Hopp til innhold

30 år siden det historiske bryllupet

Fredag er det 30 år siden prins Charles fikk sitt «ja» fra den unge Lady Diana. – Det kan nok ikke sammenlignes med noe annet, sier hun som kommenterte bryllupet for norsk TV.

Britain Diana at 50

Lady Diana Spencer ble prinsesse av Wales 29. juli 1981.

Foto: Ap

Det er 29. juli 1981. Lady Diana Spencer går opp gulvet i St. Pauls katedral i London sammen med sin far, den 8. jarl av Spencer.

PEOPLE EMANUEL

Prinsen har fått sin unge prinsesse - 29. juli 1981.

Foto: AP

Journalist Anne Baggethun ble sendt til London for å dekke bryllupet for NRK, sammen med en enorm mengde journalister fra hele verden.

– Jeg tror britene var veldig fornøyde med prinsens valg. Diana kom fra en god familie, hun var ung, og hadde kanskje ikke hatt så mange kjærester, sier Baggethun til NRK.no.

Lady Diana hadde fylt 20 år bare et par uker i forveien. Brudgommen, den 13 år eldre prins Charles av Wales hadde i flere år hatt et press på seg når det gjaldt å finne en å dele livet med.

– I ettertid ble det jo sagt at bestemødrene deres var venninner, og at det var litt press inne i bildet. Under prins Williams bryllup i april så vi nok mer reell lykke, sier Baggethun.

At valget falt på den svært så unge, adlede kvinnen kom kanskje overraskende på mange. Lady Diana skal også ha uttalt at hun ble svært overrasket da prinsen fridde, de hadde jo ikke kjent hverandre så lenge.

Men prinsen fikk sitt ja, og det storslåtte bryllupet stod altså i ærverdige St. Pauls katedral kun et halvt år etter. 750 millioner mennesker fulgte med fra hjemmene sine.

VIDEO: Her sier de «ja»

Video DianaogCharles290781

VIDEO: Charles og Diana gifter seg

Satte standarden

Det ble ikke spart på verken stoff eller pynt da lady Diana skulle bli prinsesse.

Brudekjolen, som ble designet av Elizabeth og David Emanuel, hadde et åtte meter langt slep og enorme puffermer. Kjolen ble et ikon og ble kopiert talløse ganger siden.

– Brudekjolen var jo festlig, da. Det var voldsomt. Jeg har nok sett mer stilige bruder i ettertid, sier Anne Baggethun og ler.

Den ferske prinsessen satte standarden for brudemoten på 1980-tallet - det var slik man skulle se ut.

– Det er jo egentlig Lady Diana sin feil at vi gikk i sånne voldsomme greier, sa Elle-redaktør Signy Fardal under det siste prinsebryllupet i England.

BRITAIN-ROYALS-MARRIAGE BRITAIN-ROYALS-MARRIAGE

Hertuginne Catherine må finne seg i å bli sammenlignet med sin avdøde svigermor. Hun valgte imidlertid en helt annen type brudekjole.

Foto: - / Afp

Lykkelig start

Få måneder etter bryllupet ble det kjent at Charles og Diana ventet barn. I juni 1982 kom prins William til verden, og to år etter så vesle prins Henry (bedre kjent som Harry) født.

– Det er vanskelig å vite hva prinsessen tenkte den første tiden. På forlovelsesbildene så hun nesten litt engstelig ut, sier Baggethun.

Så gikk det ikke mange årene før forholdet begynte å skrante.

Etter et kort rettsmøte i 1996 ble ekteskapet mellom prinsen og prinsessen av Wales oppløst - skilsmissen er et faktum.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.