«Dag» solgt til USA

TV2-serien «Dag», med Atle Antonsen, er solgt til den amerikanske TV-giganten Fox. Det er første gang en norsk TV-serie er solgt det amerikanske markedet.

Atle Antonsen Dag Refsnes

Atle Antonsen og 'Dag' setter kursen for Hollywood.

Foto: Ingeborg Klyve / TV2

Ifølge TV2 har Fox TV Studios kjøpt rettighetene til å lage en amerikansk versjon av den norske TV-suksessen.

Fox er en del av 20th Century Fox, som står bak en rekke kjente TV-serier. TV2 sier i en pressemelding at «Dag» nå vil havne i selskap med serier som «The Shield», «White Collar», og den amerikanske versjonen av danskenes krimsuksess «Forbrytelsen».

Produsent blir Cary Brokaw, som tidligere har produsert filmer som Robert Altmans «The Player» og «Short Cuts», Gus van Sants «Drugstore Cowboy» og Mike Nichols «Closer».

Universiell serie

Gjengen bak «Dag» var tidligere i høst i Los Angeles for å jobbe frem den amerikanske tilpasningen av serien.

Øystein Karlsen har regi og manusansvar for serien, og sier til TV2 at «Dag» har et universielt tema som vil treffe på tvers av kulturer.

– Så vidt vi vet er det første gangen en norsk TV-serie er solgt til USA. Vi har kommet inn på et ekstremt heldig tidspunkt, akkurat når de har fått øynene opp for skandinaviske produksjoner, sier Karlsen til VG.no.

Tror på amerikansk suksess

Vegard Larsen i «Filmbonanza» reagerer svært positivt på nyheten, og mener «Dag» kan bli en suksess utenlands.

– Nå skal jo serien sendes i Sverige, og det er i seg selv en æresbevisning da det ikke er så mange norske serier som sendes over grensa. Jeg tror at om Fox tør å være like modige som de har vært i Norge på manussiden, kan dette bli en suksess i USA også.

Larsen mener det er mye ved «Dag» som tyder på at amerikanerne vil omfavne serien.

– Amerikanerne er jo glade i serier om terapeuter, og den selvnedverdigende humoren i «Dag» tror jeg så generell at folk fra alle kulturer kan kjenne seg igjen. Men det er viktig hvem som får rollen som Dag, og jeg tror at serien må treffe fra første episode for å få et langt liv på amerikanske TV-skjermer.

Kulturstrøm

 • «Verdens verste menneske» nominert

  Filmen «Verdens verste menneske», regissert av Joachim Trier, er nominert som Norges Oscar-kandidat.

  Det kunngjorde direktør for Norsk filminstitutt, Kjersti Mo, på en pressekonferanse mandag.

  19 norske langfilmer ble vurdert til nominasjonen. Deretter ble tre filmer valgt videre. Filmen konkurrerte mot «Ninjababy» og «Den største forbrytelsen».

 • Filmspenning om plattformkollaps

  Filmen «Nordsjøen» pirker i selve grunnlaget for det norske velferdssamfunnet, nemlig oljen. En god spenningsfilm som trolig ville vært enda bedre om historiens miljøproblematikk hadde tatt større plass, skriver Birger Vestmo i Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Fra filmen "Nordsjøen".
  Foto: Fantefilm Fiksjon / Nordisk Film Distribusjon
 • Lettbeint animasjonsfilm

  I den nye animerte familiekomedien «Ron i ustand» er smarttelefonenes forbrukervennlige algoritmer utviklet til en megapopulær lekerobot. Hyggelig og lettbent, men ligner på mye vi har sett vært gjort bedre før, skriver Sigurd Vik i Filmpolitiet. Terningkast 3.

  Fra filmen "Ron i ustand"
  Foto: ©2020 20th Century Studios. All Rights Reserved.