Hopp til innhold

- Skille mellom by og land

De blir sett ned på av kultureliten, men er elsket av folket. Sie Gubbas forrige plate solgte til gull. Nå er de ute med ny plate. Musikkjournalist mener det er bygdefolket som liker musikken.

Sie Gubba på Sommerfestivalen i Selbu

Sie Gubba på Sommerfestivalen i Selbu

Foto: Hans H. Bjørstad

Sie Gubbas er klare på hvorfor de er så populære.

- Det er fordi vi er folkelige. Vi synger enkle tekster som folk kan forstå.

SE SIE GUBBA MED LÅTA "VÅR" HER

- Har med by-land å gjøre

Men musikkjournalist i Dagbladet Sven Ove Bakke er ikke like begeistret.

- Det er enkle temaer og lite original musikk. Likevel vil mange store plateselskap nå satse på slik musikk fordi det er penger å tjene på det.

Han mener hvorvidt en liker såkalt kultivert musikk eller danseband-liknende musikk, har mye med livsstil å gjøre.

- Jeg tror det har med by-land motsetninger å gjøre. En lever livet sitt annerledes på landet enn i byen, og liker gjerne motsvarende ulik musikk, sier Bakke.

SE HELE INTERVJUET HER

SE HELE SENDINGEN FRA TIRSDAG 20.01 HER

Kulturstrøm

 • Besøksrekord for Deichman

  Bibliotekene i Oslo hadde 4,6 millioner besøkende i 2022. Det er en økning på 1,5 millioner sammenlignet med normalåret 2019. I tillegg fikk bibliotekene 48 000 nye lånere.

  I året som gikk bidro Deichmans 24 biblioteker, spesialavdelinger og pilotprosjekter til veksten. Det nye hovedbiblioteket er hovedgrunnen til den store veksten, men også nyoppussede lokalbibliotek bidro til at flere bruker Oslos folkebibliotek.

 • «Ellos Eatnu – La elva leve» vant to priser på filmfestivalen i Göteborg

  Den norske filmen «Ellos Eatnu – La elva leve» mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Göteborg.

  Den var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på.

  Festivalen i Göteborg er Nordens største filmfestival.

  Den norske filmen om Altasaken har artist Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen.

  – Den setter dagsordenen og gir ny forståelse for et samisk perspektiv på norsk politikk og kraftutbygging, det er fantastisk at både publikummet og kritikerne verdsetter dette så høyt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

  Filmen vant Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI sin pris. I juryens begrunnelse står det blant annet at «På mesterlig vis formidler filmen den sorgen som ble forårsaket av truslene om forsvinnende kultur og tap av identitet, språk og familiebånd».(NTB)

  Ellos eatnu - La elva leve
  Foto: Mer Filmdistribusjon

Flere kulturnyheter