Hopp til innhold

50-åring med stor sans for poesi

Forfatteren Jon Fosses dikt har kommet i skyggen av de verdenskjente teateroppsetningene hans. I dag runder han 50 år, og i den forbindelse kommer boken "Dikt i samling". Her finnes mange tidligere upubliserte dikt.

Jon Fosse på Litteraturhuset

Jon Fosse leser 'Andvake' akkompagnert av fiolinist Benedikte Maurseth på Litteraturhuset i Oslo 25/9 i forbindelse med 50-årsmarkeringen.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

PODKAST: DIKTAFON: Jon Fosse-spesial

Fosse er mest kjent for sine teaterstykker, og mange mener at diktene hans har kommet i skyggen av alle teateroppsetningene.

Hør: Jon Fosse om å dikte

Alt Jon Fosse skriver er poetisk: Teaterstykker, barnebøker, romaner og dikt.

Alt har en tydelig klang av Fosse-poesi. Likevel har nettopp Fosses poesi kommet i skyggen av de verdenskjente teaterstykkene hans, det er ikkje på langt nær like mange som snakker om diktene som skuespillene, sier Diktafon-programleder Mona Vetrhus.

Hør: Jon Fosse øver på opplesning av "Andvake"

Jon Fosse er enig i at han faktisk er poet.

- Jeg er grunnleggende poet, i alle fall ser jeg på meg selv som poet.Teaterstykkene mine er også et slags dikt. Den beste definisjonen av et teaterstykke jeg har kommet over er noe Lorca sa: A play is a poem standing up.” sier Jon Fosse.

I radioprogrammet Diktafon på NRK P2 kan du høre mer om hva Fosse tenker om diktene sine – for det er jo egentlig poet han er. Diktafon

– Det har vært sagt at med dikting lærer man ikke å leve, men å dø. Hvis en ikke lærer å dø blir døden så svær og umulig at man ikke kan leve, sier Fosse.

Jon Fosse har gitt ut «Dikt i samling», som er en jubileumsbok i forbindelse med forfatterens 50- årsmarkering. Flere bøker blir sluppet i forbindelse med jubileet: "Jon Fosse. Poet på Guds jord", diktsamlingen "Songar" og barneboken "Spelejenta". Desssuten kom skuespillet «Desse auga» og «Teaterstykke 4» ut i vår.


Dei er der som båtar
på eit hav

stort som alt som er
mange

båtar
små

og små og urørlege blir dei vogga inn
vogga ut
vogga inn

i det store havets

båtar
inn i den store båten

havets store båt

båten like stor som havet

båten som er havet
og som ser havet Dei små båtane på det store havet
Eg ser dei små båtane på det store havet Og eg tar rundt

bordkanten framfor meg Og måtte den kjærleik eg har
bli verande hos dykk
de mine kjære

Fra jubileumsboka "Dikt i samling"

Hør: Jon Fosses 50-årsmarkering på Litteraturhuset

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters