– Israel må forfølges rettslig

Israels behandling av pressen må få konkrete følger, sier generalsekretæren i Den internasjonale journalistføderasjonen IFJ.

Røyk fra israelske bombeangrep på Gaza-stripen.

Det internasjonale pressekorpset ble nektet inngang til Gaza-stripen under krigføringen. Pressen måtte betrakte de israelske bombeangrepene fra grenseovergangene.

Foto: DAN BALILTY / AP

- Dersom Israel ikke blir straffeforfulgt, vil andre følge i samme spor, mener generalsekretær Aidan White.

Kynisk behandling

Generalsekretæren i Den internasjonale journalistføderasjonen IFJ er i Gaza-stripen for å samle detaljert informasjon til en rapport om Israels behandling av pressen.

- Jeg har fulgt slike konflikter i 25 år, og har aldri opplevd en så kynisk og hensynsløs behandling av pressen, sier White.

Angrep på pressen

Israel har konsekvent nektet pressen å reise til Gaza-stripen under krigen. Samtidig har journalister på utsiden av grensene blitt foret med bearbeidet informasjon fra israelske myndigheter.

På innsiden av grensene har den israelske hæren gått til væpnet angrep på både pressebygninger og journalister.

- Det skal finnes bevis for at det israelske militæret med hensikt har gått til angrep på pressebygninger. I så fall er det et brudd på internasjonal humanitær lov, sier generalsekretæren.

Lovbrudd

FN har en egen resolusjon 1738 som pålegger medlemslandene å beskytte pressen under væpnede konflikter. Nå har den internasjonale journalistføderasjonen bedt FNs generalsekretær gjennomføre en selvstendig granskning.

Det ble ikke gjort forrige gang man opplevde noe lignende, mener White.

- NATOs operasjoner i Serbia på slutten av 1990-tallet var et annet tilfelle der vi så en tilsvarende målrettet manipulering av pressen. Israels opptreden stiller i en særklasse, men presseangrepene under Serbiakonflikten har skapt en uholdbar presedens som Israel nå utnytter, utdyper White.

Må ansvarliggjøres

- Det kan ikke være slik at det første som skjer i en konflikt er at pressen blir angrepet. Derfor må Norge og det internasjonale samfunnet gjøre sitt for at Israel nå holdes ansvarlig. Hvis ikke vil det skje igjen, mener generalsekretæren i IFJ.

Vil bli gransket

Raymond Johansen

- Vi ser svært alvorlig på Israels behandling av pressen, sier statssekretær i utenriksdepartementet Raymond Johansen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Statssekretær i Utenriksdepartementet, Raymond Johansen, forsikrer at Norge skal gjøre sitt for å rydde opp i pressens arbeidsvilkår.

- Vi ser svært alvorlig på dette, og vi har benyttet alle anledninger vi har hatt til å beklage dette overfor Israel og internasjonale organer, sier han.

- Vi ønsker å benytte FNs spesialrapportør for ytringsfrihet til å granske noen av de hendelsene som har skjedd i Gaza, blant annet episodene der fem journalister ble drept og to mediehus ble ødelagt.

Kulturstrøm

 • Taper seg i TV-versjon

  «The Lost Symbol» har norgespremiere mandag. Serien er basert på Dan Browns roman fra 2009, men det er Ashley Zukerman, ikke Tom Hanks, som spiller Robert Langdon denne gangen. Sigurd Vik i Filmpolitiet syns serien er «gørrkjedelig». Terningkast 2.

  Ashley Zukerman spiller den unge Robert Langdon, men helten fra «Da Vinci-koden» og «Engler & Demoner» svingte mye bedre i Tom Hanks sin versjon. FOTO: C More
  Foto: C More
 • Norsk film fikk kritikerpris i USA

  New York-kritikerne kåret fredag «Verdens verste menneske» til årets beste utenlandske film. Det har ikke skjedd før med en norsk film. Kåringen kan få betydning for sjansene til å bli Oscar-nominert, melder Rushprint og VG.

  Bilde frå filmen "Verdens verste menneske" (2021)
  Foto: Oslo Pitctures
 • Chris Cuomo sparket fra CNN

  CNN-profilen Chris Cuomo har fått sparken fra CNN etter at det ble avslørt at han hadde hjulpet broren sin, den tidligere New York-guvernøren Andrew Cuomo, bekrefter CNN. Andrew Cuomo er anklaget for seksuell trakassering, og broren Chris skal ha bistått ham blant annet med råd om hvordan saken skulle håndteres overfor mediene.

  Chris Cuomo ble suspendert tidligere denne uka etter at nye detaljer om hvordan han hjalp broren kom fram. CNN har fått et advokatfirma til å gjennomgå detaljene i saken, og konklusjonen er at programlederen avskjediges på dagen.

  Andrew og Chris Cuomo
  Foto: AP