– Presset mot kjendiser er enormt

Skuespiller Robin Williams var åpen om sine rusproblemer i flere år. Hans død er blitt ett av mange dødsfall som har sjokkert kulturverdenen de seneste årene. – Presset mot kjendiser er større enn det folk tror, mener psykolog.

Robin Williams, Philip Seymour Hoffman, Peaches Geldof og Heath Ledger

Robin Williams, Philip Seymour Hoffman, Peaches Geldof og Heath Ledger er blant kjente mennesker som plutselig har gått bort de siste årene.

Philip Seymour Hoffman, Brittany Murphy, Heath Ledger, River Phoenix, Cory Monteith og nå Robin Williams.

Listen over Hollywood-skuespillere som har bukket under for rus og/eller depresjoner de siste årene, er unødig lang. Lenger blir den om man legger til kjente mennesker som artist Amy Winehouse, modell Anna Nicole Smith og it-girl Peaches Geldof.

Birger Vestmo - Filmpolitiet

– Livet som en «has been» i Hollywood er ikke et godt liv, sier Birger Vestmo fra NRK Filmpolitiet.

Foto: NRK / Erlend Laanke Solbu

To av verdens største stjerner, Michael Jackson og Whitney Houston, har også gått bort som følge av overdoser med dødelige medikamenter de siste fem årene.

Presset i Hollywood er stort, mener NRKs filmanmelder Birger Vestmo.

– Vi ser at flere har bukket under de siste årene. Det kan ha sammenheng med at det er hardt å være stjerne i Hollywood. Det er et stort press utenifra, og de legger stort press på seg selv for å toppe egne prestasjoner gang på gang. Spesielt når man har nådd høyden og de gode rollene blir færre, kan det gi uheldige utslag. Livet som en «has been» i Hollywood er ikke et godt liv, mener Vestmo.

– Mange kjente selvmedisinerer seg

Anders Skuterud

Fagsjef i Norsk Psykologforening, Anders Skuterud, mener presset mot kjendiser er større enn hva folk tror.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

Mange kjente mennesker tyr til ulike russtoffer for å takle alle forventningene, forteller fagsjef i Norsk Psykologforening, Anders Skuterud.

– Selve livet som artist på høyt nivå er belastende på flere måter. Man har ikke ordnende arbeidstider, og med store uregelmessigheter, blir mange fristet til å justere livet både for å sove og for å våkne. I tillegg kommer det sosial presset for å måtte prestere, forholde seg til beundrere, pressen og kritikere. Mange bruker rus for å skjerme seg selv, slik at de ikke reagerer så sterkt på kritikken og all oppmerksomheten. Rusen blir en form for selvmedisinering og en måte å hjelpe seg i forhold til døgnregulering, sier han.

Flere kjente mennesker sliter også med depresjoner, forteller Skuterud.

USA/ Undated publicity photograph of actress Marilyn Monroe

Marilyn Monroes død er en av verdens mest omtalte. Mange spørsmål i saken er fortsatt ubesvarte, men dødsårsaken ble satt til «sannsynlig selvmord».

Foto: HANDOUT / Reuters

– Det er ingen stor sammenheng mellom psykiske lidelser og kreativitet, men vi ser at det er en overvekt av folk med bipolare lidelser i kreative yrker. De er ofte maniske i kreative perioder, men har deretter harde depressive stunder, forteller han.

Flere kjente har tatt selvmord

I flere av kjendisdødsfallene over er det fortsatt usikkerhet knyttet til hvordan personene døde. Men amerikansk politi opplyser i dag at Robin Williams døde etter å ha tatt sitt eget liv.

Kurt Cobain

Kurt Cobain er blant flere legender som har tatt sitt eget liv.

Foto: ROBERT SORBO / Ap/NTB Scanpix

Flere av verdens mest legendariske skuespillere og artister, som Marilyn Monroe, Kurt Cobain, Janis Joplin, har tidligere gjort det samme.

Mens omstendighetene rundt dødsfallene til legender som Jimi Hendrix og Elvis Presley, fortsatt er uklare.

Psykolog Anders Skuterud mener at det sosiale presset som A-kjendis er mye større enn det folk tror.

– Folk flest forventer at kjendisene har høyere sosial mestring enn det de har, også dette blir et press. Få tenker på at deres psykiske helse må ivaretas.

Kulturstrøm

 • Grunnleggeren av Vans er død

  Paul Van Doren, som grunnla det amerikanske skomerket Vans, er død, 90 år gammel. Sammen med sin bror James startet han opp selskapet i 1966. Vans-sko ble kjent gjennom amerikansk populærkultur, både i filmer, i musikkmiljøet og blant skatere.

  FILE PHOTO: Vans shoes are seen in a Vans shop in Rome
  Foto: Max Rossi / Reuters
 • Gullrutens fagpriser delt ut

  «Rådebank 2», «P3 Gull» og «Kunstneren og tyven» tok flest priser under utdelingen av Gullrutens fagpriser i dag, skriver Rushprint. Fagprisene deles ut i tillegg til selve Gullruten-prisene, som offentliggjøres lørdag kveld.

 • KORK kårer unge komponister

  Skapia er en komposisjonskonkurranse som involverer tusenvis av skolebarn og -ungdom fra hele landet. Vinnerne kåres og får verket sitt fremført av KORK i en festkonsert direkte fra NRK Store studio kl. 12. Margrethe Røed er programleder.

  Vinnerne av komposisjonskonkurransene Veslefrikk og U-trykk skal kåres i Store studio. Kringkastingsorkestret spiller vinnerverkene. Konferansier: Margrethe Røed