Hopp til innhold

Finner Kleopatras rike under vann

Utenfor oldtidens Alexandria i Egypt finner undervannsarkeologer steinblokker og gjenstander som kan røpe en av oldtidens godt bevarte hemmeligheter. Hvor er Kleopatra og elskeren Marcus Antonius gravsted?

Egypt Sunken Treasures

En dykker inspiserer Isis' tempel på den kongelige øya Antirhodos.

Foto: Christoph Gerigk / Ap

Dypt i sjøen utenfor Alexandria, engang hovedstaden i oldtidens Egypt, ligger en arkeologisk skatt som kan gi svar på uløste gåter om fortidens sivilisasjon. Blant de 20 000 gjenstandene, godt bevart i Middelhavet, finner arkeologer kanskje nøkkelen et av de store egyptiske mysteriene.

Det siste egyptiske dynastiet

Våren og sommeren 2010 hentes det stadig opp gjenstander og store steinblokker fra det undersjøiske museet av flere tusen år gamle ting.

Da romerne invaderte Egypt 30 år f. Kr, tok Kleopatra og hennes elsker, Markus Antonius, i følge legenden, sine egne liv, for ikke å havne i klørne på fienden. Romerne konfiskerte alle eiendelene deres, men gravene deres er aldri blitt funnet. Nå har arkeologene sirklet inn tre steder i Alexandria, der de tror gravene kan være.

- I samme forfatning som da de sank

Mideast Egypt Sunken Treasures

Statuen av en gutte-farao er fra 500-400 år f. Kr. Fra et av verdens største arkeologiske utgravingssteder under vann.

Foto: Ben Curtis / Ap

Et fransk team av arkeologer, som sammen med egyptiske samarbeidspartnere drevet utgravinger siden 1992, sier til ABC News at undervannsfunnene kan bli viktige:

– Keramikk, bronsemynter og små gjenstander restaureres nå i laboratorium. Dette er bemerkelsesverdige funn. Vi har funnet krukker og statuer som sjøen har konservert slik de var da de sank, sier Ashraf Abdel Raouf, undervannsarkeolog.

På denne steinen er det risset inn en hieroglyf som kan tydes som farao Seti, faren til Ramses II. Franck Goddios team utforsker ruinene av et palass og tempelkompleks fra områder der dronning Kleopatra regjerte.

Egypt Sunken Treasures

På denne steinen er det risset inn en hieroglyf. Den betyr farao Seti, far til Ramses II. Franck Goddios team utforsker ruinene av et palass- og tempelkompleks fra områder der dronning Cleopatra regjerte.

Foto: Christoph Gerigk / Ap

Flere av funnene vil bli vist under utstillingen Cleopatra: The Search for the Last Queen of Egypt, som åpner i Philadelfia, USA nå i juni. Der vil den entusiastiske kjendis-arkeologen Zahi Hawass være til stede, skriver Voice of America - News .

Kulturstrøm

 • Norsk dokumentar fikk pris på italiensk festival

  Regissør Emilie Beck fra Horten var blant prisvinnerne på festivalen Bergamo film meeting, som ble avsluttet søndag.

  Beck fikk prisen for dokumentarfilmen «Veien hjem» om en norsk kvinne som er adoptert fra Sri Lanka.

  Hun har lengtet etter sin biologiske familie, men letingen gir henne ikke den sinnsroen hun hadde håpet. I stedet blir det en jakt som avslører hemmelighold og løgner knyttet til utenlandsadopsjon.

  Spanske Irene M. Borrego fikk pris i samme kategori for filmen «The visitt and a secret garden».

  (©NTB)

 • Taylor Swift åpnet turne foran 80.000 i Arizona

  Den amerikanske artisten Taylor Swift har lagt ut på ny USA-turne som åpnet fredag i Glendale i Arizona, der hun spilte for 80.000 tilhengere. Det er hennes første turne på fem år.

  Swift bød på 44 sanger og 10 kostymeskift i en konsert som varte i tre timer og et kvarter, skriver BBC.

  I alt skal Swift til 27 steder i USA før hun avslutter i Los Angeles 5. august. Etter planen skal Swift ut på internasjonal turne etter runden i USA, men spillesteder og datoer er ikke kjent. Blant artistene som skal spille med Swift, er norske Girl in Red, Marie Ulven.

  Taylor Swift er blant verdens ti best betalte i underholdningsbransjen, ifølge Forbes.

  Taylor Swift - The Eras tour - Arizona
  Foto: Ashley Landis / AP