Hopp til innhold

50 platebutikker forsvinner

I løpet av de neste tre månedene vil vi miste femti platebutikker her i landet. Flere tettsteder blir dermed stående helt uten plateforretninger.

free record shop platebutikk

Legges ned: Free Record Shop mener det ikke har vært lønnsomt å drive platesalg i Norge.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Håkon Gjesvik er daglig leder i Musikkoperatørene, som distribuerer plater til butikker i hele landet. Han mener dette markerer et veiskille i norsk musikkbransje.

- Vi mister 50 musikkutsalgssteder i Norge. Mange av dem er eneste musikkbutikkjede i et helt område, i en hel by, sier han.

Startet mandag

Nedleggelsene startet mandag denne uken skal gjennomføres over de neste tre månedene. Free Record Shops eiere i Holland har solgt alle de 49 butikkene til vedens største spillbutikk-kjede, Game Stop som ser for seg et lukrativt marked i Norge.

- Mannefall

Free Record Shop mener det ikke har vært lønnsomt å drive platesalg i Norge, ifølge markedssjef Anette Stuen Slåtten.

- Årsaken er ganske enkelt at musikksalget stuper, sier hun.

Slutt for platebutikkene

Kulturnytt kunne i går melde at hele Bodø by blir uten en eneste platebutikk når Free Record Shop til sommeren forsvinner for godt. Men dette gjelder også Levanger og Stjørdal, ifølge Slåtten.

- I tillegg blir Tromsø, Mo i Rana og Harstad hardt rammet - samt en rekke tettsteder, sier Håkon Gjesvik, og legger til:

- Fra Drammen og oppover i Mjøndalen-området er det én musikkjedebutikk. I Trondheim forsvinner fem av sju musikkutsalg. Det blir et mannefall i noen områder.

Ingen vei tilbake

Salgssjef i Sony, Aslak Bentsen, tror det for mange nordmenn i fremtiden kan bli en strevsom affære å faktisk få besøkt en ekte platebutikk.

- Musikktilbudet kommer til å forsvinne i en rekke byer, og det rene platebutikksalget vil helt klart fortsette å falle på grunn av dette, sier han.

platebutikk.

VARER IKKE EVIG: CD-platen kan bli overflødig ganske snart, tror mange.

Foto: Illustrasjonsfoto: AP Photo / Scanpix.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters