Hopp til innhold

– Breiviks advokater fremstilles som tv-stjerner

I en ny billedserie fremstilles Anders Behring Breiviks fire advokater som popstjerner, skriver dansk avis.

Erling Sivertsen

Førsteamanuensis i Medievitenskap ved Høgskolen i Volda, Erling Sivertsen

Foto: Gaute Hareide

Scanpix sine fotografier av Anders Behring Breiviks advokatteam vekker internasjonal interesse.

Den danske avisa Berlingske Tidende retter nå kritikk mot hans forsvarsadvokater og det norske billedbyrået Scanpix for måten de fremstiller advokatene på.

«Popstjerner? Fotomodeller? Stjerner i en tv-serie? Nej, billedet viser massemorderen Anders Behring Breiviks forsvarsadvokater (...) Her poserer de fire advokater, som var de med i en tv-serie i stil med «Mad Men» eller et rockband.», skriver Berlingske Tidende.

– Kan avsløre internasjonal motivasjon

Medieviter og førsteamanuensis Erling Sivertsen, synes det ser ut som fotografen har latt seg inspirere av populærkultur og film gjennom disse bildene.

– At «Berlingske Tidende» kobler bildene til den amerikanske tv-serien «Boston Legal», kan avsløre Scanpix sin internasjonal motivasjon, sier han.

Sivertsen mener at i tiden som nå vil komme vil mange utenlandske medier som ikke til vanlig skriver om Norge, rette sin interesse hit.

– Da kan det jo hende Scanpix kan ha ønsket å skape noen andre typer bilder enn bakhodene og profilene til advokatteamet fra diverse vinkler i rettsalen, sier Sivertsen.

Ifølge Scanpix sine sider koster et mindre bilde til innsiden av en avis 1390 kroner. Helside og større bilder koster 1800 kroner. Direkte nedlastning koster 1240 kroner.

Skjermdump fra Berlingske Tidende

Fiktion eller virkelighed: Øvers advokater fra tv-serien Boston Legal. Nederst advokater fra virkelighedens sag om massemorderen Anders Breivik, skriver den danske avisa Berlingske Tidende.

Avviser internasjonalt publikum

Fotosjef i Scanpix, Jon Eeg innrømmer at bildene er noe annerledes enn man er vant til å se av de fire advokatene, men avviser at de er myntet på et internasjonalt publikum.

– Disse bildene er myntet på våre fotokunder i Norge, sier han og mener at både Dagbladet, VG og NRK vil benytte seg av dem når de skal ha bilder fra rettssaken, sier han.

– Intetensjonen var kun å få ferske, gode og nye bilder før rettssaken starter. Noe av uttrykket blir som det blir fordi man har valgt studiolocation i stedet for kontorlandskap, sier han.

– Ikke noe bestillingsverk

Eeg sier det kun er fotografen som har hatt regi på fotograferingen og bildene som kom ut av den.

– Dette er ikke noe bestillingsverk fra advokatene. Fotografen har valgt oppstilling, setting og lys. Bildene bærer preg av at man har tatt de i et studio og ikke i et kontorlandskap. De er annerledes enn slik man er vant til å se dem.

– Berlingske kritiserer dere for å fremstille Behring Breiviks advokater som om de skulle være med i en tv-serie i stil med Mad Men eller et rockeband. Hva mener du om det?

– Det har jeg ingen kommentarer til, det får andre bedømme.

– Hva var motivasjonen med å ta disse bildene?

– Vi har i lang tid forsøkt å få en avtale med disse fire advokatene for å få ta bilder utenom de vanlige pressekonferansebildene. De er ikke så lett å få samlet, men vi fikk de til. Avtalen var at vi skulle få bilder av dem i studio for å få andre bilder enn de typiske i et kontorlandskap.

Det har ikke lykkes NRK å få tak i Anders Behring Breiviks forsvarsadvokater, men Geir Lippestad sier til Aftenposten.no at han ser at det er litt annerledes bilder.

– Men jeg synes ikke de er upassende. Og jeg har som når jeg har stilt opp for andre medier overlatt alt helt til fotografene. Jeg har ikke noen krav til hvordan bildene skal tas, men vi er opptatt av at vi ikke smiler og ser ordentlige ut i klærne. Vi har ikke noe med bildene å gjøre, på samme måte som vi ikke har noe med spørsmålene mediene stiller oss, sier forsvarsadvokaten til Aftenposten.no.

Hva mener du om bildene?

Kulturstrøm

 • Martin Scorsese fikk æres-Gullbjørn i Berlin

  Mesterregissøren Martin Scorsese (81) uttrykte optimisme for filmens fremtid da han fikk en Æres-Gullbjørn i Berlin tirsdag kveld.

  – Jeg tror ikke den er i ferd med å dø … den transformerer seg. Den var aldri ment å være én ting, sa Scorsese, som også formante til ikke å frykte teknologien:

  – Den individuelle stemmen kan uttrykke seg selv på Tiktok eller i en fire timers film eller en to timer lang miniserie.

  Martin Scorsese har fått nye og unge fans takket være sin medvirkning i regissørdatteren Francescas lekne filmsnutter på Tiktok, skriver NTB.

 • Chile gjenåpner etterforskningen av Pablo Nerudas død

  Chile skal nok en gang forsøke å løse mysteriet rundt nasjonaldikteren Pablo Nerudas død, har en domstol i landet besluttet. Det skriver NTB.

  Neruda, som fikk nobelprisen i litteratur i 1971, døde tolv dager etter militærkuppet der landets folkevalgte president Salvador Allende ble styrtet og en militærjunta under ledelse av general Augusto Pinochet overtok makten.

  Den offisielle dødsårsaken var prostatakreft, men Nerudas sjåfør og assistent Manuel Araya fortalte mange år senere at forfatteren fikk en mistenkelig sprøyte i brystkassen rett før han døde.