Hopp til innhold

- Kutt ut moms på e-bøker!

Det er budskapet fra 259 norske forfattere, som har latt seg provosere over regjeringens holdning til moms på e-bøker.

Tom Egeland

Tom Egeland er en av 260 forfattere som vil ha likhet for e-bøker og trykte bøker.

Foto: Berit Roald / Scanpix

I dag har forfatterne signert og sendt ut sitt opprop mot moms på e-bøker.

– En bok er en bok, enten du leser den på papir eller på et digitalt lesebrett, sier Tom Egeland. Han er en av 260 forfattere som reagerer på at Finansdepartementet gjør forskjell på e-bøker og trykte bøker.

Frykter for dyre bøker

Trykte bøker er unntatt regelen om merverdiavgift. Men norske e-bøker får ikke nyte godt av dette unntaket. Egeland frykter dermed at e-bøkene kommer til å bli for dyre.

– Norge er et lite land i en verden med vanvittig store markeder. Hvis våre bøker skrevet og utgitt på norsk blir for dyre, vil det utkomme stadig færre norske bøker, og folk vil kjøpe amerikanske bestselgere.

Mens den norske e-boksatsingen fremdeles er i startgropen, har utenlandske aktører kommet godt i gang. Nordmenn som har lesebrett kan laste ned utenlandske bøker, ofte til en bilig penge. Hvis de norske bøkene, som i utgangpunktet koster mer enn de utenlandske, i tillegg blir ilagt moms – tror Egeland norsk litteratur kan få et kraftig skudd for baugen.

– Hvis det selges stadig færre norske bøker på bekostning av den angloamerikanske litteraturen, kan det umulig være en fordel for kultur-Norge. Myndighetene må legge til rette for at norsk kultur er konkurransedyktig. Det gjør de ikke når de legger moms oppå allerede dyre bøker.

Frykter for det norske språket

Helene Uri

Helene Uri

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Han får støtte fra forfatterkollega og språkviter Helene Uri, som på sikt også frykter for det norske språket.

– Når engelskspråklig litteratur blir så lett tilgjengelig i tillegg til at det er billigere enn norske bøker, er jeg redd for at leserne av bekvemmelighet og økonomisk hensyn vil velge engelsk fremfor norsk.

For meg handler dette om å bevare og styrke norsk litteratur, og å gi vårt lille språksamfunn muligheter til å konkurrere med de internasjonale gigantene.

NRK anbefaler

Kulturstrøm

 • Støttegruppa 25. juni og ukrainske Insight får Kim Frieles minnepris

  Regjeringa kunngjorde opprettinga av Kim Frieles minnepris under Oslo pride i fjor, og no er dei første prisvinnarane klare.

  Støttegruppa 25. juni får prisen fordi dei har vore ei viktig støtte og tydeleg stemme for dei som vart ramma av terroren i Rosenkrantz’ gate i Oslo 25. juni 2022. Insight får prisen for si sentrale rolle i å fremme rettane til skeive i Ukraina.

  – Trass i alle framsteg vi har gjort, står det framleis jobb igjen å gjere. Kim Frieles minnepris er viktig for å synleggjere at kampen for rettane til skeive må halde fram, seier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

  Prisen blei delt ut under Oslo Prides femtiårsmarkering i Operaen onsdag.

  Kim Frieles minnepris deles ut av kronprins Haakon
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Kalde kvinnestudiar

  Lena Andersson har ein særs karakteristisk forteljar­stemme. Ho dyrkar ein allvitande forteljar med fullt innblikk i tankar og kjensler, som analyserer desse med kald autoritet. Det har også sine fordeler og ulemper. Av og til er resultatet nydeleg, skriv litteraturkritikar Gerd Elin Sandve om boka «Studie i menneskelig atferd».

  bildecollage med forfatter Lena Anderson og omslaget for hennes bok "Studie i menneskelig atferd".
  Terningkast 4 Bok

  «Ei skarp observasjons­evne, og ein endå skarpare penn»

  ANMELDELSE: «Studie i menneskelig atferd» av Lena Andersson

 • For de godt forberedte

  – FromSoftware er mestere i å bygge ufattelig stilige omgivelser, fylle disse omgivelsene med ekstremt kule bosser og fiender, og så levere ut en jevn strøm av tilfredsstillende belønninger til spillerne. Dette er mestringsfølelse på boks, skriver spillkritiker Rune Fjeld Olsen om «Elden Ring: Shadow of the Erdtree».

  Bilde fra spillet "Elden Ring: Shadow of the Erdtree" (2024)
  Terningkast 6 Spill

  «Ingen over, ingen ved siden»

  ANMELDELSE: «Elden Ring: Shadow of the Erdtree»