– Paradoksalt at sosialdemokraten Stoltenberg bryter bokavtale-prinsipp

Norske forfattere frykter amerikanske tilstander i bokbransjen dersom det stemmer at Jens Stoltenberg og andre store boknavn får fremforhandlet høyere royalties enn det som er avtalt.

Jens Stoltenberg

SPESIALAVTALE: Jens Stoltenberg sikret seg en spesialavtale med Gyldendal for biografien «Min historie».

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Gyldendal forlag ga Jens Stoltenberg spesialbehandling ved å gi ham en høyere royaltysats enn det som er avtalt mellom norske forlag.

Det var Dagens Næringslivs påstand i lørdagens utgave.

I Norge har bokbransjen unntak fra konkurranselovgivingen, og flere frykter nå at Stoltenberg-avtalen potensielt sett kan undergrave bokbransjens særstilling.

Mange norske forlag har inngått avtaler med forfatterorganisasjonene som regulerer hvor mye forfatterne skal få. Avtaleverket er basert på en solidaritetstankegang og sørger for at mindre kjente forfatter får samme royaltysats som kjente forfatter som Jo Nesbø og Unni Lindell.

– Amerikanske tilstander

Forfatter Tom Egeland

KRITISK: Forfatter Tom Egeland frykter amerikanske tilstander hvis noen forfattere får fremforhandlet spesialavtaler med forlagene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Forfatter Tom Egeland mener det er problematisk at en forfatter, enten han heter Jens Stoltenberg eller er en ukjent lyriker, får fremforhandlet avtaler som avviker fra normalkontraktene.

– Dette er en farlig utvikling. Da ender vi fort opp i amerikanske tilstander hvor de største forfatterne får fremforhandlet avtaler på bekostning av de mindre kjente forfatterne. Hele den norske solidaritetstanken forsvinner.

Sigmund Løvåsen

KRITISK: Forfatter Sigmund Løvåsen.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Forfatter Sigmund Løvåsen reagerer også kraftig på Jens Stoltenbergs spesialavtale med Gyldendal.

– Saken viser at forleggerne lyver forfatterne rett opp i ansiktet i forhandlinger og andre sammenhenger. De sier at de ikke har noe mer å gå på når det gjelder royalties, men det er tydeligvis mer å gå på. Bare det kommer en kjendis inn døra, så åpner de pungen. Og på den måten undergraver de det avtaleverket de ellers forsvarer, sier Løvåasen.

– Stoltenberg har glemt prinsippene

Dersom boken til Jens Stoltenberg selger 100.000 eksemplarer ville Stoltenberg tjent 5,7 millioner kroner på en standardkontrakt. Dersom han fikk rundt 20 prosent royalty i stedet for de vanlige 15 prosentene vil det gi en inntekt på 7,6 millioner kroner, ifølge Dagens Næringsliv.

Løvåsen påpeker at nettopp Stoltenberg var sentral med å få igjennom en boklov som skal gi tillatelse til et kollektivt avtaleverk som skal løfte hele forfattergruppa.

– Når det kommer til egen lommebok så er det tydelig at prinsippene farer, eller så har han glemt de på veien til NATO, sier Løvåsen.

Jens Stoltenberg ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer om boka nå. Og Gyldendal forlag ønsker ikke å kommentere saken.

I en tidligere versjon av denne saken sto følgende:

Dersom boken til Jens Stoltenberg selger 100.000 eksemplarer av boka vil Stoltenberg, med sin spesialavtale, tjene 7,6 millioner kroner, mens en standardkontrakt ville gitt ham 5,7 millioner kroner, ifølge Dagens Næringsliv.

Dette er ikke riktig. Riktig formulering er:

Dersom boken til Jens Stoltenberg selger 100.000 eksemplarer ville Stoltenberg tjent 5,7 millioner kroner på en standardkontrakt. Dersom han fikk rundt 20 prosent royalty i stedet for de vanlige 15 prosentene vil det gi en inntekt på 7,6 millioner kroner, ifølge Dagens Næringsliv.

NRK beklager feilen.

Kulturstrøm

 • Andsnes Grammy-nominert

  Pianisten Leif Ove Andsnes er nominert i klassen for kammermusikk for plata «The Rite of Spring, Concerto for two Pianos». Plata inneholder verk av Stravinskij for firhendig piano. De andre to hendene tilhører Marc-André Hamelin.

  Leif Ove Andsnes
 • Tilbake til NRK frå nyttår

  Harald Eia kjem tilbake til NRK 1. januar 2019, etter fem år i Discovery Networks og TV Norge. Kva slags prosjekt han skal i gang med er enno ikkje klart. Underhaldningsredaktør Charlo Halvorsen er veldig glad for å få humorprofilen tilbake til NRK.

  Rådet (5) 28.11.2013
  Foto: Jonas Jeremiassen Tomter/NRK / Jonas Jeremiassen Tomter/NRK
 • Motegiganter lover utslippskutt

  Innen 2030 forplikter flere av verdens største klesprodusenter seg til kutt i klimagassutslipp på 30 prosent, med mål om å bli klimanøytrale innen 2050, melder NTB. Det er H&M, Hugo Boss, Puma, Adidas og Levi's som går ut med dette i en felles pressemelding i forbindelse med FNs klimatoppmøte i Polen.

  China Climate
  Foto: Andy Wong / AP