Hopp til innhold

- Europeere er dårlige på språk

- De dårlige språkkunnskapene er en stor utfordring, mener Leonard Orban, EU sin kommisær for flerspråklighet.

Tyskundervisning
Foto: Sigurdsøn, Bjørn, Bjørn Sigurdsøn, Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Leonard Orban

Leonar Orban, Eus kommisær for flerspråklighet.

Foto: Europa Kommissionen
Bård Vegard Solhjell.

Bård Vegard Solhjell, kunnskapsminister

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Dette er et problem når mange land er avhengige av å importere arbeidskraft for å få økonomien til å gå rundt, påpeker Orban. Han mener skolene spiller en stor rolle for å bedre språkkunnskapen hos europeere.

Skal kunne to fremmedspråk

EU vedtok i 2002 et mål om at alle skal kunne minst to andre språk i tillegg til sitt eget morsmål. Europeernes dårlige språkkunnskaper kom fram i en undersøkelse gjennomført for EU for et par år siden. Den viste at rundt 50 prosent av europeerne bare kan sitt eget morsmål. I september legger EU frem strategien for hvordan de skal klare å nå målet om at alle skal lære seg minst to fremmedspråk.

Færre velger språkfag

I Norge er kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell urolig over utviklingen, særlig i den videregående skolen.

- Vi har slitt med at færre velger språkfag. Derfor har vi nå innført tilleggspoeng for fordypning i andre språk enn engelsk, sier Solhjell.

- Utveksling er viktig

Norge har vært vertskap for en to dager lang konferanse for europeiske utdanningsministere som blir avsluttet i dag. Solhjell mener slike konferanser er viktige for å kunne utveksle erfaringer.

- Det er viktig å få til gode utvekslingsordninger som gjør at man kan studere i andre land. Det er også viktig å øke utveksling av studenter. Dette for å bedre språkkunnskap og forståelse av andre kulturer, sier Solhjell.

Orban mener en god språkopplæring gir oss mer enn bare grammatikk og ordforråd. Det skal også gi oss innsikt i hvordan andre tenker og handler.

- Uten språk er det ingen dialog, mener Orban.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor