- Gi ungdommen mer lommepenger

I NRK-serien «Teenage Boss» får tenåringen boltre seg med full råderett over familieøkonomien. Økonomiekspertene mener at lommepenger er et godt botemiddel mot økonomisk surr blant ungdom.

Teenage Boss med Shahzad Rana

I «Teenage Boss» hjelper Shahzad Rana Sophie Solberg Ruud med å få et mer ansvarlig forhold til økonomi. Han mener at lommepenger kan være et middel for å styrke pengeforståelsen blant ungdom.

Foto: NRK

I det siste har det vært mye fokus på ungdoms pengevaner. Yngre mennesker drar på seg stadig mer kredittkortgjeld, og får kritikk for å ha et uansvarlig pengeforbruk.

Nordea har utført en omfattende undersøkelse for å avdekke hva slags pengevaner barn og unge har i Norge, Sverige, Danmark og Finland. Her til lands får under halvparten lommepenger, noe som er en mye lavere andel enn i våre naboland.

Lommepenger gir ansvar

christine Warloe

Christine Warloe i Nordea har undersøkt ungdoms pengevaner.

Foto: Nordea

Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea mener at «pek og få»-mentaliteten er med på å gjøre ungdom lite pengebevisste.

– Det er veldig nyttig å la barn øve seg på å bruke penger. Får man ansvar, så tar man ansvar. Dermed kan lommepenger være et viktig middel for å skape en god pengeforståelse.

Dette støttes av Shahzad Rana, som er ungdommenes økonomicoach og rådgiver i «Teenage Boss».

– Ut fra erfaringen med de seks ungdommene i programmet, tror jeg ansvarliggjøring er en nøkkelfaktor. Lommepenger er fornuftig, for det virker som foreldrene lett mister kontroll med hvor mye barna får når det ikke er faste summer.

15-åring med 80.000 kroner

Shahzad Rana

Shahzad Rana er rådgiver for ungdommene i «Teenage Boss».

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

I første program av «Teenage Boss» skal 15 år gamle Sophie styre familiens budsjett på 80.000 kroner i en hel måned. Den kjøpeglade tenåringen må måle handlelyst mot ansvarsfølelse når hun skal dekke behovet til familien på seks.

Hun fikk en bratt læringskurve av å være med på økonomieksperimentet.

– Jeg hadde ikke peiling på privatøkonomi fra før av, så jeg føler at jeg har lært mye. Nå vet jeg hva pengene går til.

– Gjennom måneden jeg hadde ansvar for familieøkonomien, følte jeg at jeg ikke brukte penger på annet enn sparing til hytta, sier Sophie, mens pappa Morten er fornøyd med at hyttedrømmen overlevde Sophies økonomistyring.

Rana oppfordrer alle i familien til å ta del i familiebudsjettet, slik at man ser med egne øyne hva pengene går til.

– Ved å involvere barna i familieøkonomien, vil de få en forståelse av hva som må til for å drive familien. Med det kommer erkjennelsen av at ting faktisk koster penger.
(teksten fortsetter under videoen)

Video teenage-ep0101-151111-web

I første episode av «Teenage Boss», sliter Sophie med å få regnestykket til å gå opp. ien.

Ansvaret ligger hos mor og far

Warloe mener foreldrene må være inneforstått med ansvaret de har for at barna ikke kommer opp i et økonomisk uføre senere i livet.

– I det siste har det kommet forslag om å få personlig økonomi inn på skoleplanen. Det er veldig positivt, men per i dag er foreldrene den viktigste faktoren for å få barna til å bruke etter størrelsen på lommeboken, sier hun og kommer med følgende råd til mor og far:

– Skap eierskap ved å finne noen oppgaver i hjemmet som barnet får ansvaret for. Start med ukelønn, men for å lære barnet å disponere penger over tid, er det lurt å gå over til månedslønn etter hvert. Ikke gi mer uten forbehold når pengene er slutt. Er det tomt så er det tomt, og det er viktig å lære seg å vente til neste lønningsdag.

Ble endringer etter «Teenage Boss»

« Teenage Boss» har premiere på NRK1 i kveld kl 19:45 og familien Solberg Ruud forklarer at de har gjort flere grep etter at de var med i serien. Blant annet har de satt klare restriksjoner på hvordan lommepengene skal brukes.

– Sophie fikk lommepenger tidligere også, men det var først etter at vi hadde vært med i programmet at vi lærte å begrense det. Når hun har brukt dem opp, er det stopp. Det hender vi kommer inn og hjelper med litt ekstra, men da skal det gå til noe spesielt, forklarer foreldrene.

– Nå har vi satt tydelige regler og bestemt at lommepengene skal gå til dagligdagse formål. Sophie må styre pengebruken selv, og hun har blitt mye flinkere.

Teenage Boss

Familien Solberg Ruud mener Sophie har gjort fremskritt. Fra venstre: Morten Ruud, Fredrik Solberg Ruud, Sophie Solberg Ruud og Elisabeth Solberg Ruud.

Foto: Halvard Jakobsen / NRK

Gir du barna dine lommepenger? Diskuter i kommentarfeltet.

Kulturstrøm

 • Zoë Kravitz blir Catwoman

  Zoë Kravitz (30), datter av rockemusiker Lenny Kravitz og skuespilleren Lisa Bonet, skal spille Catwoman i «The Batman» som har fått premieredato 25. juni 2021. Det opplyser filmselskapet. Kravitz overtar rollen etter store skuespillernavn som Halle Berry, Anne Hathaway og Michelle Pfeiffer.

  Zoe Kravitz
  Foto: DANNY MOLOSHOK / Scanpix
 • Atwood og Evaristo vant Booker-pris

  Margaret Atwood og Bernardine Evaristo har vunnet den prestisjefulle Booker-prisen for bøkene «The Testaments» og «Girl, Woman, Other». Atwood blir den andre kvinnen i historien til å vinne Booker-prisen to ganger, ifølge nyhetsbyrået AFP.

  Margareth Atwood
  Foto: DYLAN MARTINEZ / / REUTERS
 • A-ha kommer til Stavanger

  A-ha utvider verdensturneen sin og kommer til Stavanger og DNB Arena 24. november 2020. Bandet, som er blant norsk musikks aller største internasjonale suksesser, spiller også i Bodø, Trondheim og Oslo på samme turné.

  a-ha
  Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters