Hopp til innhold

Streik i kultursektoren – forestillinger avlyses

Totalt 220 ansatte innen opera, teater og orkester i Oslo, Bergen og Stavanger tas ut i streik.

Operahuset i Oslo

RAMMES: To forestillinger på Operaen er påvirket de nærmeste dagene

Foto: Jil Yngland / NTB

Fagforeningene Fagforbundet, Creo og NTL og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter hadde frist til midnatt med å bli enige. Etter å ha sittet drøyt to timer på overtid, var bruddet et faktum.

– Arbeidsgiverne har i realiteten bedt om denne streiken i mange år. Nå har de fått den, sier Lise Olsen, nestleder i Fagforbundet og forhandlingsleder yil NTB.

Ønsker ny pensjonsordning

Uenigheten dreier seg om at de tre fagforeningene Creo, NTL og Fagforbundet, som representerer arbeidstakerne, ønsker en såkalt hybridpensjon, som er en mellomting mellom innskuddspensjon og ytelsespensjon, istedenfor den rene innskuddsbaserte pensjonsordningen som kultursektoren har i dag.

Innskuddsordningen ble midlertidig innført i 2016 på bakgrunn av en vanskelig økonomisk situasjon ved flere kulturinstitusjoner. Nå ønsker arbeidstakerne seg en ordning der bedriftene setter inn mer penger på pensjonskontoen til kvinnelige arbeidstakere.

– Slik pensjonsordningen fungerer nå, risiker kvinner å komme dårligere ut enn menn. Årsaken er at kvinner i gjennomsnitt har en høyere levealder. Den nåværende pensjonsordningen tar ikke høyde for dette. Det resulterer i dårligere pensjon for kvinner som lever lenger, sier nestleder i Creo Christine Thomassen.

– Thomassen mener arbeidsgiversiden, representert av Spekter, nekter å stå ved løftene om en rettferdig pensjonsordning, som ble gitt da den midlertidige ordningen ble innført i 2016.

– Spekter/arbeidsgiverne har så langt ikke vist vilje til å holde det de har lovet. Blir det konflikt, så er det på grunn av at de ikke holder sin del av avtalen.

Tar avstand fra påstandene

Kommunikasjonsdirektør i Spekter, Gunnar Larsen, kjenner seg ikke igjen i anklagene om løftebrudd.

Spekter Gunnar Larsen

Kommunikasjonsdirektør i Spekter, Gunnar Larsen, kjenner seg ikke igjen i anklagene fra Creo og LO Stat.

Foto: Thomas T. Kleiven

– Spekter tar sterkt avstand fra påstanden om avtalebrudd. Faktumet er at da vi ble enig i 2016, var det diskusjon rundt lovgivningen til pensjon. Da lovte vi at hvis det ble endringer i den, skulle også vi være åpne for å se på behovet for endringer. De endringene har ikke kommet, og situasjonen har dermed ikke endret seg.

Larsen mener ordningen, slik den er i dag, er god.

– Pensjonsordningen i Spekters kulturvirksomheter har de høyeste sparesatsene loven tillater. 1,5 millioner norske arbeidstakere har innskuddspensjon, og bare 3 prosent av dem har en like god ordning som i disse kulturvirksomhetene. Så dette er ikke en dårlig ordning.

Slik rammer streiken

Ved disse institusjonene tas organiserte ut i streik (antall i parentes):

 • Den Nationale Scene (28)
 • Den Norske Opera & Ballett (54)
 • Det Norske Teatret (25)
 • Nationaltheatret (2)
 • Rogaland Teater (19)
 • Bergen Filharmoniske Orkester (92).

To forestillinger på Operaen er påvirket de nærmeste dagene: Balletten «Kylian: One of a kind» lørdag er avlyst, og billetter refunderes. Konserten «KORK 75 år» søndag flyttes til Oslo Konserthus, skriver Den Norske Opera & Ballett i en pressemelding.

To andre oppsettinger de nærmeste dagene gjennomføres som planlagt. Publikum med billetter til forestillinger neste uke vil få informasjon så snart operaen vet mer om utviklingen.

Det er varslet en opptrapping av streiken med ytterligere 215 medlemmer fra 8. september, og da vil også institusjoner i Kristiansand og Trondheim bli omfattet.

Kulturstrøm

 • Bruce Willis nekter for å ha solgt ansiktet

  Den amerikanske filmstjernen og actionhelten Bruce Willis nekter for at han har solgt rettighetene til ansiktet sitt til et selskap som lager deepfakes, skriver BBC.

  Deepfake betyr at et bilde eller video forfalskes ved at en persons ansikt plasseres på en annens kropp. Metoden blir brukt ved produksjon av blant annet falske nyheter og i pornobransjen.

  Agenten til Bruce Wiilis avviser at noen slik avtale er inngått.

 • Justisministaren bruker Tiktok uten å spørre om råd

  Justisminister Emilie Enger Mehl har ikkje spurt norske tryggingsstyresmakter om råd før ho tok i bruk den kinesiske appen TikTok i september. Fleire ekspertar advarer om at appen er eit datainnsamlingsverktøy som vidaresender informasjon til Kina.

  Førsteamanuensis i informasjonssikkerheit ved NTNU, Gaute Bjørklund Wangen ved NTNU meiner mehls bruker problematisk.

  – Det er veldig uheldig at ho ikkje tar eit meir aktivt grep og spør om råd. Det er snakk om justisministeren vår, som har ei sentral rolle i den digitale tryggleiken vår, seier Wangen til NRK.

 • Paris presenterer vårmoten

  Under moteuken i Paris er flere kolleksjoner med vårmote presentert. Bildet viser et snasent forslag fra moteskaperen Comme des Garcons.

  Moteuken i Paris, Comme des Garcons vårkolleksjon for 2023
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP