Hopp til innhold

– Moderne byarkitektur er på grensen til umenneskelig

Grå, beige og hvite nybygg ødelegger bylandskapene i Norge, mener billedkunstneren Christopher Rådlund. Boligprodusentenes forening mener folk vil ha fargefattige bygg.

Oslo, Bjørvika

Barcode-bygningene i Oslo minner Christopher Rådlund om The Wall i Game of Thrones.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Christopher Rådlund

KRITISK: Christopher Rådlund, her passende avbildet i svart-hvitt, synes Oslo trenger farge.

Foto: privat

– Denne kjølige grå muren har effekt på hele Oslo som samfunn. Mangelen på farger får meg til å tenke på muren i Game of Thrones, sier Christopher Rådlund og sammenligner Barcode-bygningene i Oslo med den gigantiske ismuren fra fantasyserien Game of Thrones.

Rådlund er en av forfatterne av «En sort bok om arkitektur», som har den beskrivende undertittelen «Hvorfor moderne arkitektur har blitt så stygg». Han syns moderne arkitektur er fargeløs, og at dagens nybygg er skremmende like.

– Hvite og grå kasser, billige materialer, kantete, ingen runde former og på grensen til umenneskelig. 90 til 95 prosent av alle nybygg preges av denne stilen.

– Lite innbydende

Selv om Rådlund er kritisk til fargene til Barcode-byggene i Bjørvika, mener han at de grå og hvite boligblokkene som dukker opp omkring i landet er det største problemet.

– Det virker som effektivitet og produktivitet er det viktigste når disse boligene har blitt utformet. Grå, hvite og beige fasader er lite innbydende, og det er ingenting som tilsier at mennesker bor og lever i disse byggene.

Han får støtte av Ingvil Aarholt Hegna fra Norsk Design- og Arkitektursenter. Hun tror mye av grunnen til de mange lyse byggene er kommunenes reguleringsplaner som bestemmer at nye bygg ikke skal skille seg for mye ut i nabolagene de blir en del av.

– De skal holde seg til en nøytral farge og byggene skal ikke skille seg for mye ut fra omgivelsene sine. Det skal litt mot til for å bruke farger.

De nye Grønlandskvartalene

Christopher Rådlund mener de nye boligene på Grønland i Oslo er et godt eksempel på kjedelig bruk av farger.

Foto: Jarl Nymo / NRK

– Viktigere å bygge billige boliger

Både Rådlund og Hegna mener det er utbyggerfirmaene må ta ansvar for at de nye boligbyggene ikke blir for ensformige. Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, mener at folk vil ha grå og hvite boliger.

– Folk etterspør bygg i grått, hvitt og beige, fordi de ikke vil ha bygg som skiller seg ut. Hvite bygg kan også være fint og spennende, se for eksempel på hvor flott Operaen i Bjørvika er.

Per Jæger

Per Jæger fra Boligprodusentenes Forening mener det er stor etterspørsel etter bygninger i grått, hvitt og beige.

Foto: Johnny Syversen

Han mener også det er langsiktig å bruke slike farger, og at et stort fargestortiment på nye bygg vil være lite kostnadseffektivt.

– Det er viktigere å kunne tilby billige kvalitetsboliger. Dyre bygg kan føre til dyre boliger, som kan føre til at nye generasjoner ikke kommer seg inn i boligmarkedet. Det er en større bekymring enn hvilken farge byggene har, men vi vil fortsatt ha spennende arkitektur.

– Ikke bærekraftig

Christopher Rådlund er enig i at det er etterspørsel etter grå og hvite bygg, men tror at det etter hvert vil forandre seg.

– Folk vil gjerne bo moderne, nytt og i freshe leiligheter. Men folk vil også gjerne bo i gamle fargerike bygårder. Se hvor populært det er å bo i områder som Frogner, Grünerløkka og St. Hanshaugen.

– Hvite og grå bygg er kanskje effektivt og moderne, men det er ikke bærekraftig og folk vil etter hvert ønske seg noe annet. Bærekraftig arkitektur gir oss hjemmefølelse, noe nybyggene ikke klarer å gi.

Han mener arkitektene må ta hensyn til vår kulturhistoriske arv, og trekker frem jugendstilen fra 1800-tallet og nyklassismen som stiler med flere farger og utsmykninger. Han tror folk vil ha bygg som kombinerer eldre arkitekturstiler og modernitet.

– Det er dessverre veldig få arkitekter som tør å bryte denne stilen som hele industrien preges av. Vi bør ha en nyskapende og mer human arkitektur, som tør å kombinere den moderne stilen med eldre og mer fargerike arkitekturstiler.

Tror signalbygg spiller en viktig rolle

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes tror mangelen på farger skyldes at arkitektene prioriterer noe annet.

Agnes Moxnes

NRKs kulturkommentator, Agnes Moxnes, tror utbyggerne lar seg inspirere av signalbyggene i Norge.

Foto: NRK

– Man kan mistenke arkitektene for å fokusere mer på form og fasong på nye bygg, og at det de selv har tegnet kommer bedre til syne med forsiktig fargebruk. Barcode er et godt eksempel, fordi det viser hvilken lekenhet og fantasi arkitektene har hatt i utviklingen av formen, mens fargene igjen er hvitt og grått.

Hun tror noe av grunnen til alle de fargefattige boligene, skyldes fargen på signalbygg som blant annet Operaen i Bjørvika.

– Det ligger litt i ordet signalbygg at det er bygninger som skal virke inspirerende på andre. Entreprenører og lokalpolitikere, ser disse store byggene og tenker at de også vil ha det i sitt lokalmiljø når de bygger nye hus.

Kulturstrøm

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm