Hopp til innhold

Her forslagene til minnested i Regjeringskvartalet etter 22. juli

Et ni meter høyt soltårn i marmor og en plass dekket med stillas og hage er blant de ti forslagene.

Plassen og Solen

SVEIP FOR FLERE BILDER. «Plassen og solen» av AK Dolven består av et ni meter høyt tårn i marmor med en sol som beveger seg bak. Den sakte bevegelsen til solen skjer døgnet rundt. På plassen rundt er det subtile fotspor av sko og føtter.

Foto: Skisseforslag / AK Dolven og Cathrine Vigander
22. juli memorial

Et stillas med en hage forslås som et sted for refleksjon. Hagen vil være et uferdig monument, som alltid er i en prosess skapt av mennesker.

Foto: Skisseforslag / Sumayya Vally og Suzanne Lacy
En varde for våre barn

En varde for våre barn er et kunstverk sammensatt av 77 deler, en enkeltdel for hvert av ofrene i terrorangrepet.

Foto: Skisseforslag / Anna Daniell
Nasjonalt minnested etter 22. juli

Forslaget består av to like former. Den ene er vrengt opp ned og danner et skråstilt og beskyttende hvelv over inngangen til 22. juli-senteret. Den andre er en åpen skål mot himmelen og et felles omsluttende uterom for besøkende.

Foto: Skisseforslag / Kjetil Trædal Thorsen og Jorunn Sannes

Snart er det 13 år siden 22. juli-tragedien, og selv om et minnesmerke på Utøya er på plass og et midlertidig står i regjeringskvartalet, mangler vi fortsatt et nasjonalt, permanent minnested etter terrorangrepet.

I dag presenterte ti kandidater sine forslag til hvordan minnesmerket skal se ut. De ti er plukket ut av 220 som først søkte om å levere forslag.

Inspirert av Picasso

Blant kandidatene som har levert sine forslag er det flere store navn innen arkitektur og kunst.

Blant andre arkitekt og grunnlegger av Snøhetta, Kjetil Trædal Thorsen, forfatter og billedkunster Matias Faldbakken og arkitektene Beate Hølmebakk og Per Tamsen som utformet det nåværende minnestedet på Utøya.

Faldbakken har latt seg inspirere av Picasso-verket i regjeringskvartalet.

– Jeg så Picasso-verket stå i riggen utenfor høyblokka, da fikk jeg en idé at den riggen burde ivaretas og fylles med noe nytt. Jeg har tenkt at det skal bli en torgskulptur som fungerer som samlingspunkt, minnemarkeringer og seremonier, sier forfatteren og billedkunstneren.

En Opprettholdelse er en skulptur stående på bygulvet som et monument. I den ene versjonen fylles riggen med en monumental mosaikk. I den andre omgjøres riggen til et glassmaleri.

SVEIP FOR FLERE BILDER: «En Opprettholdelse» er en skulptur stående på bygulvet som et monument. I den ene versjonen fylles riggen med en monumental mosaikk. I den andre omgjøres riggen til et glassmaleri.

Foto: Skisseforslag / Matias Faldbakken

En minnelund for 22 juli inneholder både det mørke og harde med et frossent landskap. Men også en minnelund som gir varme og fremtidstro.

Jord

«Jord» er et skulpturelt, organisk utformet bygg i murstein og leire med en urtehage rundt.

Foto: Skisseforslag / Marianne Heier
22. july National memorial

Forslaget består av en tidsoase med en del av en klokke og 12 fugler. Bakken vil lyse opp når det blir mørkt.

Foto: Skisseforslaget / Raqs Media Collective; Jeebesh Bagchi, Monica Narula & Shuddhabrata Sengupta

Blir en viktig del av Oslo sitt byrom

Kunster AK Dolven hadde med seg en modell til presentasjonen. Hun har foreslått et ni meter høyt soltårn som minnested.

– Vi har et soltårn i arktisk marmor fra Fauske. Og bak marmoren er det et lys som en slags sol som går opp og ned som representerer tiden. Og på plassen rundt soltårnet skal det lages fotspor, sier Dolven.

Kunster AK Dolven ser på en modell av skisseforslag hun har presentert.

Kunster AK Dolven ser på en modell av skisseforslaget hun har presentert.

Foto: Kai Rune Kvitstein / NRK

Tidligere Oslo-ordfører Marianne Borgen er leder av juryen som skal beslutte hvilke av de 10 som skal bli til 3 til høsten. I mars 2025 blir vinneren av konkurransen utnevnt.

– Vi leter etter en skisse som kan møte alle forventningene som er til et nasjonalt minnested. Et sted for å minnes, reflektere, og hvor man kan ha arrangementer og være et sted som gir håp. Og som blir en viktig del av Oslos offentlige byrom.

I juryen sitter også representanter fra AUF og Den nasjonale støttegruppa etter 22. juli.

– Vi håper å få noen tilbakemeldinger fra publikum. Vi ønsker en åpen prosess, sier Borgen.

22. juli plassen av Hølmebakk og Tamsen

Forslaget er et minnested med et indre rom med særlige akustiske egenskaper sentralt plassert og omarbeiding av plassgulvets historisk forankrede mønster.

Foto: Skisseforslag / Beate Hølmebakk og Per Tamsen
The Fold

Forslaget «Fold» er formet som en brett med tre områder; Over for interaksjon, inni for rolige betraktninger og under som skal romme et læringssenter.

Foto: Skisseforslag / Merete Røstad og Jad El Khoury

Ingen åpningsdato

Det nasjonale minnesmerket skal ligge ved inngangspartiet i det nye regjeringskvartalet på Johan Nygaardsvolds plass.

Det er det statlige organet Kunst i offentlige rom (KORO) som er ansvarlig for all kunst som skal inn i det nye regjeringskvartalet.

Prosjektleder for nasjonalt minnested etter 22. juli i KORO, Mari Magnus sier de ikke har en åpningsdato for når minnestedet skal stå klart.

– Er det noe vi har lært etter de prosessene som har vært siden angrepet i 2011, så er det at tid til god forankring er en foutsetning for dette arbeidet, sier Magnus.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.