Hopp til innhold

– Mørke skyer hviler over oss

Noam Chomsky frykter for menneskehetens framtid. – De kommende årene blir de viktigste noensinne for artens eksistens, sier den norgesaktuelle lingvisten og filosofen.

Noam Chomsky

Noam Chomsky er blitt 82 år. Denne uken foreleser han ved Universitetet i Oslo. Han ser med pessimisme på menneskehetens framtid, og frykter vi ødelegger kloden.

Foto: Khalil Mazraawi / Afp

Denne uken er Noam Chomsky på besøk i Oslo. Den verdenskjente akademikeren skal holde tre foredrag ved Universitetet i Oslo om språkvitenskap og filosofi.

Chomsky regnes som den moderne språkvitenskapens far. Han har også helt siden Vietnam-krigen vært en av de mest framtredende samfunnskritikerne i USA.

Den pensjonerte professoren, som fyller 83 år i desember, frykter nå for framtida for hele vår sivilisasjon.

– Vår evne til å ødelegge har nå blitt så velutviklet at de kommende årene blir ekstremt viktige for menneskeheten, sier Chomsky i et intervju med NRK Kulturnytt.

– Oppskrift på katastrofe

Chomsky er selv verken republikaner eller demokrat, men definerer seg som en venstreorientert anarkist («libertarian socialist»).

Han er bekymret for det amerikanske presidentvalget i 2012, og frykter at kandidaten som blir valgt vil kunne lede verden ut i en miljømessig krise.

– Vinneren av valget blir sannsynligvis en som fornekter at global oppvarming finner sted, og regelrett stenger alle forsøk på å gjøre noe med det. Det vil i så fall være en oppskrift på katastrofe, sier han.

– Mørke skyer

82-årige Chomsky er også redd for den politiske utviklingen han ser i Europa.

– Det er en fremmedfrykt på frammarsj, en økende antimuslimsk ekstremisme, og høyreradikale partier vokser i hele verdensdelen. Det er for eksempel skremmende for en mann på min alder å se at ett av de største partiene i Østerrike er et parti med nazisympatier, sier han.

Lingvisten og filosofen ser på en atomkrig eller en miljøkatastrofe som de største truslene mot menneskehetens eksistens.

– Sett at du er en marsboer som betrakter jordkloden fra avstand. Du vil se svært avanserte samfunn rett og slett ødelegge seg selv. Det hviler mørke skyer over oss. For første gang i historien vil avgjørelser vi tar kunne påvirke menneskeheten i ikke-fjern framtid, avslutter Chomsky.

Hør intervju med Noam Chomsky fra Kulturnytt:

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.