NRK Meny
Normal

- Må tulle mer med islam

- Norske komikere må tulle mer med islam, mener statsviter og får støtte fra Amnesty.

Bård og Harald som muslimske ekstremister

Bård og Harald som muslimske ekstremister.

Foto: NRK

Svein Tuastad

Svein Tuastad

Foto: Elisabeth Tønnessen, UiS

Nå er det på tide at norske komikere tuller mer med islam og rasisme, mener statsviter Svein Tuastad, og får støtte fra menneskrettsorganisasjonen Amnesty.

Mens komikere i Burma og Kina blir fengslet for å vitse om makta, er selvsensur snart det eneste som stopper norske humorister.

Hør hele saken her: HUMOR OG YTRINGSFRIHET

Per Inge Torkelsen

Per Inge Torkelsen

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Komiker Per Inge Torkelsen har fått både kjeft og drapstrusler fra sinte pensjonister. Han har opplevd sensur både i NRK og aviser. Men det er for småtteri å regne, sammenlignet med hva komikere i undertrykkende regimer kan oppleve.

- Der ytringsfriheten begrenset er også ytringsfriheten til humorister begrenset, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Kan bli drept

Menneskerettighetsorganisasjonen har ingen samlet oversikt, men sier det er eksempler både fra Kina og Burma, der komikere er blitt fengslet:

John Peder Egenæs,

John Peder Egenæs.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Et veldig dårlig eksempel er Burma, hvor en komikergruppe på tre menn lagde et show hvor de blant annet karikerte militærjuntaen og særlig lederen. Det førte til sju års fengsel, sier Egenæs.

Han forteller om et annet eksempel, som omhandler vår egen Shabana Rehman.

- Hun vurderte en stund å ta med seg et av sine show til Pakistan. Da hadde jeg tilfeldigvis besøk av en fremstående pakistansk advokat og menneskerettighetsaktivist, som rådet henne mot det. Hans klare beskjed var: Gjør du det tror jeg du blir drept.

Shabana løftet Krekar

Shabana Rehman og familien ble både truet og angrepet etter at hun løftet Mulla Krekar i 2004.

Men stort sett risikerer norske komikere lite. Det mener i alle fall de som diskuterer ytringsfrihet i norsk humor på humorfestivalen i Stavanger denne uka.

Shabana Rehman

Shabana Rehman

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

- Det er forskjell mellom å begrense det juridisk lovmessig. Da har humoristene lov til å gjøre mye. Du ser Otto Jespersen brenner jo flagg, uten at det skjer noe. Det som er problemet er selvsensuren, sier Svein Tuastad som er førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Stavanger.

Både Tuastad, komiker Torkelsen og Egenæs fra Amnesty mener det er på tide at norske komikere tuller mer med de siste tabuene; rasisme og islam.

Å tulle med Muhammed betyr jo å inkludere. Nå er muslimer her da må de også finne seg i å bli tulla med!

Svein Tuastad

- Jeg mistenker at en del komikere er forsiktige på det området, særlig etter karikaturstriden. Hvis humor bare underbygger fordommer og skaper mer grums, så er jeg glad hvis folk ikke kommer opp med mer. Men, det kan være poblematisk fordi det legger lokk på spennende debatter som kunne hatt et godt utgangspunkt i humor, sier Egenæs.

Harald Eia og Bård Tufte Johansen

Harald Eia og Bård Tufte Johansen.

Foto: Ole Kaland / NRK

- Å tulle med Muhammed betyr jo å inkludere. Nå er muslimer her da må de også finne seg i å bli tulla med, sier Tuastad.

Harald Eia, Bård Tufte Johansen og Atle Antonsen har tulla med religiøse ritualer. Men det er et minefelt, sier Torkelsen.

Se Harald Eia, Bård Tufte Johansen og Atle Antonsen tulle med religion her:

Finn din nye religion

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix