400 000 meitemark på rømmen!

Det er ikke bare bare å være markbonde. En dag hadde hele beholdningen til Bjørn Liseter rømt fra kassene sine og var på vei ut døra!

Solding av mark
Foto: Thor Henry Bjor / NRK

Hør reportasjen: Meitemarkdyrking

Før gikk folk bak utedassen for å finne meitemark til fisket. Mange gjør det sikkert fortsatt, men ikke alle. Det er i alle fall mange nok sportsfiskere som foretrekker å kjøpe marken i butikken til at en bonde i Østfold kan leve av å selge levende agn. Men det er ikke bare bare å være markbonde...

Mark på rømmen

Da markbonde Bjørn Liseter skulle inn i låven og se til meitemarkene sine en dag ble han møtt av et utrolig syn. Hele beholdningen på opp mot 400.000 meitemark hadde krøpet ut av kassene og var på vei ut døra.

Se bilder fra markoppdretten her!

Den utrolige opplevelsen fant sted for en tid tilbake på gården Østre Haga ved Mysen i Østfold. Der driver Bjørn Liseter og samboer Bjørg Aune produksjon av levende agn til sportsfiskere.

Ikke slå av lyset!

- Hvis jeg slår av lyset kryper marken ut av kassene. Derfor lar jeg alltid lyset stå på, sier Liseter. Men en dag han kom inn i låven var lyset gått og et kjukt teppe av meitemark møtte han i kjellergangen. - Alt beveget seg, sier markbonden som i flere timer øste opp igjen rømlingene.

Norgesglasset fikk historien da vi besøkte en gård som har spesialisert seg på å avle fram meitemark og spyfluelarven Maggot for salg til sportsfiskere over hele landet.

Lurer du på hvordan meitemarkoppdrett foregår?

Meitemarkoppdrett 1

Meitemarkoppdrett 2

Meitemarkoppdrett 3

Kulturstrøm

  • «Guds barn» får ris og ros i NYT

    Den engelske omsetjinga av Lars Petter Sveens bok «Guds barn» er meldt av den amerikanske poeten Christian Wiman i New York Times. I meldinga samanliknar Wiman boka med andre romanar om Det nye testamentet. Sveen får skryt for å framstå som nøytral og for å fokusere på mindre rollefigurar, men får også kritikk for at boka er for stilleståande og stemmene i romanen for like.

    Lars Petter Sveen
    Foto: Hilde Bjørnskau / NRK
  • Lar ikkje dottera få sjå Askepott

    Den britiske skodespelaren lar ikkje den tre år gamle dottera si få lov til å sjå på Disney-filmen Askepott. – Ho ventar på at ein rik mann skal kome å redde ho. Ikkje gjer det. Redd deg sjølv, seier Knightley i eit intervju med Ellen DeGeneres. Dottera får heller ikkje lov til å sjå på filmen om den vesle havfrua, då ho ikkje vil lære dottera si å gi frå seg stemma si for ein mann.