Hopp til innhold

– Festivalene kan planlegge å åpne i sommer

Festivaler over hele landet kan fortsette å planlegge for å åpne i sommer, ifølge kulturministeren. Departementet lager krisepakke på 350 millioner kroner for å sikre festivalene økonomisk.

Parkenfestivalen

Parkenfestivalen i Bodø er blant festivalene som er lettet over det Abid Raja forteller i møtet i dag.

Foto: Parkenfestivalen

– Dette er penger som ligger i banken, som gjør det mulig å planlegge festivaler for juli og august, sier kulturminister Abid Raja.

Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja.
Foto: Ilja C. Hendel

Forsinkelse i vaksinasjonsplanene og ny spredning av virus har den siste tiden gjort planer om festivaler i sommer veldig usikre. Men nå mener kulturministeren at de forskjellige festivalene kan fortsette å planlegge som før fordi Kulturdepartementet har laget et økonomisk sikkerhetsnett.

– For å skape forutsigbarhet allerede nå, slik at bransjen kan begynne å planlegge ulike scenarioer og være trygge på at hvis det går galt, så kommer vi til å stille opp for dem, sier Abid Raja.

Han mener det er viktig at festivalbransjen får et sikkerhetsnett så de ikke risikerer å bli forlatt i en totalt uoversiktlig situasjon. Og mener at 350 millioner kroner i en pott skal utgjøre det sikkerhetsnettet som skal til for juli og august.

– Vi må planlegge for alle scenarioer, for at festivalbransjen og sommerbransjen skal ha trygghet at det er et minimum av sikkerhetsnett her.

– Per nå er det umulig å forutse om det vil være mulig med 200 mennesker på arrangementene i sommer? 1000? 5000? Vi vet ikke, legger han til.

Stavernfestivalen skilt og folk

Festivaler over hele landet kan fortsette å planlegge for å åpne i sommer, ifølge kulturministeren. Her er et bilde fra Stavernfestivalen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Fornøyd med å få et så tidlig signal

Parkenfestivalen i Bodø er blant festivalene som er lettet over det Abid Raja forteller i møtet i dag.

– Der er et ekstremt viktig signal. Det gjør at vi alle kan tørre å puste med magen igjen. Og ikke minst, som bransje kan vi planlegge som normalt. Vi er veldig fornøyd et så tidlig signal, sier sjef forparkenfestivalen, Gøran Aamodt.

Parken-festivalen i Bodø, Erik Johansen og Gøran Aamodt

Parkenfestivalen i Bodø, Erik Johansen og Gøran Aamodt.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Også Tonje Kaada i Øyafestivalen er glad for å høre om de 350 millionene.

– Veldig fint å høre at det allerede nå også er et økonomisk sikkerhetsnett for sommermånedene! Det gjør det mye lettere å fortsette med planlegging uten altfor høy risiko, sier hun.

Daglig leder Tonje Kaada i Øyafestivalen

Daglig leder Tonje Kaada i Øyafestivalen.

Foto: Øystein Tronsli Drabløs / NRK

Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører sier også dette er gode signaler.

– Like viktig som økonomisk sikkerhet er det altså at vi nå får en reell dialog mellom kultur- og helsemyndighetene og bransjen om hva premissene for gjenåpning skal være.

Raja kritiserer

På møtet med kulturbransjen i dag der dette ble lagt fram kom Abid Raja også med kritikk til de i kulturbransjen som har ment at Kulturdepartementet ikke lytter.

– Når noen mener at vi ikke lytter til kulturbransjen, så bør 8 milliarder kroner av Kulturdepartementets budsjett alene være klinkende klart.

Kulturstrøm

 • Norsk stjernedirigent til prestisjefylt orkester

  Den unge norske dirigenten Tabita Berglund er utnevnt til første gjestedirigent for symfoniorkesteret i Detroit.

  Detroit Symphonic Orchestra omtales som et orkester på høyt nivå i internasjonal og amerikansk sammenheng.

  Det kalles en merkedag for norsk musikkliv, skriver NTB.

  Berglund (34) starter det fire år lange engasjementet som første gjestedirigent i oktober, og vil dirigere Detroit Symphonic Orchestra flere uker hver sesong.

  Tabita Berglund
  Foto: NTB
 • R.E.M.-vokalist donerer tekst

  R.E.M.-vokalist Michael Stipe har donert den håndskrevne teksten av «Nightswimming» til en nettauksjon for å støtte arbeidet til Leger uten grenser sitt arbeid i Gaza. Det opplyser bandet på sin Facebook-side.

  I skrivende stund har auksjonen mottatt et bud på 3200 dollar, rundt 33.800 kroner, for verket.

 • «Sjelløst og kommersielt»

  I snart 30 år har Banksy markert seg som en geriljakunstner på siden av kunstinstitusjonen, men når Økernsenteret i Oslo nå presenterer konseptet «The Mystery of Banksy: A Genius of Mind», rommer ikke utstillingen et eneste originalt Banksy-verk, kun reproduksjoner og kopier.

  – Jeg ville mye heller ha bladd meg igjennom en tykk bok med gode reproduksjoner enn å vandre rundt i denne kunstige og überkommersielle scenografien, skriver NRKs kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om kunstutstillingen «Mysteriet Banksy» ved Økernsenteret.