Hopp til innhold

- Formidabel betydning

- Hans betydning har vært formidabel, sier Jan Fredrik Karlsen om Simon Cowell. Onsdag var siste opptreden for den elskede og hatede American Idol-dommeren.

Siomn Cowell og Jan Fredrik Karlsen

Simon Cowell går av som dommer i American Idol. Jan Fredrik Karlsen hyller sin dommerkollega.

Foto: Chris Pizzello / Ap / Scanpix

Lee DeWyze vant den 9. sesongen av American Idol

Lee DeWyze vant den 9. sesongen av American Idol.

Foto: Vince Bucci / Ap
Simon Cowell og Paula Abdul

Simon Cowell ble blant andre hyllet av tidligere dommer Paula Abdul.

Foto: Vince Bucci / Ap
Jan Fredrik Karlsen, her under Gullruten 2010

Talentprogram-dommer Jan Fredrik Karlsen, her før Gullruten 2010, er svært imponert over Simon Cowell og det han har utrettet for talenter på tv.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Onsdag gikk Lee DeWyze av som vinneren av den 9. sesongen av American Idol. Men den virkelige nyheten var at dommeren, og en av konseptets grunnleggere – Simon Cowell, forsvinner fra tv-serien.

Den virkelige vinneren?

Årets finale hadde blant andre Bret Michaels, Janet Jackson og Joe Cocker med som gjesteartister, og toppet seg dramaturgisk med DeWyze’ sine seierstårer. Hun slo ut Crystal Bowersox i den siste omgangen av konkurransen.

Men den virkelige vinneren var kanskje Simon Cowell, som har blitt verdensberømt for sin dommergjerning i talentprogrammet. Blant annet for å skjelle ut talenter etter noter, med uttalelser som:

«I couldn't understand a single word. ... You could have been singing in Norwegian!»

Tidligere dommer Paula Abdul, som forsvant i fjor, dukket også opp og hyllet Cowell.

- American Idol kommer ikke til å bli det samme uten deg, men som bare jeg kan fortelle deg – det vil fortsette, var hennes noe kryptiske kommentar, skriver The New York Times.

- Formidabel betydning

Tidligere Idol- og Norske Talenter-dommer Jan Fredrik Karlsen som også er kommende dommer i TV2s X Factor, kan ikke få understreket nok viktigheten av Cowells rolle.

- Hans betydning for den kommersielle musikkindustrien det siste tiåret har vært formidabel, sier Karlsen.

- Han har klart å fange den allmenne interessen for et uutsprunget talent på en måte som ingen andre har klart, sier han videre om mannen som antagelig også har vært en stor inspirasjonskilde for ham selv.

- Fantastisk

- For oss som jobber med slikt er det fantastisk å se noe sånt.

Jan Fredrik Karlsen er usikker på om Cowells avgang vil være avgjørende for American Idols fremtid.

- Jeg klarer ikke umiddelbart å si verken det ene eller andre. Det kommer an på hvem som overtar og drar det videre. Det er klart at han har satt sitt sterke preg på det og utviklet det. Men det finnes sikkert mennesker der ute som kan ta det videre, og gi det en annen dimensjon, mener Karlsen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

VIDEO: Tidligere American Idol-vinnere synger «Together We Are One» før Simon Cowells avskjedstale

Hvorfor han forlater konseptet etter åtte år er ennå noe uklart, men i et intervju med Oprah Winfrey forteller han at åtte år var nok.

- Kommer til et punkt

- Jeg elsket det og syntes det var morsomt. Men du kommer til et punkt… Jeg husker jeg satt under en audition for to år siden og tenkte «dette er omtrent så langt jeg kan ta det». Og jeg har alltid sagt til meg selv at jeg ville dra før jeg ble kastet ut.

Rykter sier for øvrig at produsentene har Madonna øverst på lista over eventuelle arvtakere i rollen som dommer.

Kulturstrøm

  • Sterke poplåter, men lite utvikling

    – Billie Eilish er i samme posisjon nå som Rihanna i sin tid var i. Hun kunne prøvd seg på hva enn hun ville, og fansen hadde slukt hva enn slags utvikling hun gjorde med glede og entusiasme. Da er det litt skuffende at dette albumet er artistens minst videreutviklede karrieresteg så langt, skriver musikkritiker Sofie Martesdatter Granberg om artistens nye album «Hit Me Hard and Soft».