- Undset er ikke troverdig

- Sigrid Undset har ikke peiling på middelalderkjærlighet. Jeg greier ikke å ta Kristin Lavransdatter helt alvorlig, sier Dag Solstad.

Kristin Lavransdatter

Kristin Lavransdatter ble filmatisert i 1995. Kristin og Erlend ble spilt av Elisabeth Matheson og Bjørn Skagestad.

Foto: NRK

Dag Solstad

Dag Solstad tror ikke på Undsets kjærlighetshistorie.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

I mange år har Sigrid Undset-forskere og kjennere irritert seg over at forfattere som Dag Solstad ikke har giddet å lese nobeprisvinnerens romaner.

På oppfordring fra NRK Kulturnytts Agnes Moxnes har Solstad nå lest første bind av Kristin Lavransdatter-trilogien.

Hør: Solstad har lest Undset

- Profesjonell

Dag Solstad er imponert over Undset, men han tror ikke på den historiske kjærlighetshistorien mellom Kristin og Erlend.

- Det er klart hun er en profesjonell forfatter. Jeg har respekt for måten hun jobber på. Men jeg greier ikke ta boken helt alvorlig. Det greier jeg faktisk ikke.

- Ikke middelalderkjærlighet

Årsaken til Solstads skepsis ligger i Undsets berømte sitat: "..Men menneskenes hjerter forandres aldeles intet i alle dager."

Sigrid Undset

- Undset formidler ikke middelalderkjærlighet, sier Solstad.

Foto: NTB, Foto: NTB / SCANPIX / SCANPIX

- Undset har skrevet boka utifra denne tesen, at menneskers hjerte ikke forandrer seg i det hele tatt. Når jeg leser boka tror jeg ikke på denne tesen i det hele tatt. Dette er ikke middelalderkjærlighet.

- Det er en praktfull kjærlighetshistorie. Men den forteller mer om Sigrid Undset og hennes syn på kjærligheten, enn den gjør om middelalderkjærlighet. Jeg vet ikke, men det gjør ikke Undset heller, sier Solstad.

God roman

Solstad understreker at "Kransen" er en god roman.

- Undset vet mye om slekter, skikker, tradisjoner og historiske markeringer. Men hva vet hun om forholdet mellom mellom mann og kvinne før svartedauen kom til landet? Ikke mer enn det jeg vet, sier forfatteren.

Er du enig med Dag Solstad? Diskuter her!

Kulturstrøm

  • Festivalsjef etterlyser korona-svar

    Filmfestivalsjef Tonje Hardersen i Haugesund venter fortsatt på svar om hvordan koronaregelen om én meters avstand, skal tolkes helt konkret. Hun sier til Dagsavisen at hun har ventet på svar i tre uker. Festivalen starter 14. august.

  • Larsson bryt med Huawei

    Den svenske artisten Zara Larsson bryt samarbeidet med det kinesiske telekommunikasjonsselskapet Huawei, ifølge svenske medium. Huawei blir kopla til kinesisk etterretning, noko dei tilbakeviser. Larsson vil gi bort det ho har tent på kampanjen.

  • Nye kinofilmar tidlegare på nett

    Ein historiske avtale i USA gjer det mogleg for filmstudioet Universal å sleppe storfilmar til leige på nett berre 17 dagar etter kinopremiere. Vanlegvis tar det fleire månader før nye filmar vert slopne på nett.