NRK Meny
Normal

1990-årene

90-åra var oppbruddenes tiår – øst-Europa og Sovjetunionen smuldret opp, kongelige døde eller abdiserte, statsledere kom og gikk i nåde og unåde. Postmodernismen regjerte, alle var tilgjengelige 36 timer i døgnet og alt kunne skaffes, byttes, selges og finnes på nettet.

Lillehammer-OL, Sovjets fall, Kuwait-krigen, TV 2 og Mandelas frigivelse
Foto: Lise Åserud/Gorm Kallestad/Greg English/Michel Lipchitz / Scanpix/AP

Dette decenniet ga oss Jeltsin og Kohl, Clinton og Lewinsky, 36,9 og 13:30:55, Tsjekkia og Slovakia, TV2 og CNN, Twin Peaks og Titanic, PC og mobiltelefon,  Rosenborg og Rosemarie, grunge og trance, Y2K og WWW, sauen Dolly og CD-brenneren, piercing og retro, ekstremsport og reality-TV, Playstation og Nintendo, hip-hop og teen pop, Seinfeld og Simpsons, parabolantenne og dogmefilm, Nelson Mandela og Rodney King, Gulfkrig og Rwanda, Olav V og Diana, Anna Nicole og Pamela, South Park og Pokemon, Lillyhammer og Osloavtale og mye, mye mer....

I årets Klassefesten er dette tiåret representert med to årstall:

1992  og  1998

Kulturstrøm

  • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

    Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.

  • Stanser Nobel-senter

    En svensk domstol setter foten ned for den planlagte byggingen av det som skulle bli Nobelstiftelsens nye storstue på Blasieholmen i Stockholm. Miljødomstolen mener uerstattelige kulturhistoriske verdier ville gått tapt dersom byggeprosjektet hadde blitt gjennomført (NTB).