Hopp til innhold

40 år siden den ble sendt på TV for første gang

Sketsjen har blitt en like stor juletradisjon som ribbe og surkål. I år er det 40 år siden den ble sendt på NRK for første gang.

Grevinnen og hovmestern

Hver lille julaften samles folk til TV-en for å se den 11 minutter lange sketsjen.

Grevinnen og hovmesteren har blitt en av våre kjæreste og trofaste juletradisjoner. I fjor hadde den seertall på nesten 1,7 millioner.

Og i år er det 40 år siden den ble sendt på TV for første gang her i Norge.

Nora Nermann sier at sketsjen gir henne gode barndomsminner.

– Jeg husker at det jeg synes var morsomt med det, var at mormoren min lo så tårene trillet.

– Det er den gode tradisjonen og de gode minnene ved at hun synes det var det morsomste hun visste om.

Nermann var ti år da den ble sendt på TV for første gang.

Mormoren Sylvia Skjærvik og Nora Nermann + hunden Buddy.

– Det gir meg gode minner fra barndommen, sier Nora Nermann. Her er hun sammen med mormoren Sylvia Skjærvik og hunden Buddy.

Foto: Privat

– Da var jeg såpass liten, så jeg tror ikke helt jeg skjønte den humoren da. Men jeg synes det var gøy da han snublet i den tigeren som ligger på teppet.

40 år etter, er hun fortsatt glad i den elleve minutter lange sketsjen, der James serverer vertinnen Miss Sophie og fire imaginære, avdøde gjester på hennes 90-års fødselsdag.

Vi flokker oss rundt TV-en i julen

Gry Cecilie Rustad er postdoktor i medievitenskap ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. Hun er ekspert på TV-serier og TV-kultur. Hun tror det er flere årsaker til at sketsjen har blitt en så stor suksess.

– TV-en har en spesiell status når det kommer til julefeiringen. Julehøytiden er en høytid man gjerne ferier i hjemmet, og er sammen med familien. Og familien flokker seg gjerne sammen til TV-mediet.

Gry Cecilie Rustad

Gry Cecilie Rustad er postdoktor i medievitenskap ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. Hun er ekspert på TV-serier, TV-estetikk og TV-kultur.

Foto: Synne Lykkebø Hafsaas

– Det er ikke bare Grevinnen og hovmesteren, men også Tre nøtter til Askepott, Donald og vennene hans som feirer jul. I tillegg til en rekke filmer.

Seertallet til Grevinnen og hovmesteren lå på nesten 1,7 millioner i fjor og tallene til Tre nøtter til Askepott på rundt 700 tusen. Det vil si at over dobbelt så mange seer Grevinnen og hovmesteren.

I tillegg har tidspunktet hvor Grevinnen og hovmesteren er på har en markedsandel på ca. 80 %, som vil si at 80 % av dem som ser på TV, velger å se denne sketsjen.

– Jeg tror veldig mange er hjemme lille julaften, det er da mange gjør de siste juleforberedelsene og det er også en kort sketsj, det krever ikke så mye tid, sier Rustad.

Kulturstrøm

 • Kirken: En grusom hendelse midt i Pride-feiringen

  Kirken slår ring om Pride-feiringen, kjærlighet og mangfold etter masseskytingen i Oslo sentrum.

  – Vi våkner til skrekk-meldingen om skudd, drepte og sårede på London pub. Dette burde vært utenkelig. Det er det ikke, skriver kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum på Facebook.

  Raaum beskriver angrepet som en sterk kontrast til feiringen av kjærlighet og mangfold, som hun deltok i fredag.

  Preses i Den norske kirke Olav Fykse Tveit skriver at han tenker og ber for alle som er rammet.

  – Grusomme hendelser med skyting, drap og alvorlige skader i Oslo sentrum i natt, midt i Pride-feiringen der mange er ute for å feire livet og kjærligheten, skriver han.

  (NTB)

 • Bent Høie: – Flagget kan vi heise i solidaritet med de som er rammet direkte

  – I dag kan ikke paraden gjennomføres for å feire og kjempe. Det er ikke trygt i følge politiet. Flagget kan vi heise i solidaritet med de som er rammet direkte og for å vise at kjærligheten alltid vil vinne, skriver Bent Høie på Facebook.

 • Ny mentor i «The Voice»

  Artisten Jarle Bernhoft tar over som mentor i den kommende sesongen av «The Voice», melder TV2.

  Mandag denne uken ble det kjent at den folkekjære artisten og mentoren Matoma, er ferdig i The Voice.

  Hans arvtager Jarle Bernhoft sier han gleder seg til den nye jobben. – Jeg klarer nok ikke å fylle tårekvoten hans, men jeg må finne mine egne sko, sier Bernhoft.

Flere kulturnyheter