Hopp til innhold

- Europeere er dårlige på språk

- De dårlige språkkunnskapene er en stor utfordring, mener Leonard Orban, EU sin kommisær for flerspråklighet.

Tyskundervisning
Foto: Sigurdsøn, Bjørn, Bjørn Sigurdsøn, Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Leonard Orban

Leonar Orban, Eus kommisær for flerspråklighet.

Foto: Europa Kommissionen
Bård Vegard Solhjell.

Bård Vegard Solhjell, kunnskapsminister

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Dette er et problem når mange land er avhengige av å importere arbeidskraft for å få økonomien til å gå rundt, påpeker Orban. Han mener skolene spiller en stor rolle for å bedre språkkunnskapen hos europeere.

Skal kunne to fremmedspråk

EU vedtok i 2002 et mål om at alle skal kunne minst to andre språk i tillegg til sitt eget morsmål. Europeernes dårlige språkkunnskaper kom fram i en undersøkelse gjennomført for EU for et par år siden. Den viste at rundt 50 prosent av europeerne bare kan sitt eget morsmål. I september legger EU frem strategien for hvordan de skal klare å nå målet om at alle skal lære seg minst to fremmedspråk.

Færre velger språkfag

I Norge er kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell urolig over utviklingen, særlig i den videregående skolen.

- Vi har slitt med at færre velger språkfag. Derfor har vi nå innført tilleggspoeng for fordypning i andre språk enn engelsk, sier Solhjell.

- Utveksling er viktig

Norge har vært vertskap for en to dager lang konferanse for europeiske utdanningsministere som blir avsluttet i dag. Solhjell mener slike konferanser er viktige for å kunne utveksle erfaringer.

- Det er viktig å få til gode utvekslingsordninger som gjør at man kan studere i andre land. Det er også viktig å øke utveksling av studenter. Dette for å bedre språkkunnskap og forståelse av andre kulturer, sier Solhjell.

Orban mener en god språkopplæring gir oss mer enn bare grammatikk og ordforråd. Det skal også gi oss innsikt i hvordan andre tenker og handler.

- Uten språk er det ingen dialog, mener Orban.

Kulturstrøm

 • Bruce Willis nekter for å ha solgt ansiktet

  Den amerikanske filmstjernen og actionhelten Bruce Willis nekter for at han har solgt rettighetene til ansiktet sitt til et selskap som lager deepfakes, skriver BBC.

  Deepfake betyr at et bilde eller video forfalskes ved at en persons ansikt plasseres på en annens kropp. Metoden blir brukt ved produksjon av blant annet falske nyheter og i pornobransjen.

  Agenten til Bruce Wiilis avviser at noen slik avtale er inngått.

 • Justisministaren bruker Tiktok uten å spørre om råd

  Justisminister Emilie Enger Mehl har ikkje spurt norske tryggingsstyresmakter om råd før ho tok i bruk den kinesiske appen TikTok i september. Fleire ekspertar advarer om at appen er eit datainnsamlingsverktøy som vidaresender informasjon til Kina.

  Førsteamanuensis i informasjonssikkerheit ved NTNU, Gaute Bjørklund Wangen ved NTNU meiner mehls bruker problematisk.

  – Det er veldig uheldig at ho ikkje tar eit meir aktivt grep og spør om råd. Det er snakk om justisministeren vår, som har ei sentral rolle i den digitale tryggleiken vår, seier Wangen til NRK.

 • Paris presenterer vårmoten

  Under moteuken i Paris er flere kolleksjoner med vårmote presentert. Bildet viser et snasent forslag fra moteskaperen Comme des Garcons.

  Moteuken i Paris, Comme des Garcons vårkolleksjon for 2023
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP