50 platebutikker forsvinner

I løpet av de neste tre månedene vil vi miste femti platebutikker her i landet. Flere tettsteder blir dermed stående helt uten plateforretninger.

free record shop platebutikk

Legges ned: Free Record Shop mener det ikke har vært lønnsomt å drive platesalg i Norge.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Håkon Gjesvik er daglig leder i Musikkoperatørene, som distribuerer plater til butikker i hele landet. Han mener dette markerer et veiskille i norsk musikkbransje.

- Vi mister 50 musikkutsalgssteder i Norge. Mange av dem er eneste musikkbutikkjede i et helt område, i en hel by, sier han.

Startet mandag

Nedleggelsene startet mandag denne uken skal gjennomføres over de neste tre månedene. Free Record Shops eiere i Holland har solgt alle de 49 butikkene til vedens største spillbutikk-kjede, Game Stop som ser for seg et lukrativt marked i Norge.

- Mannefall

Free Record Shop mener det ikke har vært lønnsomt å drive platesalg i Norge, ifølge markedssjef Anette Stuen Slåtten.

- Årsaken er ganske enkelt at musikksalget stuper, sier hun.

Slutt for platebutikkene

Kulturnytt kunne i går melde at hele Bodø by blir uten en eneste platebutikk når Free Record Shop til sommeren forsvinner for godt. Men dette gjelder også Levanger og Stjørdal, ifølge Slåtten.

- I tillegg blir Tromsø, Mo i Rana og Harstad hardt rammet - samt en rekke tettsteder, sier Håkon Gjesvik, og legger til:

- Fra Drammen og oppover i Mjøndalen-området er det én musikkjedebutikk. I Trondheim forsvinner fem av sju musikkutsalg. Det blir et mannefall i noen områder.

Ingen vei tilbake

Salgssjef i Sony, Aslak Bentsen, tror det for mange nordmenn i fremtiden kan bli en strevsom affære å faktisk få besøkt en ekte platebutikk.

- Musikktilbudet kommer til å forsvinne i en rekke byer, og det rene platebutikksalget vil helt klart fortsette å falle på grunn av dette, sier han.

platebutikk.

VARER IKKE EVIG: CD-platen kan bli overflødig ganske snart, tror mange.

Foto: Illustrasjonsfoto: AP Photo / Scanpix.

Kulturstrøm

  • Fant svært langhus ved Halden

    Ved Gjellestad i Halden har man funnet et langhus på nær 60 meter med georadar. Langhuset er blant de største i Norden.

    I tillegg har forskerne fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) funnet en rekke andre bygninger og graver. De mener funnene tyder på at stedet har vært et maktsentrum i jernalder og vikingtid, skriver de i en pressemelding.

    Funnene er gjort i nærheten av der man fant Gjellestadskipet i 2018 (NTB).

  • Rockefeller-eier tapte millioner

    Konsertarrangører og utesteder er blant dem som merker at pandemien langt fra er over. Statlig støtte må på bordet, krever en av de store aktørene.

    Hans A. Lier er styreleder i Auditorium AS, som driver Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene i Oslo. Han forteller NTB om et omsetningstap på 4,5 millioner kroner i løpet av helga, til tross for at arrangøren fikk gjennomført et par nedskalerte show.

    – Kulturbransjen har vært nede for telling mer enn noen annen bransje. Vi har vært stengt i rundt ti måneder siden pandemien startet. Og vi har fått lov innimellom til å ha arrangementer med 20, 50, 100 og 200 tilskuere, med støttemidler i bunnen. Det har vi ingenting av nå, absolutt ingenting. Og det gjør krisen mye verre, sier han.

    (NTB)