Hopp til innhold

- Formidabel betydning

- Hans betydning har vært formidabel, sier Jan Fredrik Karlsen om Simon Cowell. Onsdag var siste opptreden for den elskede og hatede American Idol-dommeren.

Siomn Cowell og Jan Fredrik Karlsen

Simon Cowell går av som dommer i American Idol. Jan Fredrik Karlsen hyller sin dommerkollega.

Foto: Chris Pizzello / Ap / Scanpix

Lee DeWyze vant den 9. sesongen av American Idol

Lee DeWyze vant den 9. sesongen av American Idol.

Foto: Vince Bucci / Ap
Simon Cowell og Paula Abdul

Simon Cowell ble blant andre hyllet av tidligere dommer Paula Abdul.

Foto: Vince Bucci / Ap
Jan Fredrik Karlsen, her under Gullruten 2010

Talentprogram-dommer Jan Fredrik Karlsen, her før Gullruten 2010, er svært imponert over Simon Cowell og det han har utrettet for talenter på tv.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Onsdag gikk Lee DeWyze av som vinneren av den 9. sesongen av American Idol. Men den virkelige nyheten var at dommeren, og en av konseptets grunnleggere – Simon Cowell, forsvinner fra tv-serien.

Den virkelige vinneren?

Årets finale hadde blant andre Bret Michaels, Janet Jackson og Joe Cocker med som gjesteartister, og toppet seg dramaturgisk med DeWyze’ sine seierstårer. Hun slo ut Crystal Bowersox i den siste omgangen av konkurransen.

Men den virkelige vinneren var kanskje Simon Cowell, som har blitt verdensberømt for sin dommergjerning i talentprogrammet. Blant annet for å skjelle ut talenter etter noter, med uttalelser som:

«I couldn't understand a single word. ... You could have been singing in Norwegian!»

Tidligere dommer Paula Abdul, som forsvant i fjor, dukket også opp og hyllet Cowell.

- American Idol kommer ikke til å bli det samme uten deg, men som bare jeg kan fortelle deg – det vil fortsette, var hennes noe kryptiske kommentar, skriver The New York Times.

- Formidabel betydning

Tidligere Idol- og Norske Talenter-dommer Jan Fredrik Karlsen som også er kommende dommer i TV2s X Factor, kan ikke få understreket nok viktigheten av Cowells rolle.

- Hans betydning for den kommersielle musikkindustrien det siste tiåret har vært formidabel, sier Karlsen.

- Han har klart å fange den allmenne interessen for et uutsprunget talent på en måte som ingen andre har klart, sier han videre om mannen som antagelig også har vært en stor inspirasjonskilde for ham selv.

- Fantastisk

- For oss som jobber med slikt er det fantastisk å se noe sånt.

Jan Fredrik Karlsen er usikker på om Cowells avgang vil være avgjørende for American Idols fremtid.

- Jeg klarer ikke umiddelbart å si verken det ene eller andre. Det kommer an på hvem som overtar og drar det videre. Det er klart at han har satt sitt sterke preg på det og utviklet det. Men det finnes sikkert mennesker der ute som kan ta det videre, og gi det en annen dimensjon, mener Karlsen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

VIDEO: Tidligere American Idol-vinnere synger «Together We Are One» før Simon Cowells avskjedstale

Hvorfor han forlater konseptet etter åtte år er ennå noe uklart, men i et intervju med Oprah Winfrey forteller han at åtte år var nok.

- Kommer til et punkt

- Jeg elsket det og syntes det var morsomt. Men du kommer til et punkt… Jeg husker jeg satt under en audition for to år siden og tenkte «dette er omtrent så langt jeg kan ta det». Og jeg har alltid sagt til meg selv at jeg ville dra før jeg ble kastet ut.

Rykter sier for øvrig at produsentene har Madonna øverst på lista over eventuelle arvtakere i rollen som dommer.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.