Hopp til innhold

- Uforståelig håndtering

Utestengingen av en professor ved Kunstakademiet i Oslo vekker reaksjoner. Eksperter sår tvil om lovligheten av å nekte Michael O'Donnell å gjøre jobben sin.

Parkeringsplassen ved Kunstakademiet i Oslo

Her foregår undervisningen.

Foto: Karen Riekeles Frivik / NRK

- Hvis skolen betrakter ham som et uromoment, så vil det sjelden være god nok grunn til avskjed, og er derfor ikke tilstrekkelig til suspensjon. Man kan ikke utestenge noen fra arbeidsplassen uten at de er suspendert, sier Henning Jakhelln, professor i arbeidsrett ved Universitetet i Oslo.

O'Donnell er en omstridt professor, men populær blant studentene. Han er utestengt fra skolen på grunn av en personalkonflikt, og må derfor veilede studentene fra bilen sin.

Må undervise på parkeringsplassen

- Skolen må tåle dette

Redaktør i Ukeavisen Ledelse, Magne Lerø, mener at Kunstakademiet bør gi mer informasjon om konflikten, slik at man får bedre forståelse av situasjonen. Han reagerer på måten skolen har håndtert saken på.

- Dette er en veldig spesiell konflikt. Jeg har ikke hørt om en professor som har blitt bortvist fra jobben før. Professoren ved Kunstakademiet er et uregelmessig verb, han er en kreativ, fargerik og frittalende person, men dette skal i utgangspunktet en institusjon som Kunstakademiet tåle.

En institusjon som Kunstakademiet bør ha større rom for «uregelmessige verb», enn en vanlig bedrift?

- Ja, faktisk mener jeg det. Professorer er noe for seg selv. Jobben deres er faktisk å si hva de mener, og de skal være uregelmessige verb. De kan ikke presse alle professorer inn i samme form, og i hvert fall ikke i en situasjon hvor flere skoler fusjonerer. I slike situasjoner blir det en del bråk og uro, og det må man kunne leve med, og ikke kjøre for stramt på formelle prinsipper om hvordan man mener arbeidstaker skal opptre, sier Lerø.

Kulturstrøm

  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistene gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters
  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.