Hopp til innhold

- Milevis unna korrekt norsk

"Norsk Mote Institutt" ble lansert i går, men de kan forhåpentligvis mer om mote enn om norsk rettskrivning.

Fam Irvoll under Oslo Fashion Week

NORSK MOTE INSTITUTT ble lansert under Oslo Fashion Week onsdag kveld. Her fra tidligere på dagen, da Fam Irvoll viste sin kolleksjon.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Moteinstituttet skal samle den norske motebransjen. I fire år har det vært jobbet med å etablere en slik organisasjon, men navnet har de ikke lagt så mye abeid i.

- De er dessverre milevis unna det som er korrekt norsk, sier Sylfest Lomheim, direktør i Språkrådet.

LES OGSÅ: Norsk mote vil ut i verden

To grove feil

Lomheim

- Jeg forstår rett og slett ikke hva som foregår, sier direktør i Språkrådet, Sylfest Lomheim.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Det er to grove feil her, for det første skal det ikke være stor bokstav i et navn som består av to ord, hvis du skal følge rettskrivningen. Det som er helt elementært er at "Mote Institutt" selvfølgelig skal skrives i ett ord, sier Lomheim.

Lomheim mener det kun er to mulige forklaringer på orddelingsfeilen hos mote-Norges nye organisasjon.

- Enten så har de ikke respekt for norsk rettskrivning eller så bryr de seg ikke om det. Det er mangel på kunnskap eller mangel på interesse, sier Lomheim.

Hvordan reagerer dere når dere ser slike feil?

- Når jeg ser slike orddelingsfeil, er det nesten på et nivå jeg ikke orker å diskutere. Dette er jo så elementært. Jeg forstår rett og slett ikke at det går an å gå ut av ungdomsskolen og tro at du skal skriver isbiter i to ord; is biter. Jeg forstår rett og slett ikke hva som foregår, sier Lomheim.

Går over til engelsk

- Dette har vi ikke lagt mye krefter i. Vi argumenter ikke imot at dette er rettskrivningsfeil. Men vi har ansett dette som et særnavn, sier prosjektleder for Norsk Mote Institutt, Thor Husby.

Ifølge Husby er navnet inspirert av engelsk. Han påpeker at Norsk Mote Institutt skal gå over til å hete "Norwegian Fashion Institute" om et halvt års tid, og at dette derfor ikke er en aktuell problemstilling.

Kjemper mot orddelingsfeil

Astronomer mot orddeling (AMO) er en norsk organisasjon som arbeider mot fenomenet orddeling (egentlig særskriving). Organisasjonen hadde i 2008 over 9000 medlemmer.

Organisasjonen kaller orddelingsfeil vandalisme av norsk språk. For eksempel reagerer de på at ord som spisestue blir til spise stue og lammelår til lamme lår.

Se flere ordelingsfeil på AMOs hjemmeside: Orddelingstoppen

Hvilke orddelingsfeil irriterer du deg over?

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters