– Kunsten overlever dommerne

– Odd Nerdrums kunst kommer til å overleve de som dømmer ham med flere hundre år, mener kunstnerens svenske gallerist.

Crown at grass

Ett av Odd Nerdrums selvportretter «Grown at grass».

Foto: Edsvik Konsthall

Bengt Tornvall har stilt ut Nerdrum-kunst i Sverige i mange år. Han reagerer sterkt på at Odd Nerdrum er dømt til fengsel i to år og ti måneder.

Dommen slår fast at han har solgt bilder i utlandet for 14 millioner kroner uten å ha ført opp inntektene i selvangivelsen.

Jeg synes det er en skandale at en kulturnasjon som Norge ikke kan løse denne saken på en annen måte enn å dømme en av sine største kunstnere til fengsel.

Bengt Tornvall

Lagmannsrettens dom for grovt skattesvik er ubetinget, og Tornvall tror den er katastrofal for Nerdrum.

– Tåler ikke fengsel

Bengt Tornvall

Odd Nerdrums svenske gallerist, Bengt Tornvall.

Foto: privat

– Risikoen for at han blir knekt av et liv i fengsel er overhengende. I tillegg har det jo vært på tale å nekte ham å male i cellen. Det vil jo være det samme som å nekte en operasanger å synge i dusjen, sier Tornvall.

Jan Ove Tuv, kitschmaler og tidligere Nerdrum elev er ikke enig. Han tror kunstneren vil klare påkjenningen ved å sitte i fengsel.

– Men det er klart, han er jo et skapende menneske, legger han til.

– Demonisert

BOKLANSERING

– Norge har ikke respekt for talent, mener Jan Ove Tuv, tidligere elev av Odd Nerdrum. Bildet er fra 2007, der Odd Nerdrum taler til pressen via en CD-spiller, som Tuv holder opp. Anledningen er Nerdrums boklansering på Theatercaféen i Oslo.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Tuv mener Nerdrum er blitt motarbeidet av norske myndigheter i en årrekke, og at han ble demonisert av aktor da saken var oppe i tingretten.

– Aktor sa at Nerdrum ikke samarbeidet i saken, men han var jo den første som sa han hadde penger i en østerriksk bankboks, sier Tuv.

Problemet med Norge er at vi aldri har hatt en adelstand. Derfor blir respekten for talent byttet ut med misunnelse for penger.

Jan Ove Tuv

Det er ennå ikke avgjort om dagens dom fra Borgarting lagmannsrett blir anket til Høyesterett.

– Men saken går voldsomt inn på Odd Nerdrum, sier forsvareren hans, Pål Berg. Det har ikke lykkes oss å få kunstneren selv i tale.

Kulturstrøm

  • Forteller om suksessen

    Følelsen av å bare ha flaks, og en gang bli avslørt, er noe Ine Marie Wilmann kjenner på ofte. Det forteller den suksessfulle skuespilleren til Kulturstripa. Bare siden i fjor har hun spilt i tv-serien «Exit», filmen «Sonja», og har nettopp hatt premiere på teaterstykket «Forelska i Shakespeare».

    Ine Marie Wilmann som Sonja Henie