Hopp til innhold

- Undset er ikke troverdig

- Sigrid Undset har ikke peiling på middelalderkjærlighet. Jeg greier ikke å ta Kristin Lavransdatter helt alvorlig, sier Dag Solstad.

Kristin Lavransdatter

Kristin Lavransdatter ble filmatisert i 1995. Kristin og Erlend ble spilt av Elisabeth Matheson og Bjørn Skagestad.

Foto: NRK

Dag Solstad

Dag Solstad tror ikke på Undsets kjærlighetshistorie.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

I mange år har Sigrid Undset-forskere og kjennere irritert seg over at forfattere som Dag Solstad ikke har giddet å lese nobeprisvinnerens romaner.

På oppfordring fra NRK Kulturnytts Agnes Moxnes har Solstad nå lest første bind av Kristin Lavransdatter-trilogien.

Hør: Solstad har lest Undset

- Profesjonell

Dag Solstad er imponert over Undset, men han tror ikke på den historiske kjærlighetshistorien mellom Kristin og Erlend.

- Det er klart hun er en profesjonell forfatter. Jeg har respekt for måten hun jobber på. Men jeg greier ikke ta boken helt alvorlig. Det greier jeg faktisk ikke.

- Ikke middelalderkjærlighet

Årsaken til Solstads skepsis ligger i Undsets berømte sitat: "..Men menneskenes hjerter forandres aldeles intet i alle dager."

Sigrid Undset

- Undset formidler ikke middelalderkjærlighet, sier Solstad.

Foto: NTB, Foto: NTB / SCANPIX / SCANPIX

- Undset har skrevet boka utifra denne tesen, at menneskers hjerte ikke forandrer seg i det hele tatt. Når jeg leser boka tror jeg ikke på denne tesen i det hele tatt. Dette er ikke middelalderkjærlighet.

- Det er en praktfull kjærlighetshistorie. Men den forteller mer om Sigrid Undset og hennes syn på kjærligheten, enn den gjør om middelalderkjærlighet. Jeg vet ikke, men det gjør ikke Undset heller, sier Solstad.

God roman

Solstad understreker at "Kransen" er en god roman.

- Undset vet mye om slekter, skikker, tradisjoner og historiske markeringer. Men hva vet hun om forholdet mellom mellom mann og kvinne før svartedauen kom til landet? Ikke mer enn det jeg vet, sier forfatteren.

Er du enig med Dag Solstad? Diskuter her!

Kulturstrøm

 • Slående roman om kunstens politiske kraft

  – «Gjenferdet inn» får nesten slagside under vekten av detaljer og fortellinger som sakte og omstendelig vikles ut. Men gir du deg tid, får du et rystende bilde av prøvede palestineres erfaringer de siste åtti årene. Britisk-palestinske Isabella Hammad skriver om tilhørighet, om søster-relasjoner, om under­trykkelse og opprør. Når alt kommer til alt, skriver hun om kunstens betydning i livet, skriver litteraturkritiker Anne Cathrine Straume.

  Collage med bokomslaget til Gjernferdet Inn og et portrettbilde i svarthvit av forfatteren Isabella Hammad
  Terningkast 5 Bok

  «Rett inn i Palestina-konflikten»

  Anmeldelse: «Gjenferdet inn» av Isabella Hammad

 • Mannen bak Elvis-hiten «Suspicious minds» er død

  Mark James, som blant annet skrev «Suspicious minds» og «Always on my mind», som ble store hits for Elvis Presley, er død. Han ble 83 år gammel.

  James døde 8. juni i hjemmet sitt i Nashville i den amerikanske delstaten Tennessee, melder BBC.

  – Han var en dyktig forteller med det skjønneste smilet, en smittende latter og alltid glimt i øyet, skriver de etterlatte i en uttalelse.

  I 2014 ble James valgt inn i Songwriters hall of fame i USA.

  I tillegg til de nevnte gigantsuksessene for Elvis, skrev James også «Hooked on a feeling», som i Skandinavia – og en rekke andre land – fikk stor suksess i en versjon med Björn Skifs' band Blue Swede på midten av 1970-tallet.

  (NTB)