Hopp til innhold

- Dette må være verdenshistorie

NRKs journalist Jon Røssum var den eneste journalisten til stede på den østtyske siden av grenseovergangen ved Bornholmerstrasse da muren falt.

Berlinmuren
Foto: Jørn H. Moen / Scanpix

I radiodokumentaren «Berlinmurens fall - tjue år etter» av Knut Hoem sier den nå pensjonerte journalisten at han følte det var en vårløsning på gang, og hadde derfor søkt om visum for reise til Øst-Tyskland

– Dette må være verdenshistorie

– Situasjonen endret seg minutt for minutt. Jeg kom ditt 22:30 og dro derfra en time senere. På den tiden hadde hundrevis av mennesker strømmet til. Jeg sto og kløyp meg i armen for å skjønne at det var virkelighet. Jeg husker jeg tenkte at dette må jo være verdenshistorie.

Hør Røssum rapportere fra Øst-Berlin: Berlin-muren falt i natt

Jon Røssum

Jon Røssum

Foto: NRK

Røssum visste at dette var den første grenseovergangen som var åpnet, for han hadde besøkt fire andre like før og der var det ikke et menneske.

– Samtidig så jeg at jeg var den eneste journalisten som var til stede på den østtyske siden av grensa ved Bornholmerstrasse. Da skjønte jeg at her skjer det ting som ingen har forutsatt.

Få journalister til stede

De fleste vestlige journalistene som dekket det østtyske komunistpartiet hadde dagsvisum til Øst-Berlin. De dro over på pressekonferansene og tilbake til Vest-Berlin om kvelden. Det var svært få vestlige journalister i Øst-Berlin i de dagene.

– Jeg hadde fått et visum på dagen fra den østtyske ambassaden, noe som var svært uvanlig. Ulempen var at jeg ikke kunne krysse over til Vest-Berlin for å dekke hva som skjedde der.

– De første spaserte over Bornholmerstrasse omtrent 21:30 norsk tid. De ble intervjuet i vesttysk fjernsyn. Det var slik det ble spredd til Øst-Berlin at det nå var mulig å krysse grensa, sier Jon Røssum.

Hør intervjuet her: Jon Røssum mimrer

Kulturstrøm

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor
  • Regjeringa gir 300 millioner i satsing på lærebøker i papir

    – Starten på en tydelig markering av skrift og bøker, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

    Pengene er øremerket fysiske bøker.

    – Forskning viser at elever lærer mer ved å lese fysiske bøker, sier kunnskapsminister, Kari Nessa Nordtun.

    Hun sier regjeringen nå tar grep for å snu dårlige lesetall.

    – For mye iPad, skjerm og for lite bøker har ikke vært bra for leselysta, sier statsministeren.