Hopp til innhold

Megaflopp for Jolie og Pitt også i Norge

Kun 515 publikummere kjøpte billett for å se «By the Sea» på kino i Norge.

By the Sea

For første gang siden Mr. og Mrs. Smith (2005) spiller Angelina Jolie Pitt mot sin ektemann Brad Pitt i «By the Sea».

Foto: Universal Pictures

Det viser besøkstallene fra Norske Filmdistributørers forening for helgen 27.11.-29.11.2015. Det tilsvarer en omsetning på kun 53.851 kroner.

Det berømte kjendisekteparet Angelina Jolie Pitt og Brad Pitt spiller et amerikansk ektepar i krise i filmen «By the Sea». Også filmen er i «krise», da den ikke slår an noen steder.

Laber kritikk

Hos Rotten Tomatoes er ratingen kun 27 prosent. Filmen har hatt såkalt begrenset lansering, og har på verdensbasis kun omsatt for ca. én million dollar. Budsjettet er på ti millioner dollar.

NRKs egen Birger Vestmo var heller ikke nådig sin anmeldelse: «By The Sea fremstår som et velment prosjekt for ekteparet, og har visuelle kvaliteter som kan settes pris på, men historien er slapp, uengasjerende og langdryg.»

«By the Sea» er milevis unna både i filmstil og kommersiell appell enn «Mr. og Mrs. Smith», som ekteparet spilte sammen i for ti år siden. Den omsatte for nærmere 500 millioner dollar på kino på verdensbasis.

Kunstfilm

Den nye filmen er regissert av Anglina Jolie Pitt regnes som en «arthaus»-film: et kunstnerisk, europeisk preget drama, som er laget kun for å blidgjøre stjernene. Som får lov til det av studioet, i dette tilfellet Universal Pictures, fordi at filmselskapet ønsker å «ta vare på det gode forholdet» til sine stjerner.

Ifølge The Hollywood Reporter er denne type filmer noe studioene godtar fordi de vil gjøre sine store attraksjoner en tjeneste. Hvorfor? For å få Angelina Jolie og Brad Pitt til å lage blockbustere som folk faktisk vil se.

Stjernenavn holder ikke

Arild Kalkvik er kinosjef i Trondheim, styreleder i Film & Kino og leder i Norske kinosjefers forbund. Han sier til NRK at «By the Sea»-floppen viser at store stjernenavn er ikke nok.

Arild Kalkvik

- Stjernefaktoren hjalp ikke «By the Sea», sier Arild Kalkvik, direktør for Trondheim Kino.

Foto: John Berge

– Det har vi sett flere tilfeller av opp gjennom årene. Mange av filmene blir ikke engang satt opp, men «By the Sea» fikk i alle fall en fair sjanse, sier Kalkvik.

– Vi har trodd at stjernefaktoren skulle spille mer positivt inn det har gjort.

– Blir den tatt av plakaten?

– Den må nok vike plass for filmer folk vil se. Hvis ikke den tar seg dramatisk opp, så er den borte fra fleste kinoene om to-tre uker.

Kinotoppen sier det ikke er automatikk i at de største filmstjernene klarer å dra nytte av statusen når de skal lage sine egne, seriøse og personlige filmer.

– Da må de dra med seg nytt publikum og det er det bare noen ytterst få filmstjerner, som George Clooney, som har klart, mener Kalkvik.

Kulturstrøm

  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP