Hopp til innhold

– Israel må forfølges rettslig

Israels behandling av pressen må få konkrete følger, sier generalsekretæren i Den internasjonale journalistføderasjonen IFJ.

Røyk fra israelske bombeangrep på Gaza-stripen.

Det internasjonale pressekorpset ble nektet inngang til Gaza-stripen under krigføringen. Pressen måtte betrakte de israelske bombeangrepene fra grenseovergangene.

Foto: DAN BALILTY / AP

- Dersom Israel ikke blir straffeforfulgt, vil andre følge i samme spor, mener generalsekretær Aidan White.

Kynisk behandling

Generalsekretæren i Den internasjonale journalistføderasjonen IFJ er i Gaza-stripen for å samle detaljert informasjon til en rapport om Israels behandling av pressen.

- Jeg har fulgt slike konflikter i 25 år, og har aldri opplevd en så kynisk og hensynsløs behandling av pressen, sier White.

Angrep på pressen

Israel har konsekvent nektet pressen å reise til Gaza-stripen under krigen. Samtidig har journalister på utsiden av grensene blitt foret med bearbeidet informasjon fra israelske myndigheter.

På innsiden av grensene har den israelske hæren gått til væpnet angrep på både pressebygninger og journalister.

- Det skal finnes bevis for at det israelske militæret med hensikt har gått til angrep på pressebygninger. I så fall er det et brudd på internasjonal humanitær lov, sier generalsekretæren.

Lovbrudd

FN har en egen resolusjon 1738 som pålegger medlemslandene å beskytte pressen under væpnede konflikter. Nå har den internasjonale journalistføderasjonen bedt FNs generalsekretær gjennomføre en selvstendig granskning.

Det ble ikke gjort forrige gang man opplevde noe lignende, mener White.

- NATOs operasjoner i Serbia på slutten av 1990-tallet var et annet tilfelle der vi så en tilsvarende målrettet manipulering av pressen. Israels opptreden stiller i en særklasse, men presseangrepene under Serbiakonflikten har skapt en uholdbar presedens som Israel nå utnytter, utdyper White.

Må ansvarliggjøres

- Det kan ikke være slik at det første som skjer i en konflikt er at pressen blir angrepet. Derfor må Norge og det internasjonale samfunnet gjøre sitt for at Israel nå holdes ansvarlig. Hvis ikke vil det skje igjen, mener generalsekretæren i IFJ.

Vil bli gransket

Raymond Johansen

- Vi ser svært alvorlig på Israels behandling av pressen, sier statssekretær i utenriksdepartementet Raymond Johansen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Statssekretær i Utenriksdepartementet, Raymond Johansen, forsikrer at Norge skal gjøre sitt for å rydde opp i pressens arbeidsvilkår.

- Vi ser svært alvorlig på dette, og vi har benyttet alle anledninger vi har hatt til å beklage dette overfor Israel og internasjonale organer, sier han.

- Vi ønsker å benytte FNs spesialrapportør for ytringsfrihet til å granske noen av de hendelsene som har skjedd i Gaza, blant annet episodene der fem journalister ble drept og to mediehus ble ødelagt.

Kulturstrøm

 • Vil styrke kunstnernes økonomi

  Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) har satt ned en hurtigarbeidende arbeidsgruppe som skal se på kunstnere og kulturfolks rett til rimelig betaling.

  – Kunstnere er arbeidsfolk, men vi ser at de altfor ofte får for dårlig betalt og må stå med lua i hånda. Vi skal sikre at de får skikkelig betalt for den jobben de gjør, sier Trettebergstuen i en pressemelding.

  Arbeidsgruppa skal utarbeide forslag om veiledende prinsipper for fastsettelse av rimelig betaling for kunstnerisk arbeid som produksjon, oppdrag og formidling. Prinsippene skal gjelde for statlig finansierte institusjoner og tilskuddsordninger for produksjon og formidling av kunst og kultur.

 • Rapperen Vågard Unstad er død

  Bergensrapperen Vågard Unstad er død, skriver Bergens Tidende. Han ble 36 år gammel. Unstad regnes som en pioner i det bergenske hiphop-miljøet, som han var en del av siden tenårene, skriver avisen.

  I 2006 startet han A-laget sammen med Girson Dias og Petter Sundby, bedre kjent som Store P. Gruppa har gitt ut to albumer og en rekke singler og fikk et nasjonalt gjennombrudd rundt 2010.

  Rapper Vågard Unstad
  Foto: Kim Erlandsen
 • Peter Herresthal legger fiolinen på hylla

  Fiolinist Peter Herresthal har i løpet av 30 år urframført en rekke fiolinkonserter av norske og internasjonale komponister, og har høstet stor anerkjennelse over hele verden. Norges musikkhøgskole melder at han nå gir seg som utøvende fiolinist og vil vie seg til undervisning fra 2023 - som professor ved Norges musikkhøgskole og Det kongelige danske musikkonservatorium, samt ved Royal College of Music og New York University. Peter Herresthal avslutter solistkarrieren med Eivind Buenes fiolinkonsert som framføres sammen med Musikkhøgskolens symfoniorkester fredag 9. og lørdag 10. desember.