Hopp til innhold

- Forbløffende forskjellige

Fredag kom biografien "Einar Førde. Ein biografi", skrevet av forfatter Tor Obrestad. I dag kommer BT-journalisten Frank Rossavik med boka "Stikk i strid. Ein biografi om Einar Førde".

Einar Førde

Einar Førde framstår i begge biografiene som en mann breddfull av vestlandsk arroganse, samtidig som han giftet seg med en pen pike fra Oslos beste vestkant, skriver vår anmelder.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

De to bøkene er blitt forbløffende forskjellige.

Beundring og taktfullhet

"Januar 1981. Det er vinter og det er kaldt og det er maktkamp." Slik åpner Frank Rossavik sin bok om Einar Førde.

Tor Obrestad velger på sin side å åpne med en skildring av Førdes begravelse i Nordberg kirke den 1. oktober i 2004. Og selv om Obrestad har et godt språk, så er det akkurat som om han ikke har rukket å skrive seg ut av den beundringene og taktfullheten som er på sin plass i en nekrolog, men som blir drepende kjedelig i en biografi. Obrestad har også en hang til å komme med konklusjonene, der jeg kunne ønske meg spørsmål.

Var det nå egentlig slik at Førde hadde helt andre politiske dimensjoner enn Gro Harlem Brundtland, slik Obrestad hevder på første side?

Stiller spørsmål

Rossavik er på sin side mer opptatt av å stille spørsmål. Kan det ha vært noe noe ved Førde som menneske som gjorde at han ikke nådde helt til topps i norsk politikk, og ble kringkastingssjef isteden?

En god biografi trenger en drivende og tydelig konflikt. Hos Rossavik kommer konflikten en fuktig kveld på Tostrupkjelleren i Oslo i 1962. Den unge Einar Førde sier til en venn at det ikke er så lurt å være mot Nato, fordi flertallet av velgerne aldri vil bli Nato-motstandere. Denne opportunismen eller pragmatismen følger Førde gjennom den ene politiske striden etter den andre og skaper driv og fallhøyde i fortellingen til Frank Rossavik.

Vestlandsk arroganse

Førde hadde lært på bedehuset å holde medrivende taler, men samtidig hadde han også evnen til å komme med ganske krenkende og upassende utfall om mennesker rundt seg. Han framstår i begge biografiene som en mann breddfull av vestlandsk arroganse, samtidig som han giftet seg med en pen pike fra Oslos beste vestkant. Han var en medieyndling, men samtidig så mente jo Carl I. Hagen at Frp fikk nye stemmer hver gang Einar Førde viste seg på TV.

Privat, men ikke grafsende

Frank Rossavik graver også dypt inn i Førdes privatliv. Der Obrestad holder seg på taktfull avstand, går Rossavik i detalj også om at Førde i flere år hadde en elskerinne. Allikevel blir ikke Rossavik verken dømmende eller grafsende. Dette var tross alt søttiåra – og Rossavik skriver gjennom fortellingen om Førde fortellingen om en hel generasjon unge arbeiderparti-politikere – som kom til makten i den perioden da Norge forandret seg fra å være en sosialdemokratisk ettparti-stat, som Jens Arup Seip kalte det – til en oljestinn kapitalistisk stat med et markedsvennlig Arbeiderparti.

Tvilsomme sovjetiske diplomater

Ingen av biografiene presenterer banebrytende og nye innsikter om Førdes liv så langt jeg kan se – verken om Førdes kontrollerte omgang med tvilsomme sovjetiske diplomater eller fra Førdes tid som kringkastingssjef. Nå foreligger altså to biografier om en av de mest fascinerende politikerne i norsk etterkrigshistorie.

Tor Obrestads bok er blitt et taktfullt venneportrett. Frank Rossavik har skrevet strålende og ikke minst morsom politisk biografi som alle med bare et snev av interesse for norsk politikk etter krigen bør få med seg. 

Tor Obrestad: Einar Førde. Ein biografi.

(Det norske samlaget 2007)

Frank Rossavik: Stikk i strid. Ein biografi om Einar Førde.

(Spartacus 2007)

HØYR: Slik hugsar vi Einar Førde

HØYR: Barndomsveninne om Einar Førde

Kulturstrøm

  • Fagorganiserte ansatte i belgisk kringkaster med aksjon

    Ved starten av sendingen av den andre semifinalen i Eurovision ble det vist en plakat på den belgiske kringkasteren VRT, hvor det ble oppfordret til våpenhvile.

    – Vi fordømmer bruddene på menneskerettighetene fra staten Israel, sto det på plakaten.

    Ifølge den belgiske avisen HLN var det en aksjon fra fagorganiserte ansatte i kringkasteren.

    Ifølge avisen ble kringkasteren informert om at aksjonen ville finne sted.

    – Fagforeninger har rett til å handle og trenger ikke tillatelse. Jeg kan bare si at vi har tatt saken til etteretning, skier talsperson Yasmine Van der Borght i VRT til avisen.

    Det skal ha vært demonstrasjoner utenfor bygningene til VRT og den franskspråklige kringkasteren RTBF før semifinalen gikk i gang. Også i Norge har det vært flere demonstrasjoner utenfor NRK i forbindelse med Eurovision.

    I Malmö, der finalen avholdes i år, har det hele torsdag vært flere demonstrasjoner både for og imot Israels deltakelse i sangkonkurransen.

    protest VRT
    Foto: Skjermbilde
  • Justin og Hailey Bieber venter barn

    Både Justin og Hailey Bieber har lagt ut Instagram-innlegg som kan tyde på at paret venter barn.

    Det er flere bilder av det som ser ut som en gravid-mage på Hailey Bieber, som Justin Bieber holder rundt. Cosmopolitan er blant mediene som tolker innleggene som en gravid-annonsering.

    Paret giftet seg i 2018. Justin Bieber er en verdenskjent kanadisk artist, mens Hailey Bieber er en amerikansk modell. Hun er datter av skuespilleren Stephen Baldwin.

    pregnancy announcement
    Foto: Hailey Bieber / Instagram
  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.