– Paradoksalt at sosialdemokraten Stoltenberg bryter bokavtale-prinsipp

Norske forfattere frykter amerikanske tilstander i bokbransjen dersom det stemmer at Jens Stoltenberg og andre store boknavn får fremforhandlet høyere royalties enn det som er avtalt.

Jens Stoltenberg

SPESIALAVTALE: Jens Stoltenberg sikret seg en spesialavtale med Gyldendal for biografien «Min historie».

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Gyldendal forlag ga Jens Stoltenberg spesialbehandling ved å gi ham en høyere royaltysats enn det som er avtalt mellom norske forlag.

Det var Dagens Næringslivs påstand i lørdagens utgave.

I Norge har bokbransjen unntak fra konkurranselovgivingen, og flere frykter nå at Stoltenberg-avtalen potensielt sett kan undergrave bokbransjens særstilling.

Mange norske forlag har inngått avtaler med forfatterorganisasjonene som regulerer hvor mye forfatterne skal få. Avtaleverket er basert på en solidaritetstankegang og sørger for at mindre kjente forfatter får samme royaltysats som kjente forfatter som Jo Nesbø og Unni Lindell.

– Amerikanske tilstander

Forfatter Tom Egeland

KRITISK: Forfatter Tom Egeland frykter amerikanske tilstander hvis noen forfattere får fremforhandlet spesialavtaler med forlagene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Forfatter Tom Egeland mener det er problematisk at en forfatter, enten han heter Jens Stoltenberg eller er en ukjent lyriker, får fremforhandlet avtaler som avviker fra normalkontraktene.

– Dette er en farlig utvikling. Da ender vi fort opp i amerikanske tilstander hvor de største forfatterne får fremforhandlet avtaler på bekostning av de mindre kjente forfatterne. Hele den norske solidaritetstanken forsvinner.

Sigmund Løvåsen

KRITISK: Forfatter Sigmund Løvåsen.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Forfatter Sigmund Løvåsen reagerer også kraftig på Jens Stoltenbergs spesialavtale med Gyldendal.

– Saken viser at forleggerne lyver forfatterne rett opp i ansiktet i forhandlinger og andre sammenhenger. De sier at de ikke har noe mer å gå på når det gjelder royalties, men det er tydeligvis mer å gå på. Bare det kommer en kjendis inn døra, så åpner de pungen. Og på den måten undergraver de det avtaleverket de ellers forsvarer, sier Løvåasen.

– Stoltenberg har glemt prinsippene

Dersom boken til Jens Stoltenberg selger 100.000 eksemplarer ville Stoltenberg tjent 5,7 millioner kroner på en standardkontrakt. Dersom han fikk rundt 20 prosent royalty i stedet for de vanlige 15 prosentene vil det gi en inntekt på 7,6 millioner kroner, ifølge Dagens Næringsliv.

Løvåsen påpeker at nettopp Stoltenberg var sentral med å få igjennom en boklov som skal gi tillatelse til et kollektivt avtaleverk som skal løfte hele forfattergruppa.

– Når det kommer til egen lommebok så er det tydelig at prinsippene farer, eller så har han glemt de på veien til NATO, sier Løvåsen.

Jens Stoltenberg ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer om boka nå. Og Gyldendal forlag ønsker ikke å kommentere saken.

I en tidligere versjon av denne saken sto følgende:

Dersom boken til Jens Stoltenberg selger 100.000 eksemplarer av boka vil Stoltenberg, med sin spesialavtale, tjene 7,6 millioner kroner, mens en standardkontrakt ville gitt ham 5,7 millioner kroner, ifølge Dagens Næringsliv.

Dette er ikke riktig. Riktig formulering er:

Dersom boken til Jens Stoltenberg selger 100.000 eksemplarer ville Stoltenberg tjent 5,7 millioner kroner på en standardkontrakt. Dersom han fikk rundt 20 prosent royalty i stedet for de vanlige 15 prosentene vil det gi en inntekt på 7,6 millioner kroner, ifølge Dagens Næringsliv.

NRK beklager feilen.

Kulturstrøm

 • Knausgård inspirert av «Twin Peaks»

  Karl Ove Knausgård er i Norge for å promotere sine nye roman «Ulvene fra evighetens skog». – Jeg er nok inspirert av Twin Peaks. Jeg har ikke tenkt på det før, men den gjorde et utrolig inntrykk på meg. Der var det noe mystisk som hendte i et realistisk univers, sier han til NRK.

 • Humørfylt og bloddryppende grøss

  Den nye tv-serien om skrekkdukken «Chucky» dukker opp på C More og TV 2 Play fra 31. oktober. Sigurd Vik i Filmpolitiet har sett de tre første episodene og synes «Chucky» fungerer godt i serieform. Terningkast 4.

  Brad Dourif sprudler som den snerrende stemmen til den velkjente seriemorderdukken Chucky. Denne gangen er det 14 år gamle retrokunstneren Jake Wheeler (Zackary Arthur) som er så uheldig å bli Chuckys nye bestevenn.
  Foto: C More
 • Solistprisen til Amalie Stalheim

  Cellist Amalie Stalheim (28) er vinnar av Den norske solistpris 2021.

  – Stalheim er midt inne i ein rakettkarriere som vekkjer oppsikt i Norden og internasjonalt. Amalie Stalheim har eit uvanlig breitt og interessant repertoar, der rykande ferske cellokonsertar og standardrepertoaret inngår like naturleg, seier Peter Herresthal, styreleiar i Den norske solistpris.

  Prisen består av 100 000 kroner, og dessutan to prestisjefylte konsertoppdrag: Eigen konsert under Festspillene i Bergen 2022 og eit solistoppdrag saman med Bergen Filharmoniske Orkester 18. november i år. Konserten vert sendt i Hovedscenen på NRK2. I tillegg til Stalheim var fløytist Ingrid Søfteland Neset og fiolinist Miriam Helms Ålien nominerte til solistprisen.