Hopp til innhold

– Lumpent å stjele gatekunsten

– Gatekunsten tilhører fellesskapet. Å stjele gatekunst er like lumpent som å stjele en bibliotekbok, mener bloggeren Walter Wehus.

Lørdag protesterte innbyggere i Haringey i London mot at et veggmaleri av gatekunsnteren Banksy hadde forsvunnet og var lagt ut for salg på en auksjon i USA.

Innbyggere i Haringey i London er frastjålet et Banksy-verk og protesterer heftig

Han viser til at noen stjal et Banksy-verk fra en murvegg i London før helgen.

Bloggen til Wehus heter Mot Veggen, og han tror at de fleste gatekunstnere vet at veggen tilhører huseieren. Men de er uenige om opphavsretten.

De fleste motsetter seg at andre skal ta bilder av kunsten deres og tjene penger på dem. Wehus tror fristelsen for dem som stjal Banksys «Slave labour» i London ble for stor.

Walter Wehus

Walter Wehus

Foto: privat

– Et originalt Banksy-verk er verdt mange penger. Kanskje tyvene rett og slett gjorde verden en tjeneste ved å redde verket? spør Wehus.

Han viser til at gatekunst ofte blir ødelagt, ironisk nok også av lokale taggegjenger.

– I Bergen gjelder dette alle stensilene av gatekunstneren Dolk, bortsett fra én.

Anonym kunstner

Den britiske graffitikunstneren Banksy opererer under pseudonym. Dermed er det vanskelig å hevde eiendomsrett til verkene. Eiendomsretten overstyrer åndsverkloven. Hans streetart har dukket opp på vegger i byer verden rundt.

Maleriet som ble skåret ut og fjernet fra en murvegg i bydelen Haringey i London før helgen, er trolig verdt flere millioner kroner. Innbyggerne mente det tilhørte dem.

De er rett og slett blitt glade i det og er stolte av det.

Banksy Slave Labour

Banksys «Slave labour» ble fjernet fra veggen i London

Foto: Ap

I asfaltjungelen

Viktor Gjengaar

Viktor Gjengaar, foreningen for Urban Samtidskunst

Banksy og andre gatekunstneres verk er uautoriserte. Kunstnere som gjemmer seg bak dekknavn kan vanskelig kreve eiendomsrett, sier Viktor Gjengaar i Foreningen for Urban Samtidskunst.

– Vi tar Oslos gavlvegger i bruk og gir dem nytt liv i form av veggmalerier, men vi har tillatelse fra dem som eier veggene. Vi sender også ut nabovarsel. Når alt det formelle er i orden, utføres veggmaleriene gratis, og de tilhører nabolaget. Jeg tror det er viktig med lokal forankring, sier han.

– Gata er et galleri der alle ser og ingen kjøper!

I en kronikk på NRK Ytring i fjor skrev Gjengaar:

Vi gjør det hverken profitt eller kommune klarer. Det sies at et demokrati er aldri sterkere enn sin opposisjon. Den urbane kunsten er en politisk motvekt; et alternativ til grå vegger. Et alternativ til reklame. Et alternativ til den elitistiske og avpolitiserte samtidskunsten.

Viktor Gjengaar
INTI Tøyen

Sebastian Diaz Linnerud har tatt bildet av Urban Samtidskunsts veggmaleri på Tøyen.

Foto: Sebastian Diaz Linnerud

Når Urban Samtidskunst oppfører veggmalerier, må de få tillatelse av plan- og bygningsetaten. Det hender også at byantikvar og bymiljøetaten må kontaktes.

Rettslig er det eiendomsretten som styrer, men Gjengaar mener at dette ikke er absolutt.

– I en by må man nyansere mellom det byggtekniske, eiers interesse, og det visuelle, borgernes interesse. Det er liten tvil om at nabolaget i London mente de eide verket, sier han.

Salget stoppet

Banksy-salget hos auksjonshuset Fina Art Auctions i Miami i USA ble stoppet i tolvte time.

– Dette er en oppriktig anerkjennelse til lokalsamfunnet om at deres kampanje for å stoppe salget ser ut til å ha fungert, sa leder i bydelsutvalget i Haringey Claire Kober.

Det er fortsatt usikkert hvem som prøvde å selge bildet. Auksjonshuset har antydet at det er eieren av murveggen, men eieren selv har ikke ønsket å kommentere saken.

Viktor Gjengaar tillater seg å spekulere:

– Jeg tror at fristelsen til å selge ble for stor for eieren av murveggen i London, sier han.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters