Normal

– Caitlyn Jenners selvbiografi gjør transkjønnede synlige

Caitlyn Jenners selvbiografi er en viktig kjendisbiografi, mener Esben Esther Pirelli Benestad. VG-anmelder Morten Hegseth Riiber kaller boka et feministisk manifest.

Caitlyn Jenner

Caitlyn Jenner tror at hun blir lettere å svelge for allmennheten når hun bruker sminke og designerklær.

Foto: Chris Pizzello / Ap

– Når Jenner nå åpent og saklig forteller om sitt liv, om alt hun prøvde på, alt hun holdt hemmelig, blir synligheten det gode virkemidlet. Synlighet er avgjørende for at det vanlige menneske skal får en selvfølgelig plass i vår kultur, sier Esben Esther Pirelli Benestad, professor i sexologi ved UiA. Han ser på seg selv som transbegavet.

Esben Esther Pirelli Benestad

Esben Esther Pirelli Benestad mener Jenner har skrevet en viktig bok.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

– Jeg ønsker boka velkommen. Dette er en viktig bok fordi den bidrar til en større selvfølgelig plass for alt menneskelig. Skam på dem som utenfra mener å vite hvordan Caitlyn Jenner bedre skulle gått fram for å orden på livet og ro i sjelen, mener Benestad.

– Viktigste fra Kardashians

VG-anmelder Morten Hegseth Riiber mener dette er de viktigste 300 sidene skrevet fra Kardashian-dynastiet.

– Den ser litt billig ut og forfatteren kommer fra en ihjeleksponert familie, men dette er en overraskende god bok. Den er et feministisk manifest med gode analyser rundt kjønn og identitet, mener Riiber i VG som har lest boka «Mitt hemmelige liv» og anmeldt den.

Morten Hegseth

Jenner skriver med imponerende selvinnsikt, mener VGs anmelder Morten Hegseth Riiber.

Foto: privat

Republikaner og transkvinne

Caitlyn Jenner er født Bruce Jenner og var friidrettsutøver og en av verdens fremste 10-kjempere. I 1976 tok hun OL-gul i Montreal i nettopp tikamp, Jenner er mest kjent som far og stefar til Kardashian-søstrene Kendall, Kylie, Kim, Khloe og Kourtney, etter at hun var gift med Kris Jenner.

Kardashian Sisters Celebrate 1 Year Anniversary of Sears Collection Khloe Kardashian Odom, Kim Kardashian, Kourtney Kardashian

Khloe (v), Kourtney (m) og Kim (h) Kardashian er tre av de fem søstrene i en av verdens mest eksponerte familier.

Foto: Charles Sykes / Ap

Siden 2007 har familien bydd på det meste som foregår hos dem privat og profesjonelt i dokusåpen «Keeping up with the Kardashians».

Caitlyn/Bruce Jenner

Caitlyn Jenner er nå en av USAs mest kjente transkvinner etter at hun sto frem som det i 2015.

Foto: HANDOUT / Reuters

To år etter at Bruce Jenner ga sitt siste intervju som Bruce, var Caitlyn Jenner tilbake i stolen og ble intervjuet av Diane Sawyer i ABC News for noen få dager siden. Tvil var tema.

– Jeg har aldri, aldri angret på at jeg gjorde det rette, sier Jenner.

Brukte BH og G-streng under herredressen

I boka beskriver hun sin oppvekst i et konservativt hjem. Hun forklarer hvordan hun fortsatt kan være republikaner, selv om hun slakter republikanernes behandling av homofile. Hun er konservativ i finansspørsmål, og radikal i kjønnsspørsmål. Hun gir en god analyse av det å være liberal konservativ, mener Morten Hegseth Riiber.

Han beskriver boka også som historien om Jenners desperate kamp mot indre kjønnsdemoner.

– Hun forteller hvordan hun holdt seg i live som ung mann ved å bruke BH og G-streng under herredressene. Hun surret magen med plastfolie for å få smalere midje og smurte lynlim rundt hodepartiet for å føle seg mer «ladylike». Det må ha vært sårt og vanskelig, sier Riiber.

Han sier han sitter igjen med en større forståelse for dem som er i denne situasjonen. Han sier at han skjønner at kjønn er noe som sitter dypt forankret i deg, noe biologisk.

Kulturstrøm

  • Europeisk pris til Johan Harstad

    Johan Harstad er tildelt den Europeiske litteraturprisen i Nederland for utgivelsen av romanen «Max, Mischa og Tetoffensiven», skriver Gyldendal forlag i en pressemelding. Prisen er på 10.000 Euro og kårer fjorårets beste moderne europeiske roman gitt ut i nederlandsk oversettelse. Det er første gang en norsk forfatter får prisen. Les Marta Norheims anmeldelse.

    Johan Harstad med ny bok
    Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
  • Danmarks radio skjærer ned

    Danmarks radio skal kutte om lag 400 stillinger og fjerne tre av tv-kanalene og to av radio-kanalene, skriver DR.no. Målet er å redusere kostnadene med 20 prosent over de neste fem år. Fra 2020 kan tv-kanalene DR3 og DR Ultra kun ses som streaming, mens DR2 og DR K blir slått sammen til en kanal med fokus på samfunn og kultur. Mediehuset planlegger ytterligere innsparinger om tre år.