Hopp til innhold

– Israel må forfølges rettslig

Israels behandling av pressen må få konkrete følger, sier generalsekretæren i Den internasjonale journalistføderasjonen IFJ.

Røyk fra israelske bombeangrep på Gaza-stripen.

Det internasjonale pressekorpset ble nektet inngang til Gaza-stripen under krigføringen. Pressen måtte betrakte de israelske bombeangrepene fra grenseovergangene.

Foto: DAN BALILTY / AP

- Dersom Israel ikke blir straffeforfulgt, vil andre følge i samme spor, mener generalsekretær Aidan White.

Kynisk behandling

Generalsekretæren i Den internasjonale journalistføderasjonen IFJ er i Gaza-stripen for å samle detaljert informasjon til en rapport om Israels behandling av pressen.

- Jeg har fulgt slike konflikter i 25 år, og har aldri opplevd en så kynisk og hensynsløs behandling av pressen, sier White.

Angrep på pressen

Israel har konsekvent nektet pressen å reise til Gaza-stripen under krigen. Samtidig har journalister på utsiden av grensene blitt foret med bearbeidet informasjon fra israelske myndigheter.

På innsiden av grensene har den israelske hæren gått til væpnet angrep på både pressebygninger og journalister.

- Det skal finnes bevis for at det israelske militæret med hensikt har gått til angrep på pressebygninger. I så fall er det et brudd på internasjonal humanitær lov, sier generalsekretæren.

Lovbrudd

FN har en egen resolusjon 1738 som pålegger medlemslandene å beskytte pressen under væpnede konflikter. Nå har den internasjonale journalistføderasjonen bedt FNs generalsekretær gjennomføre en selvstendig granskning.

Det ble ikke gjort forrige gang man opplevde noe lignende, mener White.

- NATOs operasjoner i Serbia på slutten av 1990-tallet var et annet tilfelle der vi så en tilsvarende målrettet manipulering av pressen. Israels opptreden stiller i en særklasse, men presseangrepene under Serbiakonflikten har skapt en uholdbar presedens som Israel nå utnytter, utdyper White.

Må ansvarliggjøres

- Det kan ikke være slik at det første som skjer i en konflikt er at pressen blir angrepet. Derfor må Norge og det internasjonale samfunnet gjøre sitt for at Israel nå holdes ansvarlig. Hvis ikke vil det skje igjen, mener generalsekretæren i IFJ.

Vil bli gransket

Raymond Johansen

- Vi ser svært alvorlig på Israels behandling av pressen, sier statssekretær i utenriksdepartementet Raymond Johansen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Statssekretær i Utenriksdepartementet, Raymond Johansen, forsikrer at Norge skal gjøre sitt for å rydde opp i pressens arbeidsvilkår.

- Vi ser svært alvorlig på dette, og vi har benyttet alle anledninger vi har hatt til å beklage dette overfor Israel og internasjonale organer, sier han.

- Vi ønsker å benytte FNs spesialrapportør for ytringsfrihet til å granske noen av de hendelsene som har skjedd i Gaza, blant annet episodene der fem journalister ble drept og to mediehus ble ødelagt.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor