Hopp til innhold

– Blanding av fornuft og galskap

– Når du ser en Saab får du noe å undre deg over. Det er en merkelig skapning og en tanke bak, sier bilskribent og Saab-entusiast.

Karl-Eirik Haug er sjefredaktør i bilkulturbladet Carls Cars og bilskribent i Dagens Næringsliv. Til Kulturnytt forteller han at bilmerket aldri vil forsvinne som kulturelt fenomen, selv om Saab nå har begjært seg konkurs.

Karl-Eirik Haug

Karl-Eirik Haug

Foto: Sondre Bjørdal

Arven vil vi ha med oss så lenge vi kjøper og mekker på de gamle bilene. Dette er det bilmerket i verden som har størst lokalt særpreg. Det er en vinterbil som tåler ekstrem kulde, med en design som er veldig aparte.

(Klikk på bildet over for å se flere av Saabs designklassikere.)

Sterk designtradisjon

Haug mener Saab kan oppsummeres som en bilprodusent preget av god design og dårlig ledelse.

– Det var den store svenske industridesigneren Sixten Sason som tegnet de første Saabene. Senere vant norske Einar Hareide masse priser da han redesignet de klassiske gamle bilene. I 2004 ble Mikal Mauer ble headhuntet til Porsche etter å ha vært Saabs sjefsdesigner i fire år, så Saab har en sterk designtradisjon.

Den første Saaben kom i 1947. Den svenske bilen har en rekke dedikerte fans, forteller Haug.

Mange husker nok at det ofte dukket opp en Saab kabriolet i tv-serien Seinfeld. Jeg tror ikke Saab hadde råd til å betale for produktplassering, jeg tror folka bak serien bare likte den godt.

Autofil viser hvordan en Saab blir laget:

Video fc9335c3-971b-493f-bf02-701e586711cc.jpg

Autofil viser hvordan en Saab blir laget

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober