NRK Meny
Normal

- Jeg har ingen å snakke med selv

Simon Flem Devold har brukt store deler av sitt voksne liv på å lytte til andres problemer. Noen så ubehagelige at de langt fra egner seg på trykk. Men å være barnas fortrolige har hatt sin pris.

Simon Flem Devold
Foto: NRK

Som Simon i På Skråss, har han fått rollen som barnas skriftestol. Barn med alle slags problemer henvender seg til ham: mobbing, spiseforstyrrelser og psykiske problemer.

– Det har vært vanskelig å få vite om alle problemene. Jeg er jo ikke profesjonell, sier Simon Flem Devold.

En postkasse som aldri er tom

Nå er han pensjonist, men brevene fortsetter å komme. Etter 28 år har postkassen hans blitt en sosial institusjon.

– Et sted der du kan si det du ikke har sagt til noen. En som du ikke ser, og som du ikke vil møte. Slik beskriver han det selv.

Hør lørdagens radiodokumentar "Hilsen Simon"

Da han begynte med spalten sin i Aftenposten, ante han ikke at så mange skulle benytte seg av muligheten til å skrive om det som er vanskelig i livet. Han har fått flere hundre tusen brev. De vanskeligste brevene har aldri kommet på trykk.

- Det jeg ser om og om igjen er at det skal så forferdelig lite til. Bare å gi et svar. Og da kan det bli veldig vanskelig å tenke på at det er tusenvis av brev som jeg aldri har sendt, sier han.

Smerten i å vite

Simon Flem Devold 2

Simon Flem Devold er pensjonist - men brevene fra norske barn fortsetter å komme. Og Simon fortsetter å svare.

Foto: NRK

Barna har gitt ham mye glede, men også stor sorg. Det har kostet å få vite om så mange som har det vondt. Barn helt ned i 8-års alderen har skrevet til ham om at de tenker på å ta livet sitt.

Taushetsplikten har gitt ham mange vanskelige dilemmaer.

– Jeg har lovet å lese alle brev. Jeg har også lovet å ikke gå videre med det de forteller.

Savner en skriftestol

Han har savnet noen å snakke med selv.

– Men kan du ikke snakke med dine nærmeste?

– Jeg kan ikke bare lesse all smerten over på dem, sier Simon.

– Det jeg skulle hatt er en nøytral person, en å snakke med som ikke ser deg. Den personen har han aldri funnet.

– Det er derfor jeg etterlyser skriftestolen i Den norske kirke, sier han.

– Du sitter i en liten bås. Og så er der et gitter. Og bak der sitter en som er forpliktet til å høre alt du sier. Du skal ikke se den du snakker med. Du skal bare kunne tømme det ut. Akkurat som når du skriver et brev.

 • Radiodokumentaren "Hilsen Simon" sendes på NRK P2 lørdag klokken 10. Hør den nå ved å trykke på linken i saken.

Kulturstrøm

 • Siste episode er ute

  Siste episode av Westworld sesong to er ute på HBO Nordic. Her kan de sjå reaksjonane til Filmpolitiets redaksjon etter å ha sett episoden. Finalepodcast kjem seinare denne veka.

  Westworld Filmpolitiet
  Foto: Marte Hedenstad / NRK
 • Hør Kari Hilde French i Sommer i P2

  Kari Hilde French spilte en viktig rolle da sønnen Joshua ble løslatt etter åtte år i kongolesisk fengsel i fjor. I Sommer i P2 forteller hun om sin egen oppvekst som misjonærbarn i India og hvordan det har hjulpet henne gjennom den vanskelige tiden.

  Kari Hilde French spilte en viktig rolle da sønnen Joshua ble løslatt etter 8 år i kongolesisk fengsel i fjor. I Sommer i P2 forteller hun om sin egen oppvekst som misjonærbarn i India og hvordan det har hjulpet henne gjennom den vanskelige tiden.
 • Silya skriver sanger med ektemannen

  Silya utvidet bandet sitt i anledning utgivelsen av en ny låt med enda et medlem – ektemannen og musikeren Espen Leite på piano. Han var også med på å skrive den. Låta «Bonafide Sinner» beskrives som en jazzhybrid med et eksplosivt og følelsesladet refreng. (NTB)

  Silya med EP-trilogi Silya med EP-trilogi
  Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix