Hopp til innhold

1990-årene

90-åra var oppbruddenes tiår – øst-Europa og Sovjetunionen smuldret opp, kongelige døde eller abdiserte, statsledere kom og gikk i nåde og unåde. Postmodernismen regjerte, alle var tilgjengelige 36 timer i døgnet og alt kunne skaffes, byttes, selges og finnes på nettet.

Lillehammer-OL, Sovjets fall, Kuwait-krigen, TV 2 og Mandelas frigivelse
Foto: Lise Åserud/Gorm Kallestad/Greg English/Michel Lipchitz / Scanpix/AP

Dette decenniet ga oss Jeltsin og Kohl, Clinton og Lewinsky, 36,9 og 13:30:55, Tsjekkia og Slovakia, TV2 og CNN, Twin Peaks og Titanic, PC og mobiltelefon,  Rosenborg og Rosemarie, grunge og trance, Y2K og WWW, sauen Dolly og CD-brenneren, piercing og retro, ekstremsport og reality-TV, Playstation og Nintendo, hip-hop og teen pop, Seinfeld og Simpsons, parabolantenne og dogmefilm, Nelson Mandela og Rodney King, Gulfkrig og Rwanda, Olav V og Diana, Anna Nicole og Pamela, South Park og Pokemon, Lillyhammer og Osloavtale og mye, mye mer....

I årets Klassefesten er dette tiåret representert med to årstall:

1992  og  1998

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.