Hopp til innhold

- Ikke norsk når jeg er god

- Hvis jeg reiser meg for en eldre dame på t-banen er det den indiske delen av meg som kommer fram, ikke den norske slik mange tror, sier Chirag Patel, kjent fra rapduoen Karpe Diem.

Karpe Diem og Pumba

Låta Vestkantsvartinga er et resultat av samarbeidet mellom Karpe Diem og Pumba. Fra venstre: Chirag Patel, Magdi Ytreeide Abdelmaguid og Richard Bravo.

Foto: Arne Raanaas / NRK

Rapartisten Chirag Patel har indisk opphav og er stolt av det. Han synes det er feil at både han og kollega Magdi Ytreeide Abdelmaguid i Karpe Diem får komplimenter for å være "så norske" når de gjør noe bra. - Til og med utdanna folk kan tenke sånn, sier han.

Hvor kommer vi fra?

Mange unge som vokser opp i Oslo har problemer med å knytte seg til en bestemt identitet. De har ben i mange leire og synes det er komplisert å svare enkelt på hvor de kommer fra.

Rapartistene Karpe Diem og Pumba lager musikk av det.

På Karpe Diems siste album lagde de låta "Vestkantsvartinga" sammen. Nå er Pumba ute med "Hvor jeg kommer ifra".

Men hvor kommer du egentlig fra?

Pumba

'Dødsfett' sier Richard Bravo om det å vokse opp på Holmlia med mange nasjonaliteteter samlet på ett område.

Foto: Arne Raanaas / NRK

Pumba (som heter Richard Bravo når han ikke rapper) er født og oppvokst på Holmlia. Han er halvt chilener og halvt peruaner.

- For meg handler det ikke om å være utlending eller norsk, men mer om jeg er chilener eller peruaner, sier Pumba.

Han følte han måtte skrive låta "Hvor jeg kommer ifra", fordi det er så mange som kjenner det akkurat på samme måten. Og veldig mange får fortsatt spørsmålet: Hvor kommer du egentlig fra?

I følge Chirag Patel får Karpe Diem ofte høre hvor norske de er når de gjør noe positivt. - Men hvis vi gjør noe som er på trynet øker innvandrerkredibiliteten, legger han til.

Selv skjønner han ikke logikken, for det er den indiske oppdragelsen som har lært ham forskjellen på rett og galt og gjort ham til en høflig ung mann.

Kulturstrøm

 • Martin Scorsese fikk æres-Gullbjørn i Berlin

  Mesterregissøren Martin Scorsese (81) uttrykte optimisme for filmens fremtid da han fikk en Æres-Gullbjørn i Berlin tirsdag kveld.

  – Jeg tror ikke den er i ferd med å dø … den transformerer seg. Den var aldri ment å være én ting, sa Scorsese, som også formante til ikke å frykte teknologien:

  – Den individuelle stemmen kan uttrykke seg selv på Tiktok eller i en fire timers film eller en to timer lang miniserie.

  Martin Scorsese har fått nye og unge fans takket være sin medvirkning i regissørdatteren Francescas lekne filmsnutter på Tiktok, skriver NTB.

 • Chile gjenåpner etterforskningen av Pablo Nerudas død

  Chile skal nok en gang forsøke å løse mysteriet rundt nasjonaldikteren Pablo Nerudas død, har en domstol i landet besluttet. Det skriver NTB.

  Neruda, som fikk nobelprisen i litteratur i 1971, døde tolv dager etter militærkuppet der landets folkevalgte president Salvador Allende ble styrtet og en militærjunta under ledelse av general Augusto Pinochet overtok makten.

  Den offisielle dødsårsaken var prostatakreft, men Nerudas sjåfør og assistent Manuel Araya fortalte mange år senere at forfatteren fikk en mistenkelig sprøyte i brystkassen rett før han døde.