Hopp til innhold

– Mørke skyer hviler over oss

Noam Chomsky frykter for menneskehetens framtid. – De kommende årene blir de viktigste noensinne for artens eksistens, sier den norgesaktuelle lingvisten og filosofen.

Noam Chomsky

Noam Chomsky er blitt 82 år. Denne uken foreleser han ved Universitetet i Oslo. Han ser med pessimisme på menneskehetens framtid, og frykter vi ødelegger kloden.

Foto: Khalil Mazraawi / Afp

Denne uken er Noam Chomsky på besøk i Oslo. Den verdenskjente akademikeren skal holde tre foredrag ved Universitetet i Oslo om språkvitenskap og filosofi.

Chomsky regnes som den moderne språkvitenskapens far. Han har også helt siden Vietnam-krigen vært en av de mest framtredende samfunnskritikerne i USA.

Den pensjonerte professoren, som fyller 83 år i desember, frykter nå for framtida for hele vår sivilisasjon.

– Vår evne til å ødelegge har nå blitt så velutviklet at de kommende årene blir ekstremt viktige for menneskeheten, sier Chomsky i et intervju med NRK Kulturnytt.

– Oppskrift på katastrofe

Chomsky er selv verken republikaner eller demokrat, men definerer seg som en venstreorientert anarkist («libertarian socialist»).

Han er bekymret for det amerikanske presidentvalget i 2012, og frykter at kandidaten som blir valgt vil kunne lede verden ut i en miljømessig krise.

– Vinneren av valget blir sannsynligvis en som fornekter at global oppvarming finner sted, og regelrett stenger alle forsøk på å gjøre noe med det. Det vil i så fall være en oppskrift på katastrofe, sier han.

– Mørke skyer

82-årige Chomsky er også redd for den politiske utviklingen han ser i Europa.

– Det er en fremmedfrykt på frammarsj, en økende antimuslimsk ekstremisme, og høyreradikale partier vokser i hele verdensdelen. Det er for eksempel skremmende for en mann på min alder å se at ett av de største partiene i Østerrike er et parti med nazisympatier, sier han.

Lingvisten og filosofen ser på en atomkrig eller en miljøkatastrofe som de største truslene mot menneskehetens eksistens.

– Sett at du er en marsboer som betrakter jordkloden fra avstand. Du vil se svært avanserte samfunn rett og slett ødelegge seg selv. Det hviler mørke skyer over oss. For første gang i historien vil avgjørelser vi tar kunne påvirke menneskeheten i ikke-fjern framtid, avslutter Chomsky.

Hør intervju med Noam Chomsky fra Kulturnytt:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.