Hopp til innhold

– Moderne byarkitektur er på grensen til umenneskelig

Grå, beige og hvite nybygg ødelegger bylandskapene i Norge, mener billedkunstneren Christopher Rådlund. Boligprodusentenes forening mener folk vil ha fargefattige bygg.

Oslo, Bjørvika

Barcode-bygningene i Oslo minner Christopher Rådlund om The Wall i Game of Thrones.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Christopher Rådlund

KRITISK: Christopher Rådlund, her passende avbildet i svart-hvitt, synes Oslo trenger farge.

Foto: privat

– Denne kjølige grå muren har effekt på hele Oslo som samfunn. Mangelen på farger får meg til å tenke på muren i Game of Thrones, sier Christopher Rådlund og sammenligner Barcode-bygningene i Oslo med den gigantiske ismuren fra fantasyserien Game of Thrones.

Rådlund er en av forfatterne av «En sort bok om arkitektur», som har den beskrivende undertittelen «Hvorfor moderne arkitektur har blitt så stygg». Han syns moderne arkitektur er fargeløs, og at dagens nybygg er skremmende like.

– Hvite og grå kasser, billige materialer, kantete, ingen runde former og på grensen til umenneskelig. 90 til 95 prosent av alle nybygg preges av denne stilen.

– Lite innbydende

Selv om Rådlund er kritisk til fargene til Barcode-byggene i Bjørvika, mener han at de grå og hvite boligblokkene som dukker opp omkring i landet er det største problemet.

– Det virker som effektivitet og produktivitet er det viktigste når disse boligene har blitt utformet. Grå, hvite og beige fasader er lite innbydende, og det er ingenting som tilsier at mennesker bor og lever i disse byggene.

Han får støtte av Ingvil Aarholt Hegna fra Norsk Design- og Arkitektursenter. Hun tror mye av grunnen til de mange lyse byggene er kommunenes reguleringsplaner som bestemmer at nye bygg ikke skal skille seg for mye ut i nabolagene de blir en del av.

– De skal holde seg til en nøytral farge og byggene skal ikke skille seg for mye ut fra omgivelsene sine. Det skal litt mot til for å bruke farger.

De nye Grønlandskvartalene

Christopher Rådlund mener de nye boligene på Grønland i Oslo er et godt eksempel på kjedelig bruk av farger.

Foto: Jarl Nymo / NRK

– Viktigere å bygge billige boliger

Både Rådlund og Hegna mener det er utbyggerfirmaene må ta ansvar for at de nye boligbyggene ikke blir for ensformige. Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, mener at folk vil ha grå og hvite boliger.

– Folk etterspør bygg i grått, hvitt og beige, fordi de ikke vil ha bygg som skiller seg ut. Hvite bygg kan også være fint og spennende, se for eksempel på hvor flott Operaen i Bjørvika er.

Per Jæger

Per Jæger fra Boligprodusentenes Forening mener det er stor etterspørsel etter bygninger i grått, hvitt og beige.

Foto: Johnny Syversen

Han mener også det er langsiktig å bruke slike farger, og at et stort fargestortiment på nye bygg vil være lite kostnadseffektivt.

– Det er viktigere å kunne tilby billige kvalitetsboliger. Dyre bygg kan føre til dyre boliger, som kan føre til at nye generasjoner ikke kommer seg inn i boligmarkedet. Det er en større bekymring enn hvilken farge byggene har, men vi vil fortsatt ha spennende arkitektur.

– Ikke bærekraftig

Christopher Rådlund er enig i at det er etterspørsel etter grå og hvite bygg, men tror at det etter hvert vil forandre seg.

– Folk vil gjerne bo moderne, nytt og i freshe leiligheter. Men folk vil også gjerne bo i gamle fargerike bygårder. Se hvor populært det er å bo i områder som Frogner, Grünerløkka og St. Hanshaugen.

– Hvite og grå bygg er kanskje effektivt og moderne, men det er ikke bærekraftig og folk vil etter hvert ønske seg noe annet. Bærekraftig arkitektur gir oss hjemmefølelse, noe nybyggene ikke klarer å gi.

Han mener arkitektene må ta hensyn til vår kulturhistoriske arv, og trekker frem jugendstilen fra 1800-tallet og nyklassismen som stiler med flere farger og utsmykninger. Han tror folk vil ha bygg som kombinerer eldre arkitekturstiler og modernitet.

– Det er dessverre veldig få arkitekter som tør å bryte denne stilen som hele industrien preges av. Vi bør ha en nyskapende og mer human arkitektur, som tør å kombinere den moderne stilen med eldre og mer fargerike arkitekturstiler.

Tror signalbygg spiller en viktig rolle

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes tror mangelen på farger skyldes at arkitektene prioriterer noe annet.

Agnes Moxnes

NRKs kulturkommentator, Agnes Moxnes, tror utbyggerne lar seg inspirere av signalbyggene i Norge.

Foto: NRK

– Man kan mistenke arkitektene for å fokusere mer på form og fasong på nye bygg, og at det de selv har tegnet kommer bedre til syne med forsiktig fargebruk. Barcode er et godt eksempel, fordi det viser hvilken lekenhet og fantasi arkitektene har hatt i utviklingen av formen, mens fargene igjen er hvitt og grått.

Hun tror noe av grunnen til alle de fargefattige boligene, skyldes fargen på signalbygg som blant annet Operaen i Bjørvika.

– Det ligger litt i ordet signalbygg at det er bygninger som skal virke inspirerende på andre. Entreprenører og lokalpolitikere, ser disse store byggene og tenker at de også vil ha det i sitt lokalmiljø når de bygger nye hus.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter