NRK Meny
Normal

– Uaktuelt å flytte vikingskipene

– Diskusjonen om å flytte vikingskipene fra Bygdøy til Bjørvika er nå definitivt over, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Skipene tåler det ikke, viser ekspertrapport.

Osebergskipet

Osebergskipet

Foto: Scanpix

Jesper Stub Johnsen har ledet ekspertgruppen som har vurdert risikoen ved å flytte vikingskipene fra museet på Bygdøy til Bjørvika. Han er til daglig bevaringssjef ved Nationalmuseet i København.

– Skip og gjenstander må bli på Bygdøy, sier han.

Les hele rapporten

Slår alarm

Ekspertgruppen påpeker at det nesten er for sent for 15 av gjenstandene i samlingen.

– De er så skjøre at de står i fare for å bli tilintetgjort. Derfor må de ikke flyttes så mye som en centimeter mer enn det som er nødvendig for å sikre dem, sa Jesper Stub Johnsen.

Det er Universitetet i Oslo som eier skipene, og som har ivret for å flytte dem.

Rektor Ole Petter Ottersen uttrykte i dag lettelse.

Ole Petter Ottersen, rektor ved UiO

Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo

Foto: Andreas Sundby / NRK

– Jeg er lettet over at vi nå har fått dokumentert at det haster og at staten erkjenner ansvar for nasjonalskatten, sier han.

Være med å betale

– Jeg har stor forståelse for Universitetets utfordringer knyttet til sikringen av nasjonalskatten. Rapporten krever øyeblikkelig handling og utbygging på Bygdøy, sa Halvorsen.

Hun påpekte at vikingskipsamlingen også er et nasjonalt anliggende.

– Vi er i dialog med Universitetet i Oslo og vil være med å finansiere nødvendige tiltak, sa Kunnskapsministeren.

Det har også vært et bredt politisk flertall i Oslo for å flytte Kulturhistorisk museum og vikingskipene til Bjørvika, så sant det er forsvarlig.

– Debatten over

Arbeidet med å få til dette har pågått i mer enn 13 år, og utredningene har til nå kostet 23 millioner kroner.

VIKINGSKIPSHUSET

Vikingskipsmuseet på Bygdøy i Oslo. Anlegget er tegnet av arkitekt Arnstein Arneberg i 1914.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Men nå er dette stadiet passert, mener Kunnskapsministeren.

– Som ansvarlig for vikingskipene, kan jeg ikke flytte disse sårbare og ikoniske gjenstandene. Vi må nå gjøre alt vi kan for å sikre dem der de står, sier Kristin Halvorsen.

Hvor sårbare de er, ble nylig dokumentert på røntgenfotografier.

Se video:

Video Vikingskipene

Ferske røntgenbilder avslørte at Norges kulturhistoriske ikoner er skrøpelige. Spesielt ille er tilstanden til gjestandene som ble funnet inni skipene.

Kulturstrøm

  • Jobbar mot neste års festival

    Om eitt døgn startar den internasjonale fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund. Og medan enkelte stressar for å rekke morgondagen, har ei gruppe unge fotografar fått eit oppdrag med ein heilt annan deadline. Dei skal nemleg jobbe mot ei utstilling i Finland til hausten og neste års Nordic Light. – Vi har samla nordiske fotografar som skal samarbeide og fotografere temaet «Heim», fortel Clare Gallagher. Sjå innslaget her:

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.