Hopp til innhold

– Skandale at ikke NRK trakk seg fra ESC

– NRK burde ha trukket seg fra finalen i Baku da en medarbeider ble utsatt for overgrep av aserbajdsjansk politi. Tooji skulle aldri stått på scenen der, mener kritikere.

Tooji, Norge

Kritikere mener Tooji aldri burde ha stått på scenen i finalen i EBU, etter at en journalist fra NRK ble utsatt for overgrep av aserbajdjansk politi.

Foto: EBU

Frithjof Jacobsen

Frithjof Jacobsen

Foto: VG
Amir Asgharnejad

Amir Asgharnejad

Foto: NRK / Kirsti Haga Honningsøy
Litteraturkritiker Bjørn Gabrielsen

Bjørn Gabrielsen

Foto: Nejad, Arash / SCANPIX

– Det som skjedde med NRKs team på flyplassen i Baku var en helt uakseptabel oppførsel fra aserbajdsjansk politi og sikkerhetsstyrker. Det var et klart brudd på pressefriheten ESC-landene og de som dro for å delta på European Song Contest var blitt lovet, sier VG-kommentator Frithjof Jacobsen.

I en kommentar i dagens VG kritiserer han NRK og kaller det en skandale at Tooji sto på scenen etter de overgrepene en NRK-medarbeider ble utsatt før dagen før finalen.

Truet på livet

Et døgn før finalen i Eurovision Song Contest (ESC) i Aserbajdsjan, ble et NRK-team med P3s norsk-iranske komiker i spissen holdt igjen på flyplassen i Baku der de ble truet og utsatt for overgrep.

– Jeg ble tvunget til å kle av meg og til å tråkke og spytte på det persiske flagget. Og om jeg fortalte noen om dette, skulle jeg drepes, sier Amir Asgharnejad.

– Ydmykende for Aserbajdsjan

NRK vurderte å trekke det norske bidraget fra finalen etter episoden, men valgte å gjennomføre fordi det ville skapt store problemer for arrangørene av ESC og artistene. Jacobsen mener dette var en feilvurdering.

– Det ville vært både en fornuftig og tydelig markering å trekke Norge fra finalen for å skape oppmerksomhet rundt det som skjedde, sier han.

Jacobsen mener det hadde vært en klar prinsipiell markering av at NRK ikke finner seg i at medarbeidere blir behandlet slik.

– Det hadde vært ydmykende for Aserbajdsjan som selvfølgelig prøvde å fremstille seg som et mer liberalt og fungerende land enn det nok er i hverdagen.

Klage til ambassaden

NRK sendte tirsdag en formell klage til Aserbajdsjans ambassade i Stockholm, og tar det også opp med den europeiske kringkastingsunionen (EBU). I tillegg har Norges ambassadør i Baku denne uken vært i møte med aserbajdsjanske myndigheter. De ga ingen beklagelse, men har avtalt nye møter når saken er mer utredet.

– Hva som skjer på den Europeiske kringkastingsunionen, og om Norge sender brev til den Aserbajdsjanske ambassaden vil ikke få nært den samme oppmerksomhet som det hadde gjort om Norge hadde trukket seg. Det tror jeg også NRK forstår, sier Jacobsen.

– Forspilte en mulighet

Kommentator i Dagens Næringsliv Bjørn Gabrielsen stusser også over at Toodji sto på scenen dagen etter det som skjedde på flyplassen i Baku.

I en kommentar i Dagens Næringsliv stiller han spørsmål ved hva man signaliserer til Baku «ved å spise en ydmykelse i seg og fortsette som ingenting var skjedd»

– Her hadde man et virkemiddel. Hadde man truet med å trekke seg hadde det vært 1–1. Det er et godt utgangspunkt for dialog. Når man nå velger å delta – hvilket jeg også forstår at ble gjort – forspiller man denne muligheten, sier Gabrielsen.

Hadde det samme skjedd med Christian Borch?

Bjørn Gabrielsen stiller også spørsmål ved om samme avgjørelse ville blitt tatt om en høyt profilert journalist i NRK hadde vært utsatt for samme behandling.

– Det tror jeg. Vi fikk ikke oversikt over situasjonen før finalen var veldig nært forestående, da først vi fikk snakket med Amir Asgharnejad. Jeg tror vi hadde tatt den samme avgjørelsen om dette hadde skjedd Christian Borch eller andre mer profilerte medarbeidere, sier programdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk.

Burde NRK ha trukket seg?

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor