Hopp til innhold

– Du kan ikke holde på sånn

Forfatter Geir Gulliksen likte ikke NRK-programlederen Harald Eias generalisering av hva som er menn.

Harald Eia, Hanna Helseth og Geir Gulliksen

Harald Eia, Hanna Helseth og Geir Gulliksen diskuterte kjønnsroller under Norsk Litteraturfestival i Lillehammer.

Foto: Brynjulf Jung Tjønn/NRK

NRK-programlederen Harald Eia var invitert til Norsk Litteraturfestival for å diskutere kjønnsroller i samfunnet, etter det omstridte "Hjernevask"-programmet på NRK og boken "Født sånn eller blitt sånn?". Han startet med å tegne Gauss-kurver for å vise sitt syn på kjønn.

Les: NRKs anmeldelse av "Født sånn eller blitt sånn?"

Video: Se "Hjernevask" og råmateriale

– Noen ganger er menn og kvinner ganske like, for eksempel når det gjelder intelligens. Andre ganger er de ikke like, for eksempel hvem som foretrekker sex uten kjærlighet. Menn er mer interessert i det, sa Harald Eia.

– Menn mer monomane

Han trakk også frem et annet eksempel på forskjellen mellom menn og kvinner: De siste årene er det blitt kjent at over halvparten av kvinner slutter i jobben som rådmann etter ett år, og at det er vanskelig å rekruttere kvinner til denne type stilling. I følge Eia skyldes det ikke at kvinner får barn, men at arbeidet blir for fort monotont.

– Kvinner trenger å gjøre mer forskjelige ting i livet, mens menn er mer monomane. For dem er det nok å holde på med én ting, noe som kan være en fordel i yrkeslivet, slik som manglende empati, sa Eia.

Ville ikke lese fra Eias bok

Geir Gulliksen

Geir Gulliksen.

Foto: Brynjulf Jung Tjønn/NRK

Forfatter og forlegger Geir Gulliksen reagerte på Eias syn på kjønn.

– Det er ikke så bra det du gjør. I noen sammenhenger kan menn tenke at de er menn, men i ganske mange situasjoner føler menn seg fremmed. Du sier at du står for det normale og jeg for noe annet, sa Geir Gulliksen, før han motvillig løftet opp Harald Eias bok «Født sånn eller blitt sånn».

– Jeg vil helst ikke lese fra denne boken, men..., sa Gulliksen, mens publikum humret.

– Du skriver for eksempel at kvinner er mer konfliktsky enn menn. Men du er også konfliktsky, Eia. Du vrir deg så elegant bort fra konflikter. Du sier at alle menn er sånn og sånn, og at det vet alle. Men det er ikke sant! Du kan ikke holde på sånn, sa Gulliksen, til stor applaus fra salen.

Føler seg dum og flau

Geir Gulliksen fortalte selv om sitt eget syn på kjønn.

– Jeg er mann og jeg føler meg flau og dum når jeg skal si at jeg er en mann. Det vi kaller for mannlighet, er mye mindre enn det menn er. Vi har for små skuffer for det vi kaller mann og kvinne.

Gulliksen fortalte at han nektet militæret av flere grunner enn at han var pasifist.

– Når man bare er sammen med menn, så blir det etter hvert grunt. Da vil jeg bare bruke en liten del av meg selv.

Han fortalte også om en samtale med en 18 år gammel jente han hadde nylig. Hun skulle ønske at gutter og jenter var adskilte i gymtimene, fordi guttene var så seksualiserte og brutale, slik at det ble ubehagelig for jentene.

– Så har jeg tenkt: hvis jeg hadde vært en del av den gymklassen med bare gutter, så ville det vært min versjon av helvete, sa Gulliksen til stor latter fra salen.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters