Hopp til innhold

- Redaktøransvaret bør utvides

- Redaktøransvaret bør gjelde alle nettsteder og ikke bare etablerte nettmedier, mener Redaktørforeningen.

Nettdebatt
Foto: Illustrasjon: Fredrik Norum / NRK

Kulturdepartementets nyoppnevnte Ytringsutvalg kan komme til å foreslå en ny medielov som skal gjøre redaktøransvaret på Internett tydeligere.

- Mye av den lovgivningen vi har i dag er fra en annen tid, hvor nettet ikke fantes, og derfor er det Internett og nye medier som blir den viktigste vurderingen som utvalget skal foreta, sier statssekretær Halvard Ingebrigtsen.

Uklart lenge

Internett har skapt et skrikende behov for en ny medieansvarslov som inkluderer nettmediene, noe som både Norsk Presseforbund og Norsk Redaktørforening har etterlyst lenge.

- Det er en del uklarheter, dermed blir det usikkerhet hos publikum om hvem som har ansvaret for ytringer, sier generalsekretær i Redaktørforeningen, Nils E. Øy.

Han mener en ny medieansvarlov ikke bare bør gjelde etablerte nettmedier, men norske nettsider generelt, spesielt de som ikke har en klar avsender.

Blogger

Statssekretær i Kulturdepartementet, Hallvard Ingebrigtsen, påpeker at de aller fleste aviser og mediehus har et avklart syn på hvem som er ansvarlig for nettavisene.

- Men hva med de sidene som har linker til annet stoff som for eksempel blogger og debattsider? Dette er ting utvalget må vurdere, og se om det går an å finne et tydeligere ansvarssystem for, sier Ingebrigtsen.

Han mener det må være en ambisjon å klare å plassere ansvaret for ytringer som legges ut på nett.

- Vanskelig problemstilling

Ingebrigtsen møter skepsis fra Nettavisens redaktør, Gunnar Stavrum.

- Jeg tror ikke på en lov som pålegger norske netteiere å forhåndssensurere alt som legges ut.

Han mener redaktøransvaret på nett er et vanskelig område, og bruker populære nettsteder som Facebook og Twitter for å illustrere.

- Dette er tjenester vi raskt kan opprette og publisere meninger på. Skal eier av sidene ta ansvaret for det som vi legger ut? Nei, den som ytrer må selv ta ansvaret, mener Stavrum.

Kulturstrøm

 • Kirken: En grusom hendelse midt i Pride-feiringen

  Kirken slår ring om Pride-feiringen, kjærlighet og mangfold etter masseskytingen i Oslo sentrum.

  – Vi våkner til skrekk-meldingen om skudd, drepte og sårede på London pub. Dette burde vært utenkelig. Det er det ikke, skriver kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum på Facebook.

  Raaum beskriver angrepet som en sterk kontrast til feiringen av kjærlighet og mangfold, som hun deltok i fredag.

  Preses i Den norske kirke Olav Fykse Tveit skriver at han tenker og ber for alle som er rammet.

  – Grusomme hendelser med skyting, drap og alvorlige skader i Oslo sentrum i natt, midt i Pride-feiringen der mange er ute for å feire livet og kjærligheten, skriver han.

  (NTB)

 • Bent Høie: – Flagget kan vi heise i solidaritet med de som er rammet direkte

  – I dag kan ikke paraden gjennomføres for å feire og kjempe. Det er ikke trygt i følge politiet. Flagget kan vi heise i solidaritet med de som er rammet direkte og for å vise at kjærligheten alltid vil vinne, skriver Bent Høie på Facebook.

 • Ny mentor i «The Voice»

  Artisten Jarle Bernhoft tar over som mentor i den kommende sesongen av «The Voice», melder TV2.

  Mandag denne uken ble det kjent at den folkekjære artisten og mentoren Matoma, er ferdig i The Voice.

  Hans arvtager Jarle Bernhoft sier han gleder seg til den nye jobben. – Jeg klarer nok ikke å fylle tårekvoten hans, men jeg må finne mine egne sko, sier Bernhoft.

Flere kulturnyheter