Hopp til innhold

Ny studie avslører: – Musikere har flere psykiske problemer

En ny norsk studie viser at musikere har oftere søvnproblemer, depresjon og bruker mer tid i terapi enn «vanlige» nordmenn. – Vi er nærmere følelsene, sier Mari Boine.

Lene Marlin

ÅPEN: I går kveld gikk Lene Marlin ut med en kronikk der hun forteller at hun prøvde å ta sitt eget liv som følge av alt stresset og presset da hun slo gjennom som plateartist.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Jonas Vaag

FORSKER: Jonas Vaag har i samarbeid med Musikernes Fellesorganisasjon intervjuet over 2000 norske musikere. Resultatene viser at musiker nok ikke er et yrke som passer for alle.

Foto: Aurora Nordnes

Mandag fortalte Lene Marlin åpent om sine selvmordstanker i en kronikk i Afteposten, og hvordan hun slet med å innfri forventningene rundt seg etter at hun slo igjennom som popstjerne.

Det er hun ikke alene om.

Psykolog og forsker Jonas Vaag står bak forskningsprosjektet som handler om angst og depresjon og søvnvansker og bruk av helsetjenester blant musikere.

Etter å ha fått svar fra over 2000 medlemmer i Musikernes Fellesorganisasjon, hvorav 1607 lever av å være musikere, er tallenes tale klar, ifølge Vaag.

– Vi holder for tiden på å publisere resultatene. Det som vi ser er at musikere i større grad opplever søvn-, angst- og depresjonsplager, sammenlignet med den generelle arbeidsstokken. Vi ser også indikasjoner på at musikere i større grad oppsøker psykoterapi, sier Vaag til NRK.

Han ønsker ikke å gå inn på tall fordi forskningen ennå ikke er publisert, men tallet er høyt nok til at resultatet er troverdig.

– Kreativiteten kan jobbe mot dem

– Hva tenker du om Lene Marlins kronikk i lys av din forskning?

– Det er viktig at det også er kjente personer som går ut med slike historier, dermed blir det enklere for den enkelte å sette seg inn i en slik tematikk og å kjenne seg igjen i det, sier Vaag.

Forskeren mener den kreative delen av personligheten til musikere kan jobbe mot dem.

– Er man kreativ, med et rikt indre liv, har man en unik evne til refleksjon og tenkning. Denne kapasiteten er som oftest til hjelp, men en kan også misbruke denne kapasiteten med å begynne å angripe seg selv.

NRK har snakket med flere prominente nordmenn som har gått ut i media med lignende historier. Mari Boine, Lene Alexandra Øien, Marit Christensen og Jostein Pedersen forteller alle at de kjenner seg igjen i Marlins problemer.

Mari Boine: – Musikken ble et sted å flykte

Mari Boine

SOSIAL ANGST: Sangerinnen Mari Boine forteller at hun i lengre perioder av livet har slitt med sosial angst.

Foto: Knutsen, Marius / NTB scanpix

Musikeren Mari Boine forteller at hun i perioder har slitt med sosial angst.

– Jeg har i perioder hatt sosial angst. Det var greit å stå på scenen, etter hvert ble musikken et sted å flykte. Det er også det som har gitt meg styrken til å kjempe meg ut av det, sier Boine.

Hun er stolt av Lene Marlin.

– Det står respekt av den åpenheten hun viser. Det var en befrielse å lese.

– Hva tenker du om resultatet av undersøkelsen?

– Det handler ikke bare om musikere, men om alle som jobber med kunst og følelser. Som kunstner lever man seg inn i følelsene, og vi er nærmere dem fordi det er jobben vår. Vår jobb er å formidle og bearbeide følelser for folk i den travle hverdagen.

Lene Alexandra Øien: – Ikke overrasket

Lene Alexandra Øien

MUSIKER: Lene Alexandra Øien er kjent som musiker, modell og Skal vi danse-deltaker. Hun har vært åpen om fortiden sin i media.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Den norske sangerinnen og tidligere modellen Lene Alexandra Øien har også vært åpen om egen fortid. Hun sa hun hadde selvmordstanker for å få psykologhjelp i ung alder.

Hun er ikke overrasket over informasjonen Lene Marlin nå kommer med.

– Vakkert og rørende skrevet – men dessverre så ble jeg ikke så overrasket. Jeg synes det er utrolig tøft gjort at hun velger dele sin historie slik jeg selv har valgt å gjøre for å sette fokus på og bryte ned tabubelagte temaer i dagens samfunn, sier Øien.

Hun er veldig positiv til at Lene Marlin går ut med ungdomshistorien sin. Øien mener at folk som lever under press stiller for høye krav til seg selv.

– Det sier seg jo selv at de menneskene som tør å ta større sjanser og som lever under et større press og stress stiller høye krav til seg selv fordi de har lyst til å gjøre suksess eller klarer noe som ikke alle andre klarer.

– Det er klart at det er større sjanse for at man går på en smell da enn hvis du går til den samme jobben mandag til fredag åtte til fire og vet hva du skal gjøre hver eneste dag – det er et større press på kroppen, det er det. Så det er ikke for alle.

Marit Christensen: – En lettelse å fortelle historien sin

Forfatter og journalist Marit Christensen har flere ganger opplevd de negative sidene med å være i medias søkelys.

Mest alvorlig var det da hennes eksmann ble dømt for underslag av smykker og hun selv var siktet for medvirkning til bedrageri. Christensen var i tiden etterpå åpen om at hun prøvde å begå selvmord to ganger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Marit Christensen

SELVMORDSFORSØK: Marit Christensen har prøvd å ta sitt eget liv to ganger etter at hun fikk mye negativ oppmerksomhet i mediene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Hun mener Marlin gjør det rette når hun går ut med sin sterke historie.

– Jeg synes det er fint at hun forteller offentlig at hun, som har vært et idol for ganske mange, sier at det ikke alltid er sånn som det ser ut fra utsiden. Vi har jo et ordtak som heter «man skal ikke skue hunden på hårene». Det er evig sant, sier Christensen.

– Hvor viktig er åpenheten?

– Det er viktig at rollemodeller sier ifra at det går an å bli så deppa at man ikke vil leve, og at det finnes en vei ut av det.

– Hvordan opplevde du det å gå ut med historien din?

– På mange måter er det en lettelse. Jeg fikk sagt ifra at vi i pressen alltid må være klar over at det er en forferdelig belastning å være i media gjennom veldig lang tid.

Jostein Pedersen: – Snakk med noen

Jostein Pedersen

SKREV BOK: Jostein Pedersen skrev bok der han nevnte selvmordstankene sine.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Den tidligere NRK-journalisten og Melodi Grand Prix-veteranen Jostein Pedersen er en annen nordmann som har slitt med selvmordstanker. I boka «Nesten» skriver Jostein Pedersen om depresjon og selvmord.

«Etter år med depresjoner, mislyktes jeg i å ta mitt eget liv. Da er det ikke måte på hvor deprimert man blir! Men jeg ble på nytt glad i livet og innså at jeg kanskje ikke var så verst allikevel. Det var håp for meg også,» skriver Pedersen.

– Kjente du deg igjen i kronikken til Lene Marlin?

– Jeg kjente meg igjen, det gjorde jeg. Selv om vi alle er forskjellige og alle har hver vår historie, så tror jeg det er en del fellestrekk. De fellestrekkene peker Lene Marlin på, sier Pedersen.

55-åringen reiser selv mye rundt på ungdomsskoler der han møter mange fra helsepersonell og pårørende. Hans inntrykk er,i likhet med fagsjefen i Psykologiforeningen, at problemet rammer flest unge kvinner.

– Jeg tror den største risikogruppen er unge jenter som utsettes for et helt uvirkelig prestasjonspress, når det gjelder skole, utseende, seksualitet, og det store bildet av å være vellykket.

– Har du noe råd til den som sitter med disse problemene?

– Det samme som Lene Marlin sier: Snakk med noen. Ikke vær flau. Det er ingenting å være flau over.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter