Hopp til innhold

- Må snakke om angst og sceneskrekk

For noen skuespillere slipper premierenervene aldri taket.

Per Frisch i Nationaltheatrets En midtsommernattsdrøm
Foto: Per Maning

De aller fleste skuespillere har nerver før en premiere, men når nervøsiteten tar overhånd må det bearbeides. Det mener Bernhard Ramstad, skuespiller og en av de tillitsvalgte ved Det Norske Teatret.

Etterlyser faglig prat

Nerver er kjent, men det å bli så nervøs at man kaster opp før man går på scenen, er ikke vanlig. Ramstad etterlyser mer faglig prat omkring disse temaene.

- Det er irrasjonelle tanker der mange faktorer spiller inn. Blant annet hvilke krav man stiller til seg selv og hvor trygg man er i situasjonen eller med kollegaene.

Nervøs for å bli nervøs

I radiodokumentaren i NRK P2 på lørdag snakket skuespiller Nils Sletta åpent om angsten han plutselig fikk da han sto på scenen for snart 30 år siden.

- Svetten sprutet rett ut av panna på meg og det ble neste svart. Jeg husket teksten, men det var redselen for å glemme eller redselen for å bli nervøs.

17 år måtte gå før sceneskrekken slapp taket. Det skjedde mens han spilt ”Fuglane” og var en stor kunstnerisk seier.

- Jeg tenkte underveis at hvis dette fortsetter så kan jeg ikke stå på scenen. Det orker jeg ikke.

Nils Sletta.

Skuespiller Nils Sletta

Ikke tabu

Nils Sletta er ikke alene om å plutselig oppleve angst ved å stå på scenen. En ringerunde til flere norske tillitsvalgte for skuespillere viser at sceneskrekk ikke er et tabu ord. Likevel er det ikke noe man snakker mye om.

- Det kan være vanskelig å være åpen om det fordi det kan bli vanskelig å få roller senere, sier Bernhard Ramstad.

Nerver foran premieren snakkes det om, men det er ikke det samme. Det er ikke flere mørke år der man lever i gråsonen og kjemper en daglig kamp for å klare å gjøre jobben sin.

Til forskjell fra idrettsutøvere som skal tenke minst mulig på arbeidsoppgavene i det øyeblikket de gjør dem, tenker skuespillere ofte litt mye, sier Ramstad.

- Vi har litt for mye å tenke på og litt for høyt spenningsnivå.

Vanskelig å hjelpe

Mange av de tillitsvalgte Kulturnytt har snakket med vet ikke hvor de kan sende kolleger som får sceneskrekk. Tiden da en lege var fast ansatt på teatret er for lengst over.

I tillegg til å snakke om problemet på utdanningsinstitusjonene kunne det hjulpet hvis ledelsen ved teatrene var mer opptatt av dette, sier Ramstad.

- Det hadde vært positivt for ensemblene. Slik det er i dag med stadige nye sammensetninger av medspillere kan det hjelpe. Det tar tid å bli trygg på kollegaer og handler om mental mestring.

Noen teatre har avtaler med psykolog, men de tillitsvalgte vet ikke engang om at tilbudet finnes.

Kulturstrøm

 • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

  Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

  Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

  Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

  Husjomfru av Edvard Hoem
 • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

  Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

  I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

  Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

  Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

  Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

  Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
  Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
 • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

  I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

  Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

  15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

  I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

  – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

  – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

  Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

  – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

  Arrangementet er i regi av Bodø2024.

  – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

  Tungtvann opptrer på operaen 15. september
  Foto: Tarjei Krogh