- Ikke norsk når jeg er god

- Hvis jeg reiser meg for en eldre dame på t-banen er det den indiske delen av meg som kommer fram, ikke den norske slik mange tror, sier Chirag Patel, kjent fra rapduoen Karpe Diem.

Karpe Diem og Pumba

Låta Vestkantsvartinga er et resultat av samarbeidet mellom Karpe Diem og Pumba. Fra venstre: Chirag Patel, Magdi Ytreeide Abdelmaguid og Richard Bravo.

Foto: Arne Raanaas / NRK

Rapartisten Chirag Patel har indisk opphav og er stolt av det. Han synes det er feil at både han og kollega Magdi Ytreeide Abdelmaguid i Karpe Diem får komplimenter for å være "så norske" når de gjør noe bra. - Til og med utdanna folk kan tenke sånn, sier han.

Hvor kommer vi fra?

Mange unge som vokser opp i Oslo har problemer med å knytte seg til en bestemt identitet. De har ben i mange leire og synes det er komplisert å svare enkelt på hvor de kommer fra.

Rapartistene Karpe Diem og Pumba lager musikk av det.

På Karpe Diems siste album lagde de låta "Vestkantsvartinga" sammen. Nå er Pumba ute med "Hvor jeg kommer ifra".

Men hvor kommer du egentlig fra?

Pumba

'Dødsfett' sier Richard Bravo om det å vokse opp på Holmlia med mange nasjonaliteteter samlet på ett område.

Foto: Arne Raanaas / NRK

Pumba (som heter Richard Bravo når han ikke rapper) er født og oppvokst på Holmlia. Han er halvt chilener og halvt peruaner.

- For meg handler det ikke om å være utlending eller norsk, men mer om jeg er chilener eller peruaner, sier Pumba.

Han følte han måtte skrive låta "Hvor jeg kommer ifra", fordi det er så mange som kjenner det akkurat på samme måten. Og veldig mange får fortsatt spørsmålet: Hvor kommer du egentlig fra?

I følge Chirag Patel får Karpe Diem ofte høre hvor norske de er når de gjør noe positivt. - Men hvis vi gjør noe som er på trynet øker innvandrerkredibiliteten, legger han til.

Selv skjønner han ikke logikken, for det er den indiske oppdragelsen som har lært ham forskjellen på rett og galt og gjort ham til en høflig ung mann.

Kulturstrøm

 • Kvinnelig forfatter var tre menn

  Den tilsynelatende kvinnelige trebarnsmoren, matematikkprofessoren og thrillerforfatteren Carmen Mola har vist seg å være et pseudonym for tre menn i 40- og 50-årene, skriver The Guardian. De tre, Agustín Martínez, Jorge Díaz og Antonio Mercero kom ut av anonymiteten da "Carmen Mola" vant Planeta-prisen, på en million Euro, i en seremoni hvor den spanske kongen var tilstede.

 • Filmstjerne tilbake frå rommet

  Den russiske skodespelaren Yulia Peresild og filmregissøren Klim Shipenko kom søndag tilbake til Jorda.

  Dei har vore på den internasjonale romstasjonen i 12 dagar for å filme scener til filmen «Utfordringen».

  Det er første gong ein film blir spelt inn i verdsrommet.

  Skuespiller Yulia Persild, regissør Klim Shipenko og kosmonaut Anton Shkaplerov.
  Foto: AP