1990-årene

90-åra var oppbruddenes tiår – øst-Europa og Sovjetunionen smuldret opp, kongelige døde eller abdiserte, statsledere kom og gikk i nåde og unåde. Postmodernismen regjerte, alle var tilgjengelige 36 timer i døgnet og alt kunne skaffes, byttes, selges og finnes på nettet.

Lillehammer-OL, Sovjets fall, Kuwait-krigen, TV 2 og Mandelas frigivelse
Foto: Lise Åserud/Gorm Kallestad/Greg English/Michel Lipchitz / Scanpix/AP

Dette decenniet ga oss Jeltsin og Kohl, Clinton og Lewinsky, 36,9 og 13:30:55, Tsjekkia og Slovakia, TV2 og CNN, Twin Peaks og Titanic, PC og mobiltelefon,  Rosenborg og Rosemarie, grunge og trance, Y2K og WWW, sauen Dolly og CD-brenneren, piercing og retro, ekstremsport og reality-TV, Playstation og Nintendo, hip-hop og teen pop, Seinfeld og Simpsons, parabolantenne og dogmefilm, Nelson Mandela og Rodney King, Gulfkrig og Rwanda, Olav V og Diana, Anna Nicole og Pamela, South Park og Pokemon, Lillyhammer og Osloavtale og mye, mye mer....

I årets Klassefesten er dette tiåret representert med to årstall:

1992  og  1998

Kulturstrøm

 • Ung jazz ut til folket

  Trondheimstrioen «I LIKE TO SLEEP» ble kåret til Årets unge jazzmusikere i 2018. Bandet har potensial til å bli stilskapende innen norsk jazz, mente juryen. Premien er en turné til ti jazzklubber Norge rundt, til Nasjonal Jazzscene i Oslo og Bodø Jazz Open. Du kan lese mer om bandet og hvilke steder som får besøk på Norsk jazzforum.

  I LIKE TO SLEEP
  Foto: Juliane Schütz / Norsk Jazzforum
 • Designpris for nye Hotel Norge

  Interiøret i det nyoppussede hotellet i Bergen vekker internasjonal oppsikt. Det nederlandske designfirmaet Concrete fikk nylig pris for beste hotellinteriør under bransjeorganisasjonen FRAMEs Frame Award 2019.

  Bilder fra interiøret ser du her:

  Hotel Norge