NRK Meny
Normal

Finner Kleopatras rike under vann

Utenfor oldtidens Alexandria i Egypt finner undervannsarkeologer steinblokker og gjenstander som kan røpe en av oldtidens godt bevarte hemmeligheter. Hvor er Kleopatra og elskeren Marcus Antonius gravsted?

Egypt Sunken Treasures

En dykker inspiserer Isis' tempel på den kongelige øya Antirhodos.

Foto: Christoph Gerigk / Ap

Dypt i sjøen utenfor Alexandria, engang hovedstaden i oldtidens Egypt, ligger en arkeologisk skatt som kan gi svar på uløste gåter om fortidens sivilisasjon. Blant de 20 000 gjenstandene, godt bevart i Middelhavet, finner arkeologer kanskje nøkkelen et av de store egyptiske mysteriene.

Det siste egyptiske dynastiet

Våren og sommeren 2010 hentes det stadig opp gjenstander og store steinblokker fra det undersjøiske museet av flere tusen år gamle ting.

Da romerne invaderte Egypt 30 år f. Kr, tok Kleopatra og hennes elsker, Markus Antonius, i følge legenden, sine egne liv, for ikke å havne i klørne på fienden. Romerne konfiskerte alle eiendelene deres, men gravene deres er aldri blitt funnet. Nå har arkeologene sirklet inn tre steder i Alexandria, der de tror gravene kan være.

- I samme forfatning som da de sank

Mideast Egypt Sunken Treasures

Statuen av en gutte-farao er fra 500-400 år f. Kr. Fra et av verdens største arkeologiske utgravingssteder under vann.

Foto: Ben Curtis / Ap

Et fransk team av arkeologer, som sammen med egyptiske samarbeidspartnere drevet utgravinger siden 1992, sier til ABC News at undervannsfunnene kan bli viktige:

– Keramikk, bronsemynter og små gjenstander restaureres nå i laboratorium. Dette er bemerkelsesverdige funn. Vi har funnet krukker og statuer som sjøen har konservert slik de var da de sank, sier Ashraf Abdel Raouf, undervannsarkeolog.

På denne steinen er det risset inn en hieroglyf som kan tydes som farao Seti, faren til Ramses II. Franck Goddios team utforsker ruinene av et palass og tempelkompleks fra områder der dronning Kleopatra regjerte.

Egypt Sunken Treasures

På denne steinen er det risset inn en hieroglyf. Den betyr farao Seti, far til Ramses II. Franck Goddios team utforsker ruinene av et palass- og tempelkompleks fra områder der dronning Cleopatra regjerte.

Foto: Christoph Gerigk / Ap

Flere av funnene vil bli vist under utstillingen Cleopatra: The Search for the Last Queen of Egypt, som åpner i Philadelfia, USA nå i juni. Der vil den entusiastiske kjendis-arkeologen Zahi Hawass være til stede, skriver Voice of America - News .

Kulturstrøm

  • Forsvaret kutter i musikken

    Tirsdag 24. april ble det formelt bestemt hvordan Forsvarets musikk skal se ut i framtida – en framtid som innebærer nedskjæringer på åtte musikerstillinger og fire dirigenter. Kuttene skal settes i verk allerede 1. august, og kommer som en konsekvens av langtidsplanen for Forsvaret, som ble lagt fram i 2016, skriver Musikkultur

    Forsvarets musikk Harstad
    Foto: Nils Mehren
  • Romanfiguren Elling med dikt-debut

    Ingvar Ambjørnsen og Tom Stalsberg er aktuelle med samlingen «Leilighetsdikt for hjemløse», melder Cappelen Damm. Diktene er lagt i munnen på de to romanpersonene Elling og Alfons Jørgensen. Bøkene om Elling danner utgangspunkt for flere filmer, samt teaterstykker som settes opp i mange land.