NRK Meny
Normal

- Vi blir diskriminert!

Dansebandene i Sverige er i harnisk over å bli utelatt fra Sveriges Radios sendinger.

Dansebandet Bhonus

Ulf Georgsson (ytterst til høyre) i Dansebandet Bhonus har laget et opprop der store deler av svensk dansebandbransje er med, mot Sveriges Radio.

Foto: Bhonus

LASSE STEFANZ MED GULLPLATE

Lasse Stefanz er Sveriges mest populære danseband, men blir likevel spilt lite på radio.

Foto: Erik Forfod

Lyd: Høre hele innslaget om Svenske danseband i Sveriges Radio!

Mer om danseband: På Dansefot!

I danseband-Sverige går bølgene høyt om dagen. Dansebandene føler seg forbigått av Sveriges Radio i deres musikkutvalg. Nå står store deler av danseband-Sverige bak et opprop som har gått til det svenske kulturdepartementet og den såkalte Granskningsnämnden i SR – som tilsvarer det norske Kringkastingsrådet. 

Annika Jankell, Sveriges Radio

Annika Jankell, programleder i Sveriges Radio, mener dansebandsjangeren ikke nødvendigvis kommer så veldig mye dårligere ut enn andre sjangere.

Foto: Sveriges Radio

- Publikum reagerer

- Man kan si at de diskriminerer oss. Vi møter reaksjoner fra vårt publikum, og merker sjøl at denne typen musikk spilles veldig lite. Og det er til tross for at dansebandbransjen ellers går veldig bra i Sverige. Vi selger masse plater, men likevel vil ikke musikkprodusentene se oss, forteller Ulf Georgsson i det svenske dansebandet Bhonus  til Kveldsåpent i NRK P1.

Han og bandet er initiativtaker til oppropet. Der heter det blant annet:

”Vi, svenska dansband, menar att SR under många år diskriminerat oss genom att välja bort våra produktioner ur utbudet. Ett beteende som har ökat de senaste åren.”

- Fullstendig oversett

Georgsson beskriver en situasjon der Sveriges Radios P4 – som er det samme som vår egen P1 – voksenkanalen på radio – med rikssending på kveldstid og distriktssendinger på dagen. Men på riksflata mener han dansebandmusikken er fullstendig oversett.

- Noen lokale stasjoner (distriktskontor) spiller musikken av og til. Men det er flere av dem som aldri gjør det. Og akkurat som publikum mener vi det er synd og skam at det skal være slik. For det voksne alternativet på radio skal vel spille den musikken som er deres musikk – altså dansebandmusikk, mener Georgsson.

Han tok initiativ til oppropet etter at Sveriges mest populære danseband – Lasse Stefanz, i sommer ga ut en plate der han sjøl hadde med to låter.

- Det var på tide å gjøre noe

- Denne plata har solgt enorme mengder, både i Sverige og i Norge. Men likevel ble den ikke spilt på radio i sommer. Så jeg ringte opp musikkprodusenten i Stockholm for å høre hvorfor. Da hadde han hatt albumet i to måneder, men ikke engang lyttet på den. Og da kjente jeg at det var på tide å gjøre noe.

I kjølvannet av oppropet fra dansebandfolket har Sveriges Radio gått ut og laget en meningsmåling i det svenske folket om hva de mener om dansebandmusikken. Denne undersøkelsen viser blant annet at 15 prosent av det svenske folket mener det spilles for lite danseband i svensk radio.

Sist søndag hadde Annika Jankell debatt om dette temaet i programmet P4 Premiär . Og hun mener Dansebandsjangeren ikke nødvendigvis kommer så veldig mye dårligere ut enn andre sjangere.

- Er ikke boikottet

- Jeg vet at dansebandmusikken spilles. Det er ikke slik at den er boikottet av Sveriges Radio, men dansebandene føler at de trenger å bli spilt mer. Men det som i stor grad skjer i Sverige nå er at dansemusikken har fåt konkurranse av slagere og en annen type popmusikk. Så det kan hende at dansebandene havner mellom to stoler, mener Jankell. Hun kan selvsagt ikke svare for hele Sveriges Radio, men mener at SR ikke synes dansemusikken ikke er ”fin nok”.

- Jeg vet at dette har kommet opp som et argument, men det gjelder også andre sjangere. Og det kan være en ulykkelig trend at man i nesten all type radio spiller mye av de samme hitene om og om igjen. Men jeg tror alle i Sverige vet at dansebandkulturen er en fin gammel tradisjon og en musikkstil som er veldig typisk svensk, som er en del av vår kultur. Og jeg tror alle er enige i at uansett hva man synes, så er det slik.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK