Hopp til innhold

«Almenrausch - en radiohøring»

De kjempet mot tyskerne med livet som innsats. Likevel tapte de kampen om æren og anerkjennelsen ved krigens slutt, fordi de var kommunister. Nå får de endelig fortalt sin historie.

De ukjente motstandsfolkene
Foto: Grafikk: Hilde Bagge / NRK

Almenrausch var den største aksjonen tyskerne rettet mot norske motstandsfolk under krigen i Norge. Likevel er den ukjent for folk flest. Det samme gjelder navnene på de som kjempet for Norge.

I skyggen av heltene

I skyggen av kjente navn og begreper som som Max Manus, Kompani Linge, Milorg, Jens Christian Hauge og Gunnar «Kjakan» Sønsteby, er det andre helter som nå skal fortelle sin historie.

Peder Furubotn, Samuel Titlestad, Ørnulf Slåttelid, Ottar Lie, Olaug Titlestad, Leikny Bergh, Asbjørn Sunde, Monty Røse, Asle Grepp, Nicolay Danielsen, Brynhild Strøm og Jakob Sømme.

Tapte mot Gerhardsen

Peder Furubotn

Peder Furubotn.

Foto: Norges Kommunistblad

Peder Furubotn (1880-1975) og Einar Gerhardsen kjempet begge for å bli valgt som partisekretær i Det norske arbeiderparti i 1923. Det ble en spennende avstemming, nesten dødt løp. Gerhardsen vant med to stemmer, og Furubotn måtte innse nederlaget.

Arbeiderpartiet ble splittet etter dette. Fraksjonen som brøt ut dannet Norges Kommunistiske Parti og Furubotn som ble generalsekretær. Han levde i perioder i Sovjetunionen, men returnerte til Norge.

Da krigen brøt ut ble han den første norske politikeren som ble arrestert av tyskerne.

Etter at Henry Wilhelm Kristensen - partiets daværende leder - ble skutt av tyskerne, overtok Furubotn igjen ledervervet på et sentralkomitemøte i desember 1941.

Av de 14 som ble valgt inn i sentralstyret i NKP denne dagen ble 10 senere drept av okkupasjonsmakten.

Hemsedal og Valdres

Den kommunistiske motstandsbevegelse bestod av både menn og kvinner som beveget seg over store deler av fjellene i Sør-Norge for å unngå å bli tatt under krigen, hovedsakelig i Hemsedal og Valdres.

Det var denne gruppen som ble angrepet i 1944 under dekknavnet Operasjon Almenrausch. Aksjonen var dramatisk, men nordmennene greide å flykte.

Tre etapper

«Almenrausch - en radiohøring» er i tre episoder, eller etapper, og skapt av instruktør Tore Vagn Lid og lyddesigner Arne Barca. Den inneholder både nye opptak i studio, gamle arkivopptak blant annet med Einar Gerhardsen, og arkivopptak av motstandsfolkene som forteller sin historie.

Første etappe har tre grunnleggende funksjoner: Den skal introdusere lytteren for radiohøringens form og «spilleregler», og presentere oss for de to avgjørende personene (Samuel Titlestad og Peder Furubotn). Og gjennom disse to – gi det historiske og personlige motivasjonsgrunnlaget for krigskommunistenes videre valg og skjebne: Hvorfor kommunist? Klassekamp på 20- og 30-tallet. Splittelsen av Arbeiderpartiet, og Furubotns skjebnesvangre møte med Stalins Moskvaprosesser.

Tore Vagn Lid

Tore Vagn Lid har gravd i historiske dokumenter, og har laget radiohøringen som lar de kommunistiske motstandsfolkene under andre verdenskrig komme til orde med sin historie.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Vagn Lid har tidligere brukt materialet til å lage en teaterforestilling, der historien om tyskernes storaksjon i 1944 var tema.

Produksjonen

Full tittel: «Almenrausch» - en radiohøring om den skjulte krigshistorien.
Av: Tore Vagn Lid
Produsenter: Mette Sapiraa og Steinar Berthelsen
Produksjonsleder: Evy Finholt
Lyddesign: Arne Barca
Regi: Tore Vagn Lid

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.