvare og forstå selv de mest gemene skikkelser han skaper.

En fallen helt

Harry Lime i «Den tredje mann» er en slik type: vinnende, sjarmerende og hensynsløst kynisk på samme tid. En fallen helt. Mer sier vi ikke, for ikke å røpe på forhånd hva en ny lytter skal få oppdage.

Graham Greene var en stor forteller. I over 60 år holdt han sine lesere i et fast grep med romaner, novellesamlinger, reiseskildringer og selvbiografiske bøker.

Enten han skrev nervepirrende agentromaner, nærgående psykologske dramaer, tumlet med moralske og metafysiske spørsmål eller henga seg til den burleske humor, holdt han alltid leseren i spenning og forventning.

Handlingen drives fremover med velkalkulert dramaturgi. Stadig lurer overraskelser rundt neste sving.

Instruert av en mester

Nils Nordberg, krim- og thrillersjangerens mester i Norge, har instruert Radioteatrets versjon som er fra 1978, med Vidar Sandem som hovedpersonen, den ikke altfor vellykkede forfatteren Rollo Martins. Joachim, Calmeyer er den tredje mann.

Stykket har vi delt i to, og de sendes 1. og 8. november.

Tilrettelagt for radio av Suzanne-Edith Peumery
Oversatt av Peter Magnus
Produksjonsleder: Mentz Schulerud jr.
Lyddesign: Aage Sandaker
Regi: Nils Nordberg

1. del: Død ved ulykkestilfelle.

Westernforfatteren Rollo Martins kommer for å besøke sin gamle venn Harry Lime og får vite at han er drept. Han aner at det er noe mystisk ved Limes død.

De som er med:

Rollo Martins – Vidar Sandem
Major Calloway – Roy Bjørnstad
Baron Kurtz – Carsten Winger
Popescu – Knut Risan
Anna Schmidt – Frøydis Armand
Cooper – Arne Lie
Vaktmesteren – Bjørn Jenseg
Den tredje mann: Joachim Calmeyer
Dr Winkel – Sverre Hansen
Ellers medvirker: Thoralf Norheim

Sendt første gang i 1978

Sendetider: søndag kl. 15.03 og mandag kl. 21.00.

Kulturstrøm

 • Mer bråk om Nobelprisen

  Nobelstiftelsen i Sverige vil frata Svenska Akademien oppdraget med å dele ut Nobels litteraturpris. Intriger og sexanklager i Svenska Akademien har ført til krise for litteraturprisen, og Nobelstiftelsen frykter for prisens omdømme. Stiftelsen foreslår i stedet å opprette en ny Nobelkomite for litteratur, uavhengig av Svenska Akademien, noe Akademien motsetter seg, melder Dagens Nyheter.

  Alfred Nobel
  Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp
 • Clapton hyller Avicii

  Eric Clapton annonserer en hyllest til den avdøde svenske DJ Avicii på sitt kommende album. Albumet kommer i oktober, og inneholder bluesversjoner av kjente og ukjente julesanger. Claptons versjon av «Jingle Bells» er dedikert til minnet om Avicii, ifølge NME

  Eric Clapton
  Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix
 • Fikk gjev jazzpris

  Trommeslager Jon Christensen er vinner av årets Ella-pris. Prisen er Oslo Jazzfestivals hederspris, og tildeles en person som gjennom mange år har gjort en innsats for jazzmiljøet i Oslo, eller en norsk jazzmusiker av høy internasjonal klasse.

  Jon Christensen
  Foto: Egil Austrheim