Hopp til innhold

– Ensomhet gjorde at jeg oppsøkte et ekstremt miljø

Yousef Bartho Al-Nahi gikk på videregående da han tok sine første steg inn i ekstremismen. Nå skal han lage teater i kampen mot radikalisering.

Yousef Bartho

NYTT TEATERSTYKKE: Yousef Bartho Al-Nahi ønsker å dele personlige historier som kan bidra til å forebygge ekstreme holdninger.

Foto: NRK

– Jeg bodde på et ganske lite sted, hvor jeg ble frosset ut. Det førte til at jeg oppsøkte et ekstremt miljø – som tok meg varmt imot.

Slik oppsummerer Yousef Bartho Al-Nahi sin historie om hvordan han for åtte år siden havnet i det han beskriver som et ekstremistisk miljø.

Under oppsyn av manusforfatter Svein Tindberg, og sammen med tre andre unge mennesker som har opplevd ekstreme holdninger på kroppen, skal han nå forebygge radikalisering med teater.

Radikal ensomhet

Tittelen på stykket er «Utafor», og målet er å sette søkelys på at radikalisering er noe som skjer på tvers av tro og religion - ikke bare i enkeltmiljøer.

Til det har ungdommene fått støtte fra Kulturdepartementet - og hovedsceneplass på Det Norske Teatret.

Med teaterstykket ønsker manusforfatter Svein Tindberg å sette ensomhet i ny kontekst.

– En av de grusomme konsekvensene av ensomhet er at folk søker venner der de finner dem - og det er ikke alltid de hyggeligste miljøene, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Utenfor

Søndag møttes Just Unity, Det norske teateret og kulturminister Linda Hofstad Helleland til samtaler om teaterprosjektet. Her står Svein Tindberg, Yousef Bartho, Linda Hofstad Helleland, Siri Seim Sønstelie og Tor Itai Keilen.

Foto: NRK

– Handler om inkludering

Faten Mahdi-al Husseini, Yousef Bartho Al-Nahi, Siri Seim Sønstelie og Tor Itai Keilen skal alle fire fortelle sine historier på scenen med et håp om å forebygge radikalisering.

Faten Mahdi al-Hussaini

Faten Mahdi al-Hussaini spiller en av hovedrollene i stykket, men var ikke tilstede da NRK møtte skuespillerne i går.

Foto: Ulrik Lohne Enersen / NRK

– Når man leser om terror og IS, så tenker man kanskje at det er noe som skjer alle andre, og at det bare skjer noen som kommer fra en forferdelig bakgrunn. Men det kan skje alle, og det ønsker vi å vise, sier Al-Nahi.

Han sier det er viktig å dele personlige historier som kan bidra til å forebygge ekstreme holdninger.

– Det handler rett og slett om å sørge for at alle kan føle seg inkludert, sier han.

– Vil skape refleksjon

Siri Seim Sønstelie, som har vært åpen om sitt møte med terror på Utøya den 22. juli, sier det er stort og spesielt å få dele sin historie på scenen.

Siri Seim Sønstelie

Siri Seim Sønstelie sier det er både stort og spesielt å få dele sin historie på scenen.

Foto: NRK

– Jeg ønsker å bringe videre tematikken til teaterscenen. Der kan man skape refleksjon og samtaler. Det tror jeg er viktig, sier hun.

Søndag møttes Just Unity, Det norske teateret og kulturminister Linda Hofstad Helleland til samtaler om teaterprosjektet.

Prosjektet har fått 400.000 kroner i støtte fra Kulturdepartementet, og har premiere april 2018.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter