Hopp til innhold

«Skam» blir europeisk

«Skam» blir europeisk. NRK har inngått avtaler i Nederland, Tyskland, Italia, Frankrike og Spania om egne versjoner av nett- og TV-fenomenet.

skam

EUROPA KALLER: Nå får Chris, Eva, Sana, Vilde og Noora spanske, nederlandske, tyske, italienske, franske og spanske motstykker.

Foto: NRK

– NRKs mål er å være en publisist og innholdsprodusent i verdensklasse. Det er vel ingen overdrivelse å si at «Skam» har truffet blink både på innhold og publisering, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen

KRINGKASTINGSSJEF: Thor Gjermund Eriksen er veldig glad for interessen for «Skam» i utlandet.

Foto: Anders Leines / NRK

Det bor til sammen rundt 272 millioner mennesker i disse fem europeiske landene. Nå får de oppleve sine egne «Skam»-univers. Europeisk ungdom får, i likhet med norske, leve seg inn i en dramaserie som bygger på grundig innsikt i deres virkelighet.

For det er det virkelighetsnære i «Skam»-universet som har engasjert fans og kritikere verden over.

Håndplukket

Alle partnerne er håndplukket av NRK. De har fått veiledning om hvordan kjerneinnholdet skal føres videre, og de må følge NRKs retningslinjer. Det skal bidra til at nye produsenter lykkes i å møte behovene i sine målgrupper.

Det er distributøren Betafilm som har signert avtale med NRK om de nye versjonene. Nå skal selskapet Banijay forberede manus for France 4 og Bantry Bay for Tysklands ZDF/Funk. Telefonica Spain samarbeider med Movistar+, og i Nederland blir serien produsert og vist av NTR.

Skam til europa

Produsenter og kringkastere fra 5 europeiske land (Italia, Spania, Frankrike, Tyskland, Nederland) samlet hos NRK i 2 dager i begynnelsen av september for å lære om Skam.

Foto: Ole Hedemann / NRK

Italiensk i år

Roma-baserte Cross Productions er i sluttfasen av forhandlingene med et italiensk mediehus og planlegger produksjon allerede i løpet av året.

Even og Isak liggende på sengen i en scene fra den tredje sesongen av Skam

FORELSKET: Nå får fem europeiske land sine egne Isak-er og Even-er

Foto: Skam / NRK P3

– De som skapte «Skam», hadde som visjon at serien skulle hjelpe 16 år gamle jenter med å styrke selvfølelsen gjennom å løsne tabuer, gjøre dem bevisst på mellommenneskelige mekanismer og vise dem gevinsten av å konfrontere frykt. Det er en visjon vi kan være stolte av eksportere til utlandet, sier Eriksen.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.