Hopp til innhold

– Blanding av fornuft og galskap

– Når du ser en Saab får du noe å undre deg over. Det er en merkelig skapning og en tanke bak, sier bilskribent og Saab-entusiast.

Karl-Eirik Haug er sjefredaktør i bilkulturbladet Carls Cars og bilskribent i Dagens Næringsliv. Til Kulturnytt forteller han at bilmerket aldri vil forsvinne som kulturelt fenomen, selv om Saab nå har begjært seg konkurs.

Karl-Eirik Haug

Karl-Eirik Haug

Foto: Sondre Bjørdal

Arven vil vi ha med oss så lenge vi kjøper og mekker på de gamle bilene. Dette er det bilmerket i verden som har størst lokalt særpreg. Det er en vinterbil som tåler ekstrem kulde, med en design som er veldig aparte.

(Klikk på bildet over for å se flere av Saabs designklassikere.)

Sterk designtradisjon

Haug mener Saab kan oppsummeres som en bilprodusent preget av god design og dårlig ledelse.

– Det var den store svenske industridesigneren Sixten Sason som tegnet de første Saabene. Senere vant norske Einar Hareide masse priser da han redesignet de klassiske gamle bilene. I 2004 ble Mikal Mauer ble headhuntet til Porsche etter å ha vært Saabs sjefsdesigner i fire år, så Saab har en sterk designtradisjon.

Den første Saaben kom i 1947. Den svenske bilen har en rekke dedikerte fans, forteller Haug.

Mange husker nok at det ofte dukket opp en Saab kabriolet i tv-serien Seinfeld. Jeg tror ikke Saab hadde råd til å betale for produktplassering, jeg tror folka bak serien bare likte den godt.

Autofil viser hvordan en Saab blir laget:

Video fc9335c3-971b-493f-bf02-701e586711cc.jpg

Autofil viser hvordan en Saab blir laget

Kulturstrøm

 • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

  Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

  «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

  «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

  Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

  Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

  Cezinando på Kadetten 2022
  Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3
 • Blir den største i Noreg i sommar

  Tons of Rock har alt seld over 130.000 billettar til festivalen i juni. Festivalsjef Jarle Kvåle er overtydd om at dei kjem til å selge alle billettane på kort tid. Dermed vil rockefestivalen på Ekebergsletta bli det største kulturarrangementet i Noreg i år.