– Blanding av fornuft og galskap

– Når du ser en Saab får du noe å undre deg over. Det er en merkelig skapning og en tanke bak, sier bilskribent og Saab-entusiast.

Karl-Eirik Haug er sjefredaktør i bilkulturbladet Carls Cars og bilskribent i Dagens Næringsliv. Til Kulturnytt forteller han at bilmerket aldri vil forsvinne som kulturelt fenomen, selv om Saab nå har begjært seg konkurs.

Karl-Eirik Haug

Karl-Eirik Haug

Foto: Sondre Bjørdal

Arven vil vi ha med oss så lenge vi kjøper og mekker på de gamle bilene. Dette er det bilmerket i verden som har størst lokalt særpreg. Det er en vinterbil som tåler ekstrem kulde, med en design som er veldig aparte.

(Klikk på bildet over for å se flere av Saabs designklassikere.)

Sterk designtradisjon

Haug mener Saab kan oppsummeres som en bilprodusent preget av god design og dårlig ledelse.

– Det var den store svenske industridesigneren Sixten Sason som tegnet de første Saabene. Senere vant norske Einar Hareide masse priser da han redesignet de klassiske gamle bilene. I 2004 ble Mikal Mauer ble headhuntet til Porsche etter å ha vært Saabs sjefsdesigner i fire år, så Saab har en sterk designtradisjon.

Den første Saaben kom i 1947. Den svenske bilen har en rekke dedikerte fans, forteller Haug.

Mange husker nok at det ofte dukket opp en Saab kabriolet i tv-serien Seinfeld. Jeg tror ikke Saab hadde råd til å betale for produktplassering, jeg tror folka bak serien bare likte den godt.

Autofil viser hvordan en Saab blir laget:

Video fc9335c3-971b-493f-bf02-701e586711cc.jpg

Autofil viser hvordan en Saab blir laget

Kulturstrøm

 • Taper seg i TV-versjon

  «The Lost Symbol» har norgespremiere mandag. Serien er basert på Dan Browns roman fra 2009, men det er Ashley Zukerman, ikke Tom Hanks, som spiller Robert Langdon denne gangen. Sigurd Vik i Filmpolitiet syns serien er «gørrkjedelig». Terningkast 2.

  Ashley Zukerman spiller den unge Robert Langdon, men helten fra «Da Vinci-koden» og «Engler & Demoner» svingte mye bedre i Tom Hanks sin versjon. FOTO: C More
  Foto: C More
 • Norsk film fikk kritikerpris i USA

  New York-kritikerne kåret fredag «Verdens verste menneske» til årets beste utenlandske film. Det har ikke skjedd før med en norsk film. Kåringen kan få betydning for sjansene til å bli Oscar-nominert, melder Rushprint og VG.

  Bilde frå filmen "Verdens verste menneske" (2021)
  Foto: Oslo Pitctures
 • Chris Cuomo sparket fra CNN

  CNN-profilen Chris Cuomo har fått sparken fra CNN etter at det ble avslørt at han hadde hjulpet broren sin, den tidligere New York-guvernøren Andrew Cuomo, bekrefter CNN. Andrew Cuomo er anklaget for seksuell trakassering, og broren Chris skal ha bistått ham blant annet med råd om hvordan saken skulle håndteres overfor mediene.

  Chris Cuomo ble suspendert tidligere denne uka etter at nye detaljer om hvordan han hjalp broren kom fram. CNN har fått et advokatfirma til å gjennomgå detaljene i saken, og konklusjonen er at programlederen avskjediges på dagen.

  Andrew og Chris Cuomo
  Foto: AP