Hopp til innhold

Finner Kleopatras rike under vann

Utenfor oldtidens Alexandria i Egypt finner undervannsarkeologer steinblokker og gjenstander som kan røpe en av oldtidens godt bevarte hemmeligheter. Hvor er Kleopatra og elskeren Marcus Antonius gravsted?

Egypt Sunken Treasures

En dykker inspiserer Isis' tempel på den kongelige øya Antirhodos.

Foto: Christoph Gerigk / Ap

Dypt i sjøen utenfor Alexandria, engang hovedstaden i oldtidens Egypt, ligger en arkeologisk skatt som kan gi svar på uløste gåter om fortidens sivilisasjon. Blant de 20 000 gjenstandene, godt bevart i Middelhavet, finner arkeologer kanskje nøkkelen et av de store egyptiske mysteriene.

Det siste egyptiske dynastiet

Våren og sommeren 2010 hentes det stadig opp gjenstander og store steinblokker fra det undersjøiske museet av flere tusen år gamle ting.

Da romerne invaderte Egypt 30 år f. Kr, tok Kleopatra og hennes elsker, Markus Antonius, i følge legenden, sine egne liv, for ikke å havne i klørne på fienden. Romerne konfiskerte alle eiendelene deres, men gravene deres er aldri blitt funnet. Nå har arkeologene sirklet inn tre steder i Alexandria, der de tror gravene kan være.

- I samme forfatning som da de sank

Mideast Egypt Sunken Treasures

Statuen av en gutte-farao er fra 500-400 år f. Kr. Fra et av verdens største arkeologiske utgravingssteder under vann.

Foto: Ben Curtis / Ap

Et fransk team av arkeologer, som sammen med egyptiske samarbeidspartnere drevet utgravinger siden 1992, sier til ABC News at undervannsfunnene kan bli viktige:

– Keramikk, bronsemynter og små gjenstander restaureres nå i laboratorium. Dette er bemerkelsesverdige funn. Vi har funnet krukker og statuer som sjøen har konservert slik de var da de sank, sier Ashraf Abdel Raouf, undervannsarkeolog.

På denne steinen er det risset inn en hieroglyf som kan tydes som farao Seti, faren til Ramses II. Franck Goddios team utforsker ruinene av et palass og tempelkompleks fra områder der dronning Kleopatra regjerte.

Egypt Sunken Treasures

På denne steinen er det risset inn en hieroglyf. Den betyr farao Seti, far til Ramses II. Franck Goddios team utforsker ruinene av et palass- og tempelkompleks fra områder der dronning Cleopatra regjerte.

Foto: Christoph Gerigk / Ap

Flere av funnene vil bli vist under utstillingen Cleopatra: The Search for the Last Queen of Egypt, som åpner i Philadelfia, USA nå i juni. Der vil den entusiastiske kjendis-arkeologen Zahi Hawass være til stede, skriver Voice of America - News .

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters