Eriksen: – Det skal ikke gå utover publikum

NRK får 30 kroner mindre økning av kringkastingsavgiften enn planlagt. – Vårt mål er likevel at dette ikke skal gå ut over tilbudet til publikum, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen må belage seg på å spare rundt 65 millioner kroner det neste året.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er ikke fornøyd med den nye kringkastingsavgiften. Etter at det nye statsbudsjettet ble presentert i dag ble det klart at NRK må spare penger for å betale for radiosendinger på FM og DAB.

– Økningen på 60 kroner er 30 kroner lavere enn vårt eget nøkterne forslag og dekker ikke lønns- og prisveksten, sier Eriksen.

I NRKs forslag om en økning på 90 kroner, var det lagt inn en nødvendig innsparing på 60 millioner kroner i 2014 for å få et resultat i balanse. Med dagens forslag må denne innsparing dobles til 120 millioner kroner.

Dermed blir den totale NRK-lisensen på 2.745 kroner i år, og som før skal beløpet betales i to deler, med ett forfall i januar og ett i juli.

60 kroner i økt lisens tilsvarer det beløpet NRK har beregnet er nødvendig for å opprettholde dagens drift. Det skulle i tillegg dekke økte kostnader til bedret sikkerhet og beredskap og mer og bedre innhold på digitalradio. Begge deler er krav fra myndighetene.

De siste 30 kronene i lisensøkning var ment å skulle dekke de direkte økte distribusjonskostnadene på om lag 65 millioner kroner som NRK får i 2014 ved å måtte sende radio både over FM og DAB. Disse kostnadene sier nå regjeringen at NRK må dekke gjennom innsparinger.

– Samtidig er vi glade for at forslaget ikke innebærer at regjeringen vil forlate hovedregelen om at lønns- og prisveksten skal kompenseres. Det har vært viktig for NRKs stilling i det norske mediemarkedet, sier Thor Gjermund Eriksen.

Kulturstrøm

 • Ny Woodstock-festival i august

  Hiphop-artisten Jay-Z er blant trekkplastrene når den legendariske Woodstock-festivalen «gjenopplives» etter 50 år. Sommerens konsert skal hete Bethel Woods og blir arrangert 16. til 18. august i Watkins Glen i New York,

  Logo for Woodstock 2019
  Foto: BRENDAN MCDERMID / REUTERS
 • Disney overtar 21st Century Fox

  Walt Disney overtar onsdag Rupert Murdochs 21st Century Fox for 71 milliarder dollar. Disney-overtakelsen kan få store følger og 5000 Fox-ansatte kan bli oppsagt, ifølge analytikere, skriver CNN.

 • Kjersti Mo slutter i Egmont

  Etter ti år som redaktør for Egmont Publishing har Kjersti Mo bestemt seg for at hun vil videre skriver kampanje.com. Hun blir beskrevet som en nytenkende pioneer av Egmont Publishing-sjef Nina Vesterby, som legger til at Mo sin avgang blir et tap.