Hopp til innhold

Vikingskipene kan bli flyttet

Vikingskipene på Bygdøy kan bli flyttet til Bjørvika. - Men flyttingen kan ødelegge våre fremste kulturminner, sier fylkeshistoriker.

Osebergskipet i Vikingskip-museet på Bygdøy
Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

Universitetsstyret i Oslo går inn for å flytte vikingskipene fra Vikingskipmuseet på Bygdøy til det nye Kulturhistorisk Museum som er planlagt i Bjørvika.

Målet med flyttingen er at flere skal få se skipene.

- Svært dårlig løsning

Ett av skipene som da kan bli flyttet er Tuneskipet.

Men fylkeshistoriker i Østfold og tidligere direktør ved Borgarsyssel Museum, Sven G. Eliassen, er svært negativ til flytteplanene.

- Dette er en dårlig løsning. Jeg mener en eventuell flytting vil være både en hasardiøs og kostbar affære, sier han.

Kan få uopprettelige ødeleggelser

- Man har ikke muligheter for å forutsi hva som kan skje med så gamle båter som flyttes. Derfor er jeg redd for at våre fremste kulturminner kan få uopprettelige ødeleggelser og gå til grunne, sier Eliassen til NRK.

- Jeg mener skipene bør være der de er i dag, hvor det både er glimrende utstillingsforhold og sikkerhetsmessige tiltak, sier Eliassen.

Også Riksantikvaren vil frede Vikingskipshuset på Bygdøy og er imot flyttingen.

Blåser av argumentene

Sven G. Eliassen blåser også av argumentet om at flere får muligheten til å se skipene i Bjørvika i forhold til på Bygdøy.

- På Bygdøy er det et museumsmiljø der det også er mye annet å se på. Folk skal jo se Fram og Kon-Tiki og besøker Folkemuseet og Vikingskipmuseet, sier Eliassen.

- Jeg har vel mer følelsen av at det er det kommersielle som styrer denne flyttingen, at man skal ha mer inntekter, legger han til.